Πώς η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων σε μόλις 15 λεπτά

Κοινοποίηση:
ΑΘΗΝΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΖΕΣΤΗ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΔΡΟΣΙΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Το ανθρώπινο σώμα έχει ένα στενό “παράθυρο” θερμοκρασίας μέσα στο οποίο μπορεί να εκτελέσει ζωτικές λειτουργίες, μεταξύ περίπου μεταξύ 37°C και 37,8°C.

Οι ειδικοί είπαν στη DailyMail.com ότι ο «καταρράκτης των γεγονότων» που οδηγεί σε θερμοπληξία ξεκινά μέσα σε δευτερόλεπτα από την έκθεση σε υπερβολική ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της εφίδρωσης, του γρήγορου καρδιακού παλμού και της αφυδάτωσης.

Σε μόλις πέντε έως 10 λεπτά, η θερμότητα απομακρύνει το αίμα από ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, οδηγώντας σε σύγχυση, ζάλη και λιποθυμία.

Και χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να μπει το σώμα πλήρως σε θερμοπληξία και «πλήρη απώλεια της λειτουργίας του».

Παρακάτω, η DailyMail.com αναλύει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα του μέσου ανθρώπου από τη στιγμή που θα βγει στην καταιγιστική ζέστη.

Το να είστε μόλις δύο τοις εκατό αφυδατωμένοι είναι αρκετό για να πυροδοτήσετε τη δίψα. Στο τέσσερα τοις εκατό, τα σωματικά αποτελέσματα γίνονται αισθητά και το στόμα ξεραίνεται. Τα επίπεδα αφυδάτωσης οκτώ έως 14 τοις εκατό αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

Μέσα σε 1 λεπτό

Μόλις βγείτε έξω, ο ήλιος πέφτει στο εκτεθειμένο δέρμα και πιθανότατα θα αρχίσετε αμέσως να ιδρώνετε.

Η εφίδρωση, είναι ο τρόπος του σώματος να δροσιστεί. Καθώς το σώμα αισθάνεται τις καυτές θερμοκρασίες, ο υποθάλαμος – το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία – λέει στους αδένες στο δέρμα να απελευθερώσουν τον ιδρώτα.

Ο Δρ Zachary Schlader, καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα , είπε στη DailyMail.com: «Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική απάντηση. Η εφίδρωση είναι καλή σε αυτή την περίπτωση.

Αυτό το υγρό, το οποίο αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιέχει μικρές ποσότητες ενυδατικού αλατιού, απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα και το δροσίζει καθώς εξατμίζεται στο δέρμα.

Ωστόσο, η υγρασία δυσκολεύει τον ιδρώτα να μας δροσίσει και η παραμονή έξω σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη απώλεια υγρών από ό,τι μπορεί να αντέξει το σώμα.

Σε 2 λεπτά
Σε περιπτώσεις υπερβολικής ζέστης, ο ιδρώτας μπορεί να εξατμιστεί από το δέρμα σε μόλις δύο λεπτά, καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετό ιδρώτα για να δροσίσει το σώμα εγκαίρως.

Σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει, το σώμα ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοδιαστολή, κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν και η ροή του αίματος στο δέρμα αυξάνεται.

Η Dr Kristy Ziontz, πρόεδρος και ιατρική διευθύντρια της επείγουσας ιατρικής στο Hackensack Meridian Bayshore Medical Center στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε στην DailyMail.com: «Το σώμα αρχίζει να αναδιανέμει το αίμα από διαφορετικά μέρη σε μια προσπάθεια να ψύξει το σώμα».

Αυτό μπορεί να παρατείνει την εφίδρωση για μερικά επιπλέον λεπτά, μετά τα οποία συνήθως σταματά η εφίδρωση.

Σε 5 έως 10 λεπτά
«Η καρδιά θα αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα σε πέντε λεπτά», είπε ο Δρ Ziontz.

Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς η ροή του αίματος ανακατευθύνεται προς το δέρμα, απομακρύνεται από άλλα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά. Η αρτηριακή πίεση πέφτει κατακόρυφα και η καρδιά πρέπει να αντλεί πιο δυνατά.

«Και άλλα μέρη, όπως ο εγκέφαλος, δεν παίρνουν αίμα», σημείωσε.

Καθώς το αίμα φεύγει από τον εγκέφαλο για να ταξιδέψει στο δέρμα, κάποιος που βρίσκεται στο δρόμο για θερμοπληξία μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως ζάλη και σύγχυση και μπορεί να είναι επιρρεπής σε λιποθυμία.

Αυτή η διαδικασία απομάκρυνσης του αίματος από ζωτικά όργανα ονομάζεται αγγειοσυστολή. «Πιστεύεται ότι αυτή η αγγειοσυστολή είναι ένα από τα ερεθίσματα, που τελικά ξεκινά τον “καταρράκτη” που θα μπορούσε να γίνει θερμοπληξία», είπε ο Δρ Schlader.

«Σε αυτόν τον καταρράκτη, έχετε απώλεια αλμυρού νερού και αφυδάτωση που συμβαίνει ταυτόχρονα», είπε.

Σε 10 με 15 λεπτά

Σύμφωνα με το CDC, 10 έως 15 λεπτά είναι όταν αρχίζει πραγματικά η θερμοπληξία – εκτός αν λάβετε ζωτική βοήθεια όπως το πόσιμο νερό και τους ηλεκτρολύτες π.χ αθλητικά ποτά, αν περιορίσετε την άμεση έκθεση στον ήλιο και αποφύγετε έντονες δραστηριότητες όπως η άσκηση.

Το νερό και το αθλητικό ποτό βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται από την εφίδρωση, ενώ η παρεμπόδιση του ηλιακού φωτός μπορεί να περιορίσει το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο βοηθά στη άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος με το ψήσιμο του δέρματος.

Αλλά αν βρεθείτε χωρίς νερό ή μια σκιερή περιοχή, σε αυτό το σημείο, ο Δρ Schlader σημείωσε ότι το αίμα και το οξυγόνο μπορούν να απομακρυνθούν από το έντερο, καθιστώντας το πιο διαπερατό ή ευάλωτο.

Οι τοξίνες και τα βακτήρια που συνήθως παραμένουν στο έντερο διαρρέουν και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιώντας τα λευκά αιμοσφαίρια. Καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στη μόλυνση, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος, αυξάνοντας γρήγορα τον κίνδυνο ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων.

Ωστόσο, και οι δύο γιατροί σημείωσαν ότι αυτή η ακραία αντίδραση συνήθως συμβαίνει τόσο γρήγορα σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ο Δρ Ziontz συγκρίνει τα αποτελέσματα με ένα εγκεφαλικό, το οποίο οδηγεί σε μπερδεμένη ομιλία, αδυναμία κίνησης των άκρων, μούδιασμα, απώλεια όρασης και σοβαρό πονοκέφαλο.

Σε 30+ λεπτά

«Υπάρχει πλήρης απώλεια της λειτουργίας του σώματος», είπε ο Δρ Ziontz. Σε αυτό το σημείο, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος έχει φτάσει τους 41°C.

Ο Δρ Schlader συγκρίνει τη σειρά συμβάντων με τη σήψη, την υπερβολική αντίδραση του σώματος σε μια λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε ολική ανεπάρκεια οργάνων.

Οι γιατροί σημείωσαν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η σειρά με την οποία σταματούν τα όργανα, αλλά μέχρι αυτό το σημείο, η αναζήτηση επείγουσας φροντίδας είναι απαραίτητη για την αναστροφή της βλάβης.

Επιπλέον, ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ραβδομυόλυση, διάσπαση και πιθανό θάνατο των μυών.

Σύμφωνα με το CDC, όταν ο μυϊκός ιστός πεθαίνει, ηλεκτρολύτες και πρωτεΐνες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, επιληπτικές κρίσεις και νεφρική βλάβη.

Ο Δρ Jared L Ross, γιατρός επειγόντων περιστατικών στη Νότια Καρολίνα, είπε στην DailyMail.com: «Επιπλέον, η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών απελευθερώνοντας κάλιο στην κυκλοφορία του αίματος».

«Τα υψηλά επίπεδα καλίου μπορούν να επηρεάσουν τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά και ακόμη και να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή και θάνατο».

Σε 1 ώρα
Εάν ένα άτομο που υποφέρει από θερμοπληξία πρόκειται να λάβει επείγουσα φροντίδα, οι γιατροί αρχίζουν αμέσως να εργάζονται για να το δροσίσουν.

«Εργαζόμαστε σε όλα τα συστήματα όταν ψύχουμε το δέρμα», είπε ο Δρ Ziontz. «Κουβέρτες ψύξης, βάζουμε ένα IV και ψύχουμε το φυσιολογικό ορό για να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος. Τοποθετούμε παγοκύστες σε βασικές περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, που είναι σαν μεγάλα κέντρα εξυπηρέτησης για μεγάλη ποσότητα αίματος ».

«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, βάζουμε έναν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη για να την κρυώσει με αυτόν τον τρόπο».

Ο Δρ Ziontz εκτιμά ότι χρειάζονται περίπου μία ή δύο ημέρες ανάρρωσης στο νοσοκομείο για να θεραπευτεί ένας ασθενής. «Δεν θα έπρεπε να είναι πολύ μεγάλη παραμονή στο νοσοκομείο», είπε.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Για την πρόληψη της θερμοπληξίας, ο Δρ Ziontz συνιστά να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι με νερό και αθλητικά ποτά, ειδικά εάν πίνετε επίσης καφεΐνη, η οποία έχει αφυδατωτικές ιδιότητες.

«Πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχουν μόνιμα ελαττώματα ή ελλείμματα από θερμοπληξία», είπε ο Δρ Ziontz.

Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι η επιβίωση από θερμοπληξία θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Open Access Emergency Medicine έδειξε ότι οι επιζώντες θα μπορούσαν να υποφέρουν από χρόνιες καρδιακές και νεφρικές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους.

Η κλινική του Κλίβελαντ δηλώνει επίσης ότι η θερμοπληξία μία φορά, αυξάνει τον κίνδυνο να την ξαναπάθεις.

Προτείνεται να δίνετε μεγάλη προσοχή στα φάρμακα που παίρνετε, καθώς ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αποτρέψουν τις κανονικές διαδικασίες ψύξης όπως η εφίδρωση.

«Και βεβαιωθείτε ότι είστε επιμελείς με τις προβλέψεις του καιρού και σχεδιάζετε ανάλογα την προστασία από τον ήλιο και τη σκιά», είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: