Πύργος Πειραιά: Ο «κοιμώμενος γίγαντας» ξυπνά μετά από μισό αιώνα – Ετσι θα αξιοποιηθεί το εμβληματικό κτίριο

Κοινοποίηση:
panoramikes-_4-thumb-large

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, καθώς σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand-Prodea Investments και της Αlpha Bank που χρηματοδοτεί το έργο, με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Πειραιά θα ξυπνήσει επιτέλους μισό αιώνα μετά την ανέγερσή του και σε δυόμιση χρόνια από τώρα θα μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια, το αντίπαλο δέος του, τον Πύργο Αθηνών.

Πέρα όμως από το ότι ο Πύργος Πειραιά θα αποτελέσει τον «φάρο» σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, του Πειραιά, θα μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, μοναδικής αισθητικής που θα ξεχωρίζει στην πόλη, ενώ παράλληλα θα παρέχει «στέγη» σε γραφεία, καταστήματα και εστιατόρια.

Η κρίση της πανδημίας δεν εμπόδισε μάλιστα τον Δήμο Πειραιά από το να κάνει πράξη το όραμά του και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά.

Έχοντας θέληση, προγραμματισμό και σχέδιο μέσα σε δύο χρόνια ο Δήμος Πειραιά κατάφερε να σχεδιάσει και να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου καθώς και να πάρει χωρίς κάποιο κόλλημα ή καθυστέρηση το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος.

Έτσι μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, το «κουφάρι» στην καρδιά του Πειραιά το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, πλέον θα αποκτήσει ξανά «ζωή» και θα αποτελέσει έργο κομβικής σημασίας για την ανάπλαση του Πειραιά.

Γιάννης Μώραλης: Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά ζωή. Τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά με σχέδιο, προγραμματισμό και θέληση», δήλωσε το μεσημέρι ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά μίλησε και για τους αστικούς μύθους που περιτριγύριζαν επί χρόνια τον Πύργο- φάντασμα.

«Υπήρξαν αστικοί μύθοι που στοίχειωναν τον Πύργο. Ωστόσο εμείς αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε σε βάθος. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας; Αυτό που βλέπουμε σήμερα! Οι αστικοί μύθοι ότι ο πύργος γέρνει, μπάζει, πέφτει πλέον έχουν διαλυθεί. Σκοπός είναι το εμβληματικό κτίριο να ξαναπάρει ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε πως υπήρχαν και εκείνοι που θέλησαν να τους αμφισβητήσουν.

«Κάποιοι αμφισβήτησαν το έργο, κάποιοι μας αμφισβήτησαν, ωστόσο εμείς τους διαψεύσαμε», ανέφερε ο δήμαρχος επισημαίνοντας πως η έρευνα για τον Πύργο Πειραιά ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και με σκληρή δουλειά έφτασε εδώ που είμαστε σήμερα, δηλαδή στην υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίησή του.

«Η επένδυση θα προχωρήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και όταν θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει την πόλη, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών», ανέφερε ο κ. Μώραλης τονίζοντας πως εκτός από την νέα όψη που θα δώσει αυτό το κτίσμα μοναδικής αρχιτεκτονικής στην πόλη, θα δώσει νέα δυναμική και προστιθέμενη αξία στην πόλη με νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης ο  κ. Μώραλης δήλωσε, ότι ο Δήμος Πειραιά, πέρα από την αξιοποίηση του Πύργου προχωρά ήδη στην ανάπτυξη του Μικρολίμανου όπου και η περιοχή θα αλλάξει όψη με παρεμβάσεις, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται και η αστική ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο.

Τέλος ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε μεταξύ άλλων πως το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, ενώ η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια.

Επίσης η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και η πρόθεση των επενδυτών είναι να διαμορφωθεί το κτίριο για καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αποκατασταθηκε τό πρόβλημα στατικοτητος τού Πύργου ; Εξακολουθει τό 2ο υπόγειο να είναι πλημμυρισμενο απο νερά ;

Leave a Response