Πόσων ετών ήταν η Παναγία όταν κοιμήθηκε και ποια η ζωή της;

Κοινοποίηση:
panagia

 

Οι βασικές ερωτήσεις που ψάχνουν αρκετοί απαντήσεις είναι πόσων ετών ήταν η Παναγία όταν άφησε τη γη, ποια ήταν η ζωή της και γιατί δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα της;

Η Μαριάμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, πριν εξελληνιστεί σε Μαρία, ήταν η μονάκριβη κόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ.

Όλη τους την ζωή πάλευαν να αποκτήσουν ένα παιδί όμως δεν είχαν σταθεί τυχεροί. Αντίθετα ζούσαν σε καθεστώς κοινωνικής απομόνωσης, αφού οι άτεκνοι εκείνη της εποχή θεωρούνταν λίγο έως πολλοί καταραμένοι ή όχι ευλογημένοι από τον Θεό.

Κατά την παράδοση η Αγία Άννα προσευχήθηκε στον Θεό δηλώνοντας πως αν της χάριζε ένα παιδί θα το αφιέρωνε σε Εκείνον. Λίγες μέρες μετά, ο αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε το ζευγάρι και τους ενημέρωσε πως οι προσπάθειες τους θα έχουν αποτέλεσμα και το παιδί τους θα είναι φορέας μιας ξεχωριστής αποστολής.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ζευγαριού, τα λόγια του αγγέλου βγήκαν αληθινά και γέννησαν ένα όμορφο κορίτσι.

Της έδωσαν το όνομα Μαριάμ, το οποίο σημαίνει βασίλισσα, κυρία αλλά και ελπίδα.

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οι γονείς της, τήρησαν την υπόσχεση τους και την οδήγησαν το Ναό όπου την παρέλαβε ένας ιερέας ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Προφήτη Ζαχαρία, τον πατέρα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Η Παναγία έζησε 12 χρόνια στο Ναό, στα Άγια των Αγίων. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας αυτός που της έφερνε καθημερινά τροφή ήταν ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Όταν ήρθε η ώρα να βγει από τον Ναό, οι ιερείς αποφάσισαν να την δώσουν σε κάποια οικογένεια, δεδομένου πως οι γονείς της είχαν ήδη φύγει από τη ζωή.

Τότε, γνωρίζοντες κατά την παράδοση, την ειδική αποστολή της Μαριάμ, βρήκαν έναν μεγάλο σε ηλικία άνδρα, τον Ιωσήφ, ο οποίος ήταν χήρος και πατέρας τριών παιδιών.

Τέσσερις μήνες έμεινε κοντά στον Ιωσήφ η Μαριάμ μέχρι να ξεκινήσει πλέον το θεϊκό σχέδιο.

Στη Ναζαρέτ όπου ζουσε την επισκέφθηκε ξανά ο Γαβριήλ όπου της είπε το ιστορικό: «Χαίρε κεχαριτωμένη• ο Κύριος μετά σου». Τότε έμαθε και η ίδια ποια ήταν η αποστολή της την οποία αποδέχτηκε με χαρά.

Λίγους μήνες αργότερα ο Ιησούς γεννήθηκε και η μητέρα του ήταν πάντοτε κοντά του, ακόμη και την στιγμή της Σταύρωσης.

Από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων γνωρίζουμε ότι η Παναγία παρέμεινε κοντά τους μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η τελευταία συνάντηση με τον αρχάγγελο που την συντρόφευε από τα τρια της χρόνια, έγινε τρεις μέρες πριν την κοίμησή Της.

Τότε ο Γαβριήλ την ενημέρωσε ότι πλέον ήρθε η ώρα, δίνοντας της μεγάλη χαρά αφού θα έβλεπε ξανά το παιδί Της. Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο.

Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση Της. Μαζί δε με τους Αποστόλους ήλθε και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Απόστολος Τιμόθεος, και άλλοι.

Η ιστορία της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της στη Γεσθημανή. Ο μοναδικός που δεν ήταν παρών στο γεγονός ήταν ο Απόστολος Θωμάς.

Λέει η παράδοση πως όταν η νεφέλη, το σύννεφο δηλαδή, μετέφερε τον Θωμά στη Γεσθημανή συνάντησε την Θεοτόκο την στιγμή της ανόδου Της στον ουρανό.

Εκείνη του χάρισε την ζώνη Της για να μπορεί να αποδείξει την συνάντησή τους.

Όταν ο Θωμάς πήγε και εξιστόρησε το γεγονός στους υπόλοιπους Αποστόλους, άνοιξαν τον τάφο και είδαν πως το σώμα έλειπε.

Η ηλικία της Παναγίας όταν κοιμήθηκε

Η Παναγία όταν μπήκε στο Ναό ήταν τριών ετών. Έμεινε στο ιερό δώδεκα χρόνια. Τρείς μήνες αφού βγήκε από το ιερό μέχρι τον Ευαγγελισμό και εννέα μήνες κυοφορία, δεκαέξι ετών γεννά τον Χριστό. Έζησε με τον Χριστό τριάντα δύο χρόνους, άρα 48 ετών ζει την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψή Του. Έζησε μετά απ’ την Πεντηκοστή άλλα έντεκα χρόνια και εκοιμήθη στη Γεσθημανή. Ήταν 59 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

18 Σχόλια

 1. Πώς έζησε ένα κοριτσάκι τριών ετών μέσα στα Άγια των αγίων; Εκεί επικρατεί ο απόλυτος ζόφος. Να απαντήσω στον kos ότι ο Ιωσήφ ήταν αληθινός της σύζυγος μετά τη γέννηση του Ιησού. Ας διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και να μην παπαγαλίζει αυτά που λέει το παπαδαριό. Επίσης να πω στον Γιαννούκο ότι αυτό που δεν έχετε καταλάβει εσείς, οι λάτρεις της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας όπως και ‘γω, είναι ότι ο Κύριος είναι το τέλος των επανενσαρκώσεων και ότι το αρχαιοελληνικό πνεύμα και το χριστιανικό δεν αντίκεινται το ένα στο άλλο.

  1. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΣ ΕΤΣΙ;Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΣ!Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ,ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΜΟ ΑΜΑΡΤΗΣΕ!ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ!

 2. Εν τη γέννησει την παρθενιάν εφυλαξας,εν τη κοίμησει τον κόσμο ου Κατελιπες Θεοτοκε,μετεστης προς τη ζωην,μήτηρ υπάρχουσα της ζωής και ταις πρεσβείας ταις σαις λυτρουμενη εκ θανάτου τα ψυχάς ημων.

 3. Κάτι που δεν αναφέρεται εδώ. είναι ότι ο Ιωσήφ ήταν μόνο προστάτης της Παναγίας και όχι αληθινός Της σύζυγος. Βέβαια όταν η Μαρία έμεινε έγκυος, εκεινος λυπήθηκε πολύ, γιατί νόμιζε πως αυτό έγινε από κάποιον άντρα. Σκεφτόταν μάλιστα να τη διώξει, με μεγάλο κίνδυνο να καταδικαζόταν σε θάνατο για μοιχεία, αν γινόταν αντιληπτή . Εμφανίστηκε άγγελος και του είπε την αλήθεια. Εν κατακλείδι η Παναγία συνέλαβε στα 15 και γέννησε τον Χριστό στα 16 της. Συνεπώς αυτή είναι και η σωστή ηλικία που μια γυναίκα πρέπει να κυοφορεί και να γεννά. Μπορεί να μοιάζει αντίθετο με τις επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής, όμως αυτό είναι το ηθικό και το ενάρετο. Ο ίδιος ο Θεός έδωσε την ιερή εντολή στην δεκαπεντάχρονη Μαρία να φέρει στον κόσμο τον Χριστό.

  1. Kos
   Τραβα ρε φαρισαιε παρα περα που βγαλες και πορισμα. Εχεις εσυ κ@υλες καλοκαιριατικα και θες να γκαστρωσεις τα 15 χρονα.

 4. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ το διάβασα και γαλήνεψε η ψυχή μου. Πριν απο αυτό διάβαζα τι γίνεται με τους Τούρκους…..

 5. .. ηΜαριάμ,, δηλαδή η Παναγίαη μητέρα του Χριστού ζει! Ζει αιώνα! Δεν έφυγε ποτέ απο κοντά μας.. Ζει!

 6. Συγνώμη ρε φίλε μου που την είδες την αφέλεια;
  Τι από τα ποιο πάνω δεν είναι δυνατόν να γινουν από τον Θεό;
  Εκτός και αν είσαι άθεος…..

 7. Κι εγώ έτσι θα έκανα για την Μάνα μου, αν μπορούσα.Σε θαυμάζω σε αγαπώ αλλά και σε ζηλεύω Κύριε!

 8. ¨Ολες αυτές οι θρησκευτικές ιστορίες είναι τόσο αφελείς ,που σε κάνουν να διερωτάσαι
  αν είναι πραγματικές.

   1. Το ίδιο ισχύει επομένως και για σένα σχετικά με τις αντιλήψεις κάποιας άλλης θρησκείας. Για παράδειγμα, για έναν χριστιανό η μετενσάρκωση του φαίνεται κάτι παράξενο αλλά για έναν βουδιστή όχι.

     1. Ναι βρε άνθρωπε μου, και αυτοί αλήθεια τη θεωρούν.

Leave a Response