Πυροπροστασία ακινήτων: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις των ακαθάριστων οικοπέδων

Κοινοποίηση:
akatharista-oikopeda

Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για την σύνταξη από μηχανικό (ή και τοπογράφο αρχιτέκτονα κ.λ.π.) του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, να κάνουν τα αναγκαία κλαδέματα και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά ή σε δασικές εκτάσεις.

Πρόκειται για την υποβολή τεχνικής έκθεσης και έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών
Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες για φέτος παρεμβάσεις, δηλαδή τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Στα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των δασών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην ανάθεση διαχειριστικών μελετών με νέες τεχνικές προδιαγραφές, για όλα τα δάση που βρίσκεται σε εξέλιξη (έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου, Πεντέλης, Αιγάλεω, Πάρνηθας, Μεγάρων, Λιβαδειάς, Βυτίνας, Τρίπολης, Πύργου και Ολυμπίας).

Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. Έκθεση, πάντως, καλούνται, να υποβάλουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης.

Πρόκειται για περίπου 100.000 κτίσματα, που βρίσκονται μέσα σε δάση. Η εφαρμογή του κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια:

την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου
τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών
και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Φέτος σημασία έχει περισσότερο η ουσία, δηλαδή να προβούν οι πολίτες που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις στις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ακίνητά τους ώστε να τα «θωρακίσουν» από τη φωτιά.

Πέραν αυτού, οι φετινές δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας θα χρησιμεύσουν και ως «άσκηση εργασίας» από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι θα τις μελετήσουν, ώστε να διαπιστώσουν τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν στη διαδικασία, αλλά και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται.

Οι δηλώσεις
Οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις. Για φέτος, πάντως, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των μέτρων συμμόρφωσης με τα προτεινόμενα μέτρα και υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας. Αυτά αφορούν την πρώτη γραμμή προστασίας από μια πυρκαγιά, δηλαδή τα κλαδιά και τα δέντρα που εφάπτονται με τα κτίρια, τα ξερόχορτα, οι θάμνοι και τα σκουπίδια, καθώς και τα εύφλεκτα υλικά στους εξωτερικούς χώρους.

Την 30η Ιουνίου, πάντως, την ίδια ημέρα που όσοι υπάγονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας πλησίον (σε ακτίνα 300 μέτρων) ή εντός δασικών εκτάσεων θα πρέπει να καταθέσουν την Έκθεση Συμμόρφωσης, λήγει και η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες απομάκρυνσης ξερόχορτων, κοπής δέντρων και θάμνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες εκδήλωσης ή επέκτασης πυρκαγιάς και να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

 1. Να καθαρισουνε πρωτα τους δημοσιους δρομους που τα δεντρα εχουν κλεισει τους δρομους . και μετα να πανε να ακυρωσουν και αυτον τον νομο εκτρωμα. Για να μαζευουν λεφτα να δινουν στους τοκογλυφους φιλους τους στην ουκρανια και στις χρεοκοπημενες τραπεζες και να τρωνε και με χρυσα κουταλια. αει στο διαολο εσεις και οι νομοι σας. σιχαματα

 2. αμα είχαν ένα ένσημο , θα κάνανε κατι σοβαρο … @!@$@#

 3. οι πυρκαγιες μπαινουν με σκοπιμοτητα και κερδος ορισμενων αρπακτικων δεν μπαινουν απο αμελεια που προσπαθουν να πεισουν τα βοδια τοτε μετα απο την πυρκαγια γιατι δεν το κανουν αναδασοτεο αλλα πανε και φυτευουν τις μαλακιες με τονους τσιμεντο και μετα σου λενε εσενα για το περιβαλλον την ανακυκλωση και ενα σωρο μαλακιες

 4. Συμφωνά με το Αρ73 παρ5 χωρίς “υπουργείο συντονισμού” η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεσπίσει οικ βάρη.
  Το υπουργείο συντονισμού έχει καταργηθεί με νόμο από το 1980. Το Αρ73 παρ5 του Συντάγματος των Ελλήνων αναφέρει ότι “Νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί ή ειδικοί φόροι ή ΒΑΡΗ οποιασδήποτε φύσης υπέρ οργανισμών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου πρέπει να προσυπογράφεται και από τους Υπουργούς Συντονισμού και Οικονομικών.” Αρά όλα τα νομοσχέδια που επιβάλουν φόρους ή βάρη από το 1980 και μετά είναι άκυρα διότι δεν έχουν και υπογραφή του Υπουργού Συντονισμού όπως ρητά επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν έχει δικαιολογίες του στυλ δεν καταργήθηκε αλλά “μετονομάστηκε” κτλ ας μην “μετονομαζόταν” ή ας “μετονομαζόταν” και στο Σύνταγμα. Υπογραφή υπουργού Συντονισμού απαιτεί το σύνταγμα όπως τον ήξερε ο νομοθέτης το 1975 που το έγραφε. Το κατάργησαν το υπουργείο συντονισμού το 1980, οπότε όλοι οι νόμοι που επιβάλουν φόρους ή βάρη από ο 1980 και μετά είναι άκυροι. Μια σωστά δομημένη προσφυγή στο ΣτΕ αρκεί για να καταπέσει κάθε νόμος που βάζει οικονομικά βάρη στους πολίτες.

 5. Νομοι εκτρωματα…
  Ο καθε Υπουργος για να δειξει οτι παραγει εργο δημιουργει τρισαθλια νομοθετηματα και ταλαιπωρει αφανταστα τον κοσμο…!
  ο Λαος θα σας στειλει στον αγυριστο αθλια οντα..!

Comments are closed.