Πρώτη παραίτηση στην Κύπρο για το σκάνδαλο λόγω των «χρυσών διαβατηρίων» – Αποχή βουλευτών μέχρι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής

Κοινοποίηση:
cyprus

 

Παραιτήθηκε από τη θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων στην Κύπρο ο Κώστας Παμπαλλής. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, στη θέση του παραιτηθέντα διορίζεται η Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γεν. Εισαγγελέα:

«Μετά από την επιστολή παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του κ. Κώστα Παμπαλλή, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2020, από τη θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίσθηκε με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποφάσισα όπως στη θέση του διορίσω την κα Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο νενομισμένος όρκος της κας Καλογήρου ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα δοθεί αμέσως μετά από τη δημοσίευση του σχετικού Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».

Απέχουν οι βουλευτές λόγω άρνηση του Προέδρου της Βουλής να παραιτηθεί

Η υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία μελετά θέματα δεοντολογίας των βουλευτών, εκδήλωσε την πρώτη αντίδραση στην άρνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτηση του. Οι βουλευτές αρνήθηκαν να παραστούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Θεσμών, Γιώργος Περδίκης, «δεν πρόκειται να συνεδριάσουμε εκτός και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος από το βίντεο του Al Jazeera φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».

Ο Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δημήτρης Συλλούρης προεδρεύει της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, όταν λέει ότι σταματά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (Χρυσών διαβατηρίων), αλλά θα συνεχιστεί η εξέταση άλλων χίλιων υποθέσεων. Ο βουλευτής των Οικολόγων προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για άμεσο τερματισμό του προγράμματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί δαιμόνων, προς τους δημοσιογράφους και τον κάλεσε να απολογηθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: