Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Υπό διάλυση το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Κοινοποίηση:
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Υπό διάλυση το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο λειτουργεί χωρίς παθολόγο και αναισθησιολόγο, σύμφωνα με τη καταγγελτική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Θήρας (Σαντορίνης) και όπως μάλιστα υποστηρίζει οι λιγοστοί γιατροί που εργάζονται αυτήν την στιγμή, πρόκειται να δηλώσουν παραίτηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς λειτουργεί χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών, όπως αυτή του παθολόγου ή του καρδιολόγου , ενώ δεν υπάρχει ούτε μία χαραμάδα φωτός στον ορίζοντα, αφού προκηρύξεις ιατρών στο ΕΣΥ δεν γίνονται. Με λίγα λόγια το νοσοκομείο οδεύει προς διάλυση και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και για την αποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα λειτουργίας του. Οι κάτοικοι εμφανώς προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα προέβησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό χωρίς παθολόγο»;

«Οι κάτοικοι της Σαντορίνης-όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος- είναι σε αναβρασμό βλέποντας το πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο του νησιού να καταρρέει. Χθες βράδυ πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση. Έμεινε στη διαφήμιση των χειρουργείων Πολάκη. Το νοσοκομείο λειτουργεί με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας (μονομετοχική του Δημοσίου). Το λειτουργικό του πλαίσιο ταυτόσημο των ανώνυμων εταιρειών. Και όμως, το Κέντρο Υγείας που έκλεισε για να ανοίξει το 2016 το νοσοκομείο, λειτουργούσε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς καθ ότι διέθεται πολύ περισσότερους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες.

Ένας-ένας οι γιατροί παραιτούνται. Και όμως, λόγω του νομικού καθεστώτος που διέπεται, δεν γίνονται προκηρύξεις ιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται ιδιώτες γιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς να εκδηλώνεται ενδιαφέρον παρότι ο μισθός για τους ιδιώτες γιατρούς είναι μεγαλύτερος από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Λειτουργεί Παθολογική Κλινική χωρίς παθολόγο γιατρό, χωρίς πνευμονολόγο με τρεις μόνο γενικούς γιατρούς. Εντελώς παράνομα! Και όμως, νοσηλεύονται πάνω από 10 ασθενείς κάθε φορά με σοβαρά παθολογικά προβλήματα.

Ο έμπειρος γενικός γιατρός επικοινώνησε μαζί μου. Εξέφρασε την απόγνωσή του και την πρόθεσή να παραιτηθεί άμεσα λόγω της επικινδυνότητας και της εξάντλησης. Είναι εξαιρετικός γιατρός, προέρχεται από το Κέντρο Υγείας, κρίμα να παραιτηθεί. Αναισθησιολόγος δεν υπηρετεί κανείς στο νοσοκομείο εδώ και 4 μήνες που συνταξιοδοτήθηκε ο 72χρονος. Το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακίνηση λίγων ημερών ενός κάθε φορά αναισθησιολόγου από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής. Πολλές ημέρες είναι εντελώς ακάλυπτο από αναισθησιολόγο. Οι δύο μοναδικοί καρδιολόγοι παραιτήθηκαν και είναι εκτός προγράμματος τον επόμενο μήνα. Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό χωρίς παθολόγο, χωρίς καρδιολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο; Υπηρετούν μόνο ένας μικροβιολόγος, ένας παιδίατρος, δύο ακτινολόγοι.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δεν είναι λύση η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση. Ένα νοσοκομείο, το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, καταρρέει. Πού είναι οι προσλήψεις; Όταν λειτουργούσε το δημόσιο Κέντρο Υγείας, είχε περισσότερους γιατρούς. Τι φταίει για την κατάσταση των σοβαρών ελλείψεων ειδικά στα νησιά; Οι χαμηλότατοι μισθοί των υγειονομικών που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Δεν τίθενται όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό. Ήταν μέχρι να ξεκινήσουν τα μνημόνια. Σταδιακά έχασε το πλεονέκτημα με τις μειώσεις μισθών και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού», καταλήγει ο κ.Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: