Προσοχή στη νέα «τρέλα» του Face App – Γιατί δεν είναι τόσο αθώο όσο δείχνει

Κοινοποίηση:
mitsotakis_1

FaceApp: αυτή είναι η νέα «μανία» του διαδικτύου, μια εφαρμογή η οποία, χρησιμοποιώντας τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να «προβλέψει» πώς θα είναι ένα άτομο μετά από κάμποσα χρόνια, κι όχι μόνο αυτό, αλλά να μετατρέψει την πρόβλεψη αυτή σε φωτογραφία.

Το FaceApp έχει ξετρελάνει τους απανταχού χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει τα social media με «φωτογραφίες» δικές τους ή διασήμων, όπως τους φαντάζεται η εφαρμογή με βάση υπάρχουσες φωτογραφίες τους, όπως φαίνεται παρακάτω.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όσο παρουσιάζονται: ειδικοί της ασφάλειας του διαδικτύου επισημαίνουν ότι οι όροι χρήσης της εφαρμογής περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα «γκρίζο» σημείο, το οποίο μοιάζει να της δίνει πρόσβαση σε πολλά περισσότερα δικαιώματα απ’ όσα θα ήταν φυσιολογικό.

Για την ακρίβεια, όπως επισήμανε ο Τζέιμς Γουάτλι, ερευνητής στρατηγικής στην βρετανική εταιρεία Digitas, μελετώντας τους όρους χρήσης της εφαρμογής: «Επιτρέπετε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη άδεια χρήσης, προσαρμογής, δημοσίευσης, διανομής του περιεχομένου του χρήστη… σε όλες τις μορφές μέσων… όταν δημοσιεύετε ή μοιράζεστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Με απλά λόγια, το FaceApp αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά σας, το όνομα χρήστη σας ή οποιαδήποτε άλλη παρεμφερή μορφή σε οποιαδήποτε μορφή μέσων χωρίς την έγκρισή σας και χωρίς να έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε τους όρους ή να διαμαρτυρηθείτε γι’ αυτό. Επίσης, δεν θα σας αποζημιώσει για το υλικό αυτό και θα διατηρήσει την εικόνα πολύ μετά την διαγραφή της εφαρμογής.

Σημειώνεται ότι χρήστες του Twitter εντόπισαν την ρωσική προέλευση της εφαρμογής και συγκεκριμένα πως το FaceApp ανήκει σε μια εταιρεία με το όνομα Wireless Lab, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ενώ σύμφωνα με το Tech Crunch, η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες στην πλατφόρμα iOS της Apple ακόμη και αν ένας χρήστης έχει ορίσει τα δικαιώματα φωτογραφίας σε «ποτέ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: