Προσεχώς αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των επαγγελματιών

Κοινοποίηση:
ΦΟΡΟΣ

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τον φάκελο της φορολογικής μεταρρύθμισης για να εντάξει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των επαγγελματιών, αλλά και νέες φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ενεργοποιούνται σταδιακά στην επόμενη τετραετία.

Κοινή παραδοχή αποτελεί ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες και τη στήριξη των επενδύσεων.Στο πλαίσιο αυτό, το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ετοιμάζοντας ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Αύξηση αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το αφορολόγητο όριο για πάνω από 700.000 μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 παιδί θα έχουν φορολογικό όφελος 90 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα προστατευμένα τέκνα η φορολογικήελάφρυνση ανεβαίνει στα 220 ευρώ. Με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες διαμορφώνεται σε:

  • 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο παιδιά.
  • 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
  • 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.

Για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ.

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών: Η Κομισιόν με τη 2η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων και να αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στον χώρο αυτόν. Μάλιστα επικαλείται στοιχεία του 2021, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 67% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων ύψους 48,6 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Οταν το Pos ομως θα ειναι χαλασμενο, να δικαιουται ο πελατης να μην πληρωσει, αλλοιως μην καταργειτε τα μετρητα.

Comments are closed.