Προς επέκταση το χιονοδρομικό Ανηλίου με επενδύσεις 15 εκατομμυρίων! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
metsovo

Την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σχεδιάζει ο Δήμος Μετσόβου.

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου ο Δήμος παρέλαβε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την οποία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το περιεχόμενό της η Επιτροπή Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας Ηπείρου. Με την ολοκλήρωση των γνωμοδοτήσεων και την έγκριση της μελέτης αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκτέλεση του έργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα νέα έργα αναμένεται να αναπτυχθούν σε έκταση 20.599 m2 των Δημοτικών Ενοτήτων Μετσόβου και Καλαμπάκας.

Οι νέες επεμβάσεις που θα γίνουν θα συμβάλλουν αρχικά στην βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ θα επιτευχθεί επιμήκυνση της χρονικής περιόδου παροχής υπηρεσιών του κέντρου και θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο χιονοδρομικό και η τουριστική κίνηση στις γειτονικές περιοχές.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει σήμερα 13 χιονοδρομικές πίστες και από πλευράς εξυπηρετούμενου πληθυσμού, η φέρουσα ικανότητά του είναι 37.000 επισκέπτες /έτος για το διάστημα λειτουργίας 15/12 έως 30/3 κάθε χειμερινής σεζόν. Οι περισσότεροι επισκέπτες χρήστες των εγκαταστάσεων σημειώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το chalet που λειτουργεί εντός του χιονοδρομικού κέντρου, είναι δυναμικότητας 180 επισκεπτών.

Πέρα από την χειμερινή του λειτουργία, το Χ/Κ Ανηλίου αποτελεί ένα ανοιχτό, φυσικό, ψυχαγωγικό πάρκο όπου μπορούν στα όρια του να διοργανώνονται αγώνες ορεινού τρεξίματος, ποδηλάτου, να ανοιχτούν αναρριχητικά πεδία και να πραγματοποιηθούν ημερίδες και δράσεις για το περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, με την επέκτασή του και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού το Χ/Κ φιλοδοξεί να αποτελέσει, εκμεταλλευόμενο την κεντρική του θέση σε σχέση με τους οδικούς άξονες της περιοχής (Εγνατία, Ε65), το κέντρο του χειμερινού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

Τα βασικά στοιχεία των φάσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης είναι τα παρακάτω:

– Διαμόρφωση βάσεων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού και των συνοδευτικών υποδομών (οικίσκων χειρισμού σταθμών αφετηρίας -τερματισμού)

– Προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου 6-θέσιου εναέριου αποσυμπλεκόμενου αναβατήρα για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κεντρικού  αναβατήρα.

– Προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου συρόμενου μονοθέσιου αναβατήρα .

– Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατήρα με μορφή ταινιόδρομου με ειδικό σκέπαστρο – τούνελ (Ταινιόδρομος)

– Εγκατάσταση του παλαιού διθέσιου εναέριου αναβατήρα L1 σε νέα θέση και με οριζόντιο μήκος γραμμής 410m

– Διαμόρφωση και σήμανση νέων διαδρομών και πιστών στην επέκταση του Χιονοδρομικού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου του Ανηλίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15.000.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της μελέτης δεν προκύπτει αν ο φορέας χρηματοδότησης θα είναι ο Δήμος Μετσόβου σημειώνεται όμως ότι «προβλέπεται κάλυψη της επένδυσης μέσω ιδίων κεφαλαίων, συμμετοχή σε χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματοδότηση με δανεισμό από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Ο ακριβής τρόπος κάλυψης του συνολικού κόστους, οι όροι δανεισμού κτλ. θα καθοριστούν μετά τη λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα υποψήφια χρηματοδοτικά ιδρύματα».

Το χιονοδρομικό κέντρο είναι μισθωμένο σε ιδιώτη από τον Δήμο Μετσόβου. Η εκμίσθωση είχε γίνει το 2017 με διάρκεια  12 ετών και ετήσιο μίσθωμα 10.200 ευρώ!

2019 :Μητσοτάκης &οικογένεια Μέτσοβο

m2

Η οικογενειακή φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέτσοβο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης περνά με την οικογένειά του τις μέρες των εορτών στο Μέτσοβο, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και τις 29 του μήνα.

Όπως ενημέρωσε και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram «Γιορτές σημαίνει οικογένεια! Χρόνια Πολλά!» με όλη την οικογένεια να είναι παρών.

Η φωτογραφία είναι από την βόλτα στην εξοχή που έκανε την Παρασκευή ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη μαζί με τα τρία παιδιά τους.

Κατά την παραμονή του στο Μέτσοβο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν ο ίδιος, άλλωστε, που κατά τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, πριν από μερικούς μήνες, είχε πει ότι την περίοδο των Χριστουγέννων θα πάρει τις αποφάσεις του.

Το ίδιο επανέλαβε, εμμέσως πλην σαφώς, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πριν από μερικές μέρες στο Μαξίμου.

2023: Μητσοτάκης – Μαρέβα στο Μέτσοβο

m1

Ο Μητσοτάκης πήγε Μέτσοβο το διήμερο 

Με μια βόλτα στην πλατεία του Μετσόβου γιόρτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή της Αποκριάς, ενώ το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας αναχώρησε για την Αθήνα, μετά τη διήμερη απόδρασή του στην περιοχή, η οποία συνδυάστηκε με πολλές βόλτες στον ορεινό όγκο, για πεζοπορία και ποδήλατο, αλλά και κομματικές συναντήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: