Πρέπει να αποφύγουμε να κολλήσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον; Τι λένε οι “ειδικοί”

Κοινοποίηση:
covid omicron

Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα και οι ειδικοί συμφωνούν πως τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πιο ήπια σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι η COVID-19 είναι πλέον μια νόσος λιγότερο επικίνδυνη.

Οπότε κάποιοι αναρωτιούνται: Γιατί να ταλαιπωρηθώ για να αποφύγω τη μόλυνση, εφόσον όλοι θα εκτεθούν στον ιό αργά ή γρήγορα;

Ειδικοί εξηγούν στο πρακτορείο Reuters γιατί δεν είναι καιρός να εφησυχάζουμε σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον:

Μπορεί να νοσήσεις πολύ σοβαρά
Έρευνα έχει δείξει ότι η Όμικρον είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ένα ασυμπτωματικό κρούσμα COVID-19, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Για όσους έχουν συμπτώματα, ένα υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει πολύ ήπια ασθένεια, όπως πονόλαιμο ή ρινική καταρροή, χωρίς τις αναπνευστικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Όμως η αξιοσημείωτη εξάπλωση της Όμικρον σε πολλές χώρες σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν σοβαρή ασθένεια. Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία από την Ιταλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι τα άτομα ανεμβολίαστα είναι πολύ πιο ευάλωτα όσον αφορά τη νοσηλεία, την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και τον θάνατο.

«Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα εκτεθούμε, αλλά αργότερα θα είναι καλύτερα», λέει ο ειδικός σε ιούς Michel Nussenzweig του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ. «Γιατί; Γιατί αργότερα θα έχουμε καλύτερα και περισσότερα διαθέσιμα φάρμακα και καλύτερα εμβόλια».

Μπορεί να μολύνεις άλλους

Μπορεί να αρρωστήσουμε ελαφρά, αλλά θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε τον ιό σε κάποιον άλλον που κινδυνεύει επειδή πάσχει από σοβαρή ασθένεια, ακόμη κι αν εμείς έχουμε αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό, λέει ο Akiko Iwasaki, ο οποίος μελετά την ιική ανοσολογία στο πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Όμικρον παραμένουν άγνωστες
Οι μολύνσεις με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, μερικές φορές προκάλεσαν το επίμονο, εξουθενωτικό σύνδρομο Long COVID. «Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των λοιμώξεων από Όμικρον που καταλήγουν σε μακρά COVID» λέει ο Iwasaki. «Οι άνθρωποι που υποτιμούν την Όμικρον ως ‘ήπια νόσο’ θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο εξουθενωτικής ασθένειας που μπορεί να παραμείνει για μήνες ή χρόνια».

Ασαφές είναι επίσης αν η Όμικρον θα έχει κάποιες από τις «σιωπηλές» συνέπειες προηγούμενων παραλλαγών, όπως βλάβες στο σπέρμα και αλλαγές στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Τα φάρμακα είναι περιορισμένα
Οι θεραπείες για την Όμικρον είναι πολύ περιορισμένες. Δύο από τα τρία φάρμακα αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων COVID-19 είναι αναποτελεσματικά έναντι αυτής της παραλλαγής.

Το τρίτο, το sotrovimab από την GlaxoSmithKline, είναι σε έλλειψη, όπως και μια νέα αντιική θεραπεία χορηγούμενη από το στόμα, που ονομάζεται Paxlovid, από την Pfizer Inc, η οποία φαίνεται αποτελεσματική. Εάν αρρωστήσετε, μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε θεραπείες.

Τα νοσοκομεία γεμίζουν

Σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα και σε ανθρώπους που έχουν κάνει και τρίτη δόση του εμβολίου χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η Όμικρον «δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά», λέει ο David Ho, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ωστόσο, όσο λιγότερες μολύνσεις, τόσο το καλύτερο, ειδικά τώρα, «όταν τα νοσοκομεία έχουν ήδη κατακλυστεί».

Λόγω του αριθμού ρεκόρ των μολυσμένων ασθενών, τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναβάλουν χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες για τον καρκίνο. Και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων, τα γεμάτα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν σωστά άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως καρδιακές προσβολές.

Περισσότερες μολύνσεις σημαίνουν περισσότερες παραλλαγές του ιού
Η Όμικρον είναι η πέμπτη εξαιρετικά σημαντική παραλλαγή του αρχικού SARS-COV-2 και μένει να δούμε εάν η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται περαιτέρω θα επιβραδυνθεί.

Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης δίνουν επίσης στον ιό περισσότερες ευκαιρίες μετάλλαξης και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια νέα εκδοχή του θα ήταν πιο ήπια από τις προηγούμενες. «Ο SARS-CoV-2 μας εξέπληξε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχουμε τρόπο να προβλέψουμε την εξελικτική τροχιά αυτού του ιού», ανέφερε ο Ho.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: