Πούτιν: Στη Β.Κορέα μετά από 24 χρόνια – Ο φίλος Κιμ και η επίσκεψη στον ορθόδοξο Ναό της Πιονγιάνγκ

Κοινοποίηση:
7bb052bf-kim

Ο Πούτιν αναμένεται να φτάσει σήμερα (18/6) στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ για να συναντήσει τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο στο κοσμοδρόμιο Vostochny στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ από το 2000.

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν υποσχέθηκε να δημιουργήσει συστήματα εμπορίου και ασφάλειας με την Πιονγκγιάνγκ «που δεν ελέγχονται από τη Δύση». Δεσμεύθηκε επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της παρά τις «πιέσεις, τον εκβιασμό και τις στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ» όπως τόνισε στο άρθρο που τυπώθηκε στη Rodong Sinmun, το φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας.

Είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» σε αυτό που περιέγραψε ως δυτικές φιλοδοξίες «να παρεμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δικαιοσύνη».

Russia Ukraine

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «φιλική κρατική επίσκεψη» με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο Πούτιν και ο Κιμ ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας, και θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αναμένεται παρέλαση στην πλατεία Kιμ Ιλ Σουνγκ. Ο Πούτιν αναμένεται επίσης να παρακολουθήσει μια συναυλία και να επισκεφθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Πιονγκγιάνγκ, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Κορέα.

Υπάρχουν αναφορές ότι ο Πούτιν θα μείνει στον ξενώνα Kumsusan στην Πιονγκγιάνγκ, όπου έμεινε για τελευταία φορά ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψής του στη Βόρεια Κορέα το 2019. Ο Πούτιν αναμένεται να φτάσει με τον νέο υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ενώ στην αντιπροσωπεία θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Κιμ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δεσμοί με τη Ρωσία «έχουν εξελιχθεί σε μια άρρηκτη σχέση συμπολεμιστών». Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους πέρυσι, ο Πούτιν είπε ότι βλέπει «δυνατότητες» για στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο Κιμ ευχήθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας «νίκη» στην Ουκρανία.

«Δεν ανησυχούμε για το ταξίδι» του Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι η βαθύτερη σχέση μεταξύ αυτών των δύο χωρών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: