Ποτήρια κρασιού: Δείτε γιατί δεν πρέπει να τα τοποθετείτε στο κάτω ράφι του πλυντηρίου πιάτων – Οι κίνδυνοι

Κοινοποίηση:
b9671a94-plidirio-piaton

Η πλειονότητα (75%) των ενηλίκων απολαμβάνει πραγματικά ένα ποτήρι κρασί πού και πού και σχεδόν οι μισοί πίνουν τουλάχιστον δύο ποτήρια την εβδομάδα.

Αλλά υπάρχει μια πτυχή της κατανάλωσης κρασιού που δεν είναι τόσο χαλαρωτική: Τα βρώμικα ποτήρια κρασιού που μαζεύονται για πλύσιμο. Μερικές φορές τα ποτήρια συσσωρεύονται στον πάγκο μετά από λίγες ημέρες ή όταν έχετε καλέσει πολλούς φίλους.

Ευτυχώς, το πλυντήριο πιάτων είναι εδώ για να σώσει την κατάσταση, αλλά αν πετάτε αδιάφορα τα ποτήρια κρασιού στα ράφια του πλυντηρίου πιάτων, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε την τοποθέτησή τους.

Η τοποθέτηση ποτηριών κρασιού στο κάτω ράφι μπορεί να κάνει τον κύκλο πλύσης αναποτελεσματικό και να εμποδίσει ακόμη και τα άλλα πιάτα σας να καθαριστούν.

Τα πλυντήρια πιάτων είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καθαρίζουν κύπελλα και γυάλινα σκεύη στο επάνω ράφι και μεγαλύτερα μαγειρικά σκεύη, πιάτα και μαχαιροπίρουνα στο κάτω ράφι. Αν τοποθετήσετε τα ποτήρια κρασιού σας στο κάτω ράφι, δεν θα καθαρίσουν το ίδιο καλά και μπορεί να έχει ακόμη και επικίνδυνες συνέπειες.

Κίνδυνοι από το πλύσιμο στο κάτω ράφι

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν δύο περιστρεφόμενα ακροφύσια ψεκασμού που ρίχνουν νερό βροχής στο κάτω ράφι και στο πάνω ράφι.

Το σχήμα του επάνω ραφιού και ο εκτοξευτήρας του προορίζονται για να φτάνουν μέχρι τα βαθιά φλιτζάνια, τις κούπες και τα ποτήρια. Εντωμεταξύ, το κάτω ράφι είναι καλύτερο για τον καθαρισμό επίπεδων επιφανειών, όπως τα τηγάνια και τα πιάτα.

Η τοποθέτηση ποτηριών στο κάτω ράφι μπορεί να εμποδίσει το νερό να φτάσει μέχρι το εσωτερικό του ποτηριού, οπότε δεν θα καθαριστεί τόσο αποτελεσματικά όσο θα καθαριζόταν στο πάνω μέρος.

Επιπλέον, το κάτω ράφι είναι σχεδιασμένο για να κρατάει τα πιάτα σε μια συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και τα ποτήρια κρασιού μπορεί να δυσκολέψουν την «εξίσωση».Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να κρατάτε τα ποτήρια κρασιού σας στο επάνω ράφι είναι ότι τα ευαίσθητα γυάλινα σκεύη μπορεί εύκολα να σπάσουν ή να ραγίσουν. Ανάλογα με το υλικό, τα περισσότερα ποτήρια κρασιού μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων (το λεπτό κρύσταλλο αποτελεί εξαίρεση).

Ωστόσο, τα ποτήρια κρασιού πρέπει πάντα να μπαίνουν στο επάνω ράφι, επειδή η θερμοκρασία είναι ελαφρώς χαμηλότερη, διατηρώντας τα γυάλινα σκεύη από το να ραγίσουν λόγω της θερμότητας.

Το επάνω ράφι έχει, επίσης, συνήθως μικρότερη πίεση νερού. Αντιθέτως, η υψηλή πίεση του νερού θα μπορούσε να προκαλέσει το χτύπημα των ποτηριών, το σπάσιμο ή την πτώση τους. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια όταν πηγαίνετε να ξεφορτώσετε το πλυντήριο πιάτων και, στη χειρότερη περίπτωση, τα θρυμματισμένα γυαλιά θα μπορούσαν να καταλήξουν ακόμη και στο καλάθι αποστράγγισης του πλυντηρίου πιάτων, προκαλώντας ζημιά στη συσκευή και πλημμυρίζοντας ενδεχομένως την κουζίνα σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα ποτήρια κρασιού

Μετά από ένα δείπνο ή ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, είναι απολύτως εντάξει να τοποθετήσετε τα ποτήρια κρασιού σας στο πλυντήριο πιάτων -απλώς βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με τρόπο που να είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Βάζετέ τα πάντα στο επάνω ράφι και τοποθετήστε τα ανάποδα με αρκετό χώρο μεταξύ τους. Ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν ακόμη και υποδοχείς για το στέλεχος του ποτηριού, ώστε να μην χτυπάνε τα ποτήρια μεταξύ τους.

Χρησιμοποιήστε έναν ευαίσθητο κύκλο πλύσης με χαμηλή θερμοκρασία και φροντίστε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία θερμαινόμενου στεγνώματος για να αποφύγετε την καταστροφή του γυαλιού.

Φυσικά, το πλύσιμο στο χέρι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα ποτήρια κρασιού και άλλα ευαίσθητα γυάλινα σκεύη.

Για να καθαρίσετε τα ποτήρια σας με το χέρι, μουλιάστε τυχόν αποξηραμένο κρασί με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων -προτιμήστε σαπούνι χωρίς άρωμα. Πλύνετε κάθε ποτήρι με ένα απαλό πανί ή με τα γυμνά σας χέρια και ξεπλύνετε καλά για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού.

Είναι, επίσης, συνετό να κρατάτε το στέλεχος του ποτηριού κρασιού κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, καθώς η Kristin Olzewski, διευθύντρια κρασιών στο Gigi’s στο Λος Άντζελες και συνιδρύτρια της Nomadica, δήλωσε στο Wine Enthusiast: «Το κράτημα της βάσης μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο και έχω δει μερικά πραγματικά τρελά ατυχήματα σε εστιατόρια με σπασμένα στελέχη».

Όταν τελειώσετε το πλύσιμο, στεγνώστε στον αέρα ανάποδα σε μια σχάρα στεγνώματος και χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών για να γυαλίσετε τα ποτήρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: