Ποιος ο λόγος που το Ισραήλ έκανε προσομοίωση κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με άλλες 10 χώρες

Κοινοποίηση:
κυβερνοεπίθεση

Προσομοίωση μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πραγματοποίησε το Ισραήλ μαζί με άλλες 10 χώρες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τυχόν ζημιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.

Το προσομοιωμένο «πολεμικό παιχνίδι», όπως το ονόμασε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ και σχεδίασε τον περασμένο χρόνο, εξελίχθηκε σε 10 ημέρες, με ευαίσθητα δεδομένα να εμφανίζονται στο Dark Web.

Η προσομοίωση χρησιμοποίησε επίσης αναφορές ψευδών ειδήσεων που στο σενάριο προκάλεσαν χάος στις παγκόσμιες αγορές και bank run από τους καταθέτες.

Η προσομοίωση – που πιθανότατα προκλήθηκε από αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούσαν “σοφιστικέ” παίκτες – παρουσίαζε διάφορους τύπους επιθέσεων που επηρέασαν τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, τη ρευστότητα, την ακεραιότητα των δεδομένων και τις συναλλαγές μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων.

«Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε ένας αφηγητής μιας ταινίας που προβλήθηκε στους συμμετέχοντες ως μέρος της προσομοίωσης και μετέδωσε το Reuters.

Πόσο πιθανή είναι μια τέτοια απειλή;

Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέτοιες απειλές είναι δυνατές μετά τις πολλές κυβερνοεπιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες και ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η όποια ζημιά είναι μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, καθώς η τρέχουσα ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι πάντα αρκετά ισχυρή.

«Οι επιτιθέμενοι είναι 10 βήματα μπροστά από τον αμυνόμενο», είπε στο Reuters ο Micha Weis, οικονομικός διευθυντής στον κυβερνοχώρο στο υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Συλλογική Δύναμη», περιελάμβαναν αξιωματούχους των οικονομικών από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ταϊλάνδη, καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα και Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Το σενάριο

Ο αφηγητής της ταινίας στην προσομοίωση είπε ότι οι κυβερνήσεις υφίστανται πίεση να διευκρινίσουν τον αντίκτυπο της επίθεσης, η οποία παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι τράπεζες κάνουν έκκληση για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε πολλά νομίσματα για να σταματήσει το χάος καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και περιορίζουν την πρόσβαση στη ρευστότητα, αφήνοντας τις τράπεζες σε αταξία και καταστροφή», είπε ο αφηγητής.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν πολυμερείς πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συντονισμένης τραπεζικής αργίας, των περιόδων χάριτος αποπληρωμής του χρέους, των συμφωνιών SWAP/REPO και της συντονισμένης αποσύνδεσης από τα κύρια νομίσματα.

Ο Rahav Shalom-Revivo, επικεφαλής των χρηματοοικονομικών δεσμεύσεων στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ, δήλωσε ότι η διεθνής συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και των διεθνών οργανισμών «είναι κλειδί για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος».

Η προσομοίωση αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Dubai World Expo, αλλά μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ λόγω της παραλλαγής Omicron του COVID-19, με αξιωματούχους να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: