Ποιος ήταν ο Προφήτης Ωσηέ που τιμάται σήμερα

Κοινοποίηση:
osie_profitis

Ο Προφήτης Ωσηέ, τη μνήμη του οποίου τιμά η Εκκλησία στις 17 Οκτωβρίου έκαστου έτους, ήταν γιος του Βεηρεί (ή Bενιή) από τη Γαλεμώθ (ή Bαλεθώμ) της φυλής Ισάχαρ και έζησε τον όγδοο αιώνα προ Χριστού, επί βασιλέων του Ιούδα, Οζίου, Ιωάθαμ, Άχαζ, Έζεκία και του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β’. Στην Παλαιά Διαθήκη, είναι ο πρώτος από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Προφήτης Ωσηέ, τη μνήμη του οποίου τιμά η Εκκλησία στις 17 Οκτωβρίου έκαστου έτους, ήταν γιος του Βεηρεί (ή Bενιή) από τη Γαλεμώθ (ή Bαλεθώμ) της φυλής Ισάχαρ και έζησε τον όγδοο αιώνα προ Χριστού, επί βασιλέων του Ιούδα, Οζίου, Ιωάθαμ, Άχαζ, Έζεκία και του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β’. Στην Παλαιά Διαθήκη, είναι ο πρώτος από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Προφήτης Ωσηέ ήταν ψυχή γεμάτη από ζήλο για το θείο Νόμο, γι’ αυτό και στο προφητικό του βιβλίο καταγγέλλει ευθέως το λαό του Ισραήλ, που είχε μολυνθεί από την ειδωλολατρία. Οι συμβολισμοί του θεωρούνται δυσεξήγητοι, αλλά σαφέστατα εκδηλώνει την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κύριός μας χρησιμοποίησε μια σπουδαία φράση του Ωσηέ, προς τους Φαρισαίους (Ματθ. θ’ 3), η οποία λέει: «Ἔλεος θέλω καὶ οὐ θυσίαν καὶ ἐπίγνωσιν Θεοῦ ἢ ὁλοκαυτώματα» (Ωσηέ, στ’ 6). Δηλαδή, λέει ο Θεός μέσω του Ωσηέ: «Προτιμώ την ειρηνική αγάπη σας προς εμένα και όχι τις τυπικές θυσίες, και θέλω να έχετε επίγνωση του θείου θελήματος περισσότερο, παρά τα χωρίς νόημα και ουσία ολοκαυτώματα πού προσφέρετε». Επίσης, φράσεις του Ωσηέ χρησιμοποίησαν και οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στις επιστολές τους.

Ο Ωσηέ λέγεται ότι έζησε 75 χρόνια, και μετά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή του.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θεῖον ἔσοπτρον, τοῦ Παρακλήτου, ἐχρημάτισας, σοφὲ Προφῆτα, τᾶς σεπτᾶς ἐκφαντορίας δεχόμενος, ὅθεν ἐν κόσμῳ μελλόντων τὴν πρόγνωσιν, ὥσπερ φωτὸς λαμπηδόνας ἐξήστραψας. Ὠσηὲ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος β’.

Τοῦ Προφήτου σου Ὡσηὲ τὴν μνήμην, Κύριε ἑορτάζοντες, δι’ αὐτοῦ σε δυσωποῦμεν· Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Επίσης φίλε μου έχω διαβάσει αρκετά συγγράμματα με γυναίκα θεολόγο και το τελευταίο που διάβασα Γιατί δεν είχα να διαβάσω κάτι άλλο είναι άυτο ομόλογό ότι πίεσα τον εαυτό μου να το τελειώσω το διάβασα σε δύο μέρες και μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι ποιον παράδεισο και ποια κόλαση τα ηλισια παιδιά έγιναν ο παράδεισος και ο κάτω κόσμος η κόλαση….κανε μου μια χάρη και διάβασε άυτο https://metabook.gr/books/ta-23-taghmata-ton-telonion-o-telonismos-tis-psikhis-giwrghos-koris-44389

  2. Ρε φιλε΄’ δια πατερα των θεον και ανθρωπων’ που γραφεις για τους αρχαιους ελληνες μαθε οτι οι αρχαιοι ελληνες φιλοσοφοι χαιρουν εκτιμησης στο Αγιο Ορος και εχουν σωθει πολλα συγγραματα της αρχαιας ελληνικης γραμματειας απο πατερες του αθου. Απλως η Ορθοδοξια συμπληρωσε τα κενα των αρχαιων φιλοσοφων για κατι πιο ουρανιο απ τις φιλοσοφιες. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΒΡΑΙΣΜΟ. ΔΙΑΒΑΣΕ ,ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΘΕ..

    1. Δηλαδή για να καταλάβω γαλωμεθ,βεηρει, και φυλές όπως η ισαραχ έχουν ελληνικές ρίζες αυτό μου λες?Εγώ ξέρω ότι γκρεμίστηκαν ιερά αρχαίων θεών και πάνω σε αυτά χτίστηκαν εκκλησίες έχω πολα μέρη να σου πω να τα επισκεφτείς να δεις μάρμαρα από αιώνες και λοιπά πάνω σε εκκλησίες….Οζίου, Ιωάθαμ, Άχαζ, Έζεκία ελληνικότητα μου ακούγονται τώρα που το λες λέω να προσηλιτιστω και εγώ να δω αυτό το θείο…

  3. Ρε με την θρησκεία του Γιαχβέ τι σκατα όνομα είναι άυτο τώρα? Μετά λέτε ότι είστε Έλληνες …?Η θεότητα της δικαιοσύνης ήταν η Νέμεσις αυτό αν είσαι Έλληνας και γιατί δεν τιμάμε τον Αχιλλέα γιατί δεν τιμάμε τον Ηρακλή άντε με τα εβραϊκά σύμβολα γι’αυτό είχα σιχαθεί την εκλησια από παιδί

Leave a Response