Ποιος ήταν ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος που τιμάται σήμερα;

Κοινοποίηση:
ΡΩΣΟΣ

Ο όσιος Ιωάννης, καταγόταν από τη Ρωσία, γι’ αυτό και έμεινε γνωστός ως ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος.

Το 1730 ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος αιχμαλωτίστηκε από τους Τατάρους, οι οποίοι τον πούλησαν δούλο σε κάποιο Τούρκο, στο Προκόπι της Καισάρειας. Ο Τούρκος αυτός, μεταχειρίστηκε διάφορα μέσα και μεθοδείες για να πείσει τον Ιωάννη να αρνηθεί την πίστη του και να γίνει Μουσουλμάνος, όμως ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του.

Υπέστη για το λόγο αυτό διάφορες θλίψεις, κακουχίες ταλαιπωρίες τις οποίες υπέμεινε αγόγγυστα. Αργότερα με τη χάρη του Θεού, κατόρθωσε να ελευθερωθεί από τον ασεβή κύριό του, και αμέσως αποσύρθηκε σε κάποιο ερημικό μέρος, ασκούμενος. Αφού έζησε οσιακά, με αυστηρή άσκηση και θερμή προσευχή ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος εκοιμήθη ειρηνικά το Μάιο του 1730.

Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 μ.Χ μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη Ρόδο δεν προχωρούσε, αλλά περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στον ίδιο τόπο.

Ο κυβερνήτης του πλοίου φοβήθηκε. Τότε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που είχε πάρει μαζί του το ιερό λείψανο κρυφά, εξήγησε στον πλοίαρχο ότι μέσα στο πλοίο και μάλιστα στο αμπάρι ήταν το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

Αμέσως ο κυβερνήτης διέταξε την μεταφορά του ιερού σκηνώματος στο διαμέρισμα του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιούταν ως ευκτήριος οίκος, όπου το εναπέθεσαν και άναψαν το καντήλι.

Όπως αναφέραμε το Λείψανο του Οσίου βρίσκεται αδιάφθορο στο ομώνυμο Προσκύνημα Προκοπίου Ευβοίας, ενώ η δεξιά του Οσίου βρίσκεται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

 

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Όλοι σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Ιωαννη τον Ρώσο. Εννοώ όλοι όσοι έχουμε πίστη. Όταν όμως φτάνω κάθε φορά να προσευχηθώ στο Άγιο λείψανο, με κολάζει το γεγονός ότι βλέπω στα 2 μετρα απο το σώμα του Αγίου να γίνεται εμπόριο,ουσιαστικά μέσα στην εκκλησία. Όλοι τους κοιτάζουν σαν αρπακτικά. Κοιτάζουν τα χρήματα και τους γυρνάνε τα μάτια ανάποδα. Είναι τραγικό. Επίσης την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την εκκλησία διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι η εκκλησία είχε να βαφτεί για χρόνια και απορώ με την μητρόπολη Χαλκίδας τόσα χρήματα αφήνει ο Άγιος δεν μπορούν να διαθεσουν ένα ποσό για να περιποιηθούν την εκκλησία!Αλλά που να βρει χρόνο ο μητροπολίτης! Που τον χάνεις που τον βρίσκεις πίνει τα ουζάκια του παρεούλα με το υπόλοιπο παπαδαριό… Εύχομαι ο Άγιος να προστατεύει όλο τον κόσμο και να δίνει δύναμη σε όλους όσους τον έχουν ανάγκη…

Leave a Response