Ποιοι έμειναν χωρίς αύξηση στις επικουρικές συντάξεις….

Κοινοποίηση:
epidoma

Από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 240.000 συνταξιούχων τα νέα ποσά των επικουρικών με αυξήσεις από 4 έως 196 ευρώ. Δείτε ποιοι έμειναν εκτός.

Οι αυξήσεις αφορούν τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί περικοπές το καλοκαίρι του 2016.

Οι αυξήσεις αφορούν συνταξιούχους 20 Ταμείων που είχαν μειώσεις μετά τον Ιούνιο του 2016 επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις παίρνουν οι συνταξιούχοι τραπεζικοί, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων φορέων.

Tα ποσά των αυξήσεων πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων .

Ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 για τις επικουρικές και για το λόγο αυτό οι αυξήσεις που καταβάλλονται τώρα έχουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και Μάιο 2020, που είναι 8 μήνες.

Τα αναδρομικά των αυξήσεων για αυτό το 8μηνο θα πληρωθούν τον Οκτώβριο του 2020.

Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει περίπτωση με τον επανυπολογισμό μια επικουρική από τα 450 ευρώ μικτά να μειώθηκε στα 350 ευρώ μικτά, αλλά αν το καθαρό πληρωτέο ποσό έμεινε ίδιο (π.χ. 265 ευρώ) τότε δεν υπάρχει καμία αύξηση για το συνταξιούχο. Η διαφορά στα μικτά σβήνει λόγω των μικρότερων κρατήσεων που είχε η επικουρική των 400 ευρώ σε σχέση με τις κρατήσεις που επιβάλλονταν στα 600 ευρώ.

Δεν παίρνουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΤΑΠΙΕΝ (επικουρικό Εμπορικού Ναυτικού), του ΤΕΑΕΧ (επικουρικό χημικών), του ΤΕΑΥΑΠ (Σώματα Ασφαλείας) και του ΤΕΑΑ (επικουρικό αρτοποιών).

Οι αυξήσεις στις νέες επικουρικές:

Τραπεζουπάλληλοι – πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, πάνω από 200 ευρώ μεικτά.

Ναυτικοί, ναυτιλιακοί και τουριστικοί κοντά στα 150 ευρώ μεικτά

Εμποροϋπάλληλοι – δικηγόροι κοντά στα 130 ευρώ μεικτά

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), κοντά στα 100 ευρώ μεικτά

Εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοπνευματοποιίας κατά μέσο όρο 68 ευρώ – Δημοτικοί Υπάλληλοι κατά μέσο όρο 77 ευρώ

Προσωπικό Γεωργικών Συνεταιριστικών από 50 έως 100 ευρώ μεικτά.

Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία έως 50 ευρώ μεικτά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).

Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Για καλύτερη κατανόηση παρουσιάζονται τα ακόλουθα δυο πραγματικά παραδείγματα συνταξιούχων.

Α. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ:

Έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική.

Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 € και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 105 ευρώ σε 192 ευρώ.

Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική.

Β. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ:

έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 112 Ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 Ευρώ στην επικουρική.

Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική.

Επιπλέον στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Δινουν τυρακι τωρα για 8 μηνες αναδρομικα ,για να μη δουμε τη φακα .Ο νομος Κατρουγκαλου κατεστρεψε τις συνταξεις.Που ειναι τα αναδρομικα για τα υπολοιπα χρονια?Που ειναι τα δωρα πασχα χριστουγεννων καιι αυγουστου ? Που ειναι οι αυξησεις στις συνταξεις λογω πληθωρισμου? Το σκανδαλο του χρηματιστηριου ξεχαστηκε ?οι ομολογιουχοι ξεχαστηκαν? Ουστ ψευτες πολιτικοι!!!

  2. ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΤΛΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ. ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΑΠΟ 2 ΜΕΧΡΙ 75 ΕΥΡΩ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑΓΕ Ο ΕΦΚΑ ΚΑΤΕΣΤΗ ΗΔΗ ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ…

  3. Μια βολτα απο τραπεζες σημερα γινεται χαμος και δεν πανε στα ΑΤΜ! πανε στον κισε! μαλλον για της αυξησης που αφορουν 200.000 συνταξιουχους και πανε ολοι η ηλικιωμενοι και ταλαιπωρουνται αδικα περιμενοντας σε ουρες.

Leave a Response