Ποια είναι πραγματικά η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Κοινοποίηση:
Ολένα Ζελένσκα

Τη φρίκη του πολέμου και το βαρύ τίμημα που πληρώνουν τα παιδιά περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή της η Ολένα Ζελένσκα, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα βοήθεια για να σταματήσουν οι «μαζικές δολοφονίες πολιτών» από τα ρωσικά στρατεύματα.

Από την έναρξη της εισβολής, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με «όπλο» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνει τους πολίτες να προστατέψουν την πατρίδα τους και αναρτά εικόνες από νοσοκομεία Παίδων, ορφανοτροφεία και καταφύγια με νεογέννητα μωρά, περιγράφοντας τις δραματικές καταστάσεις που υπομένουν τα παιδιά και ο ουκρανικός λαός από τη ρωσική επιθετικότητα.

«Οταν οι Ρώσοι επιμένουν ότι δεν στοχεύουν αμάχους, εγώ λέω πρώτα τα ονόματα των δολοφονημένων παιδιών», γράφει στην επιστολή της προς τα διεθνή ΜΜΕ, με τίτλο «Καταθέτω», η οποία αναρτήθηκε και στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου. «Η 8χρονη Αλις που σκοτώθηκε στους δρόμους της Οκτίρκα ενώ ο παππούς της προσπαθούσε να την προστατεύσει. Ή η Πωλίνα από το Κίεβο που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς μαζί με τους γονείς της. Ο 14χρονος Αρσένι χτυπήθηκε στο κεφάλι από συντρίμμια και δεν έγινε δυνατό να σωθεί γιατί το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να φθάσει εγκαίρως εξαιτίας της φωτιάς», αναφέρει.

Στο στόχαστρο

Η Ολένα -μαζί με τα δύο τους παιδιά, τη 17χρονη Ολεξάντρα και τον 9χρονο Κύριλλο– είναι σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ ο «Νο2» στόχος της Ρωσίας, βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία, ωστόσο δεν έχουν φυγαδευτεί από τη χώρα. Η 44χρονη πρώην σεναριογράφος είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ουκρανία, καθώς από το 2019 που εξελέγη πρόεδρος ο σύζυγός της -μια υποψηφιότητα με την οποία εκείνη δεν συμφωνούσε- έχει λάβει πρωτοβουλίες για την παροχή πιο θρεπτικών γευμάτων στα σχολεία, την προώθηση εκστρατειών για τη διάδοση της ουκρανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, την ισότητα των φύλων και τη γυναικεία ενδυνάμωση, ενώ έχει συνοδεύσει ουκ ολίγες φορές τον πρόεδρο σε ταξίδια στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 κατέλαβε την 30ή θέση με τους 100 πιο επιδραστικούς Ουκρανούς (περιοδικό «Focus»).

Ο πόλεμος την ωθεί πλέον σε νέο ρόλο, να αναδείξει τα εγκλήματα αυτού του πολέμου. Με βαθιά ενσυναίσθηση γράφει: «Το πρώτο νεογέννητο του πολέμου είδε το τσιμεντένιο ταβάνι του υπογείου, η πρώτη του ανάσα ήταν ο στυφός αέρας του καταφυγίου και το υποδέχτηκε μια κοινότητα παγιδευμένη και τρομοκρατημένη. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλές δεκάδες παιδιά που δεν γνώρισαν ποτέ ειρήνη στη ζωή τους». Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής, μαιευτήριο ισοπεδώθηκε στη Μαριούπολη, θάβοντας παιδιά μέσα στα συντρίμμια, σύμφωνα με tweet του Ζελένσκι.

Αιτήματα

Η Ολένα επανέλαβε τα πάγια αιτήματα του συζύγου της, καλώντας τις διεθνείς δυνάμεις να κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας ώστε να «διαχειριστούν τον πόλεμο επί εδάφους οι Ουκρανοί». Επιπλέον ευχαρίστησε την παγκόσμια κοινότητα για την υποστήριξή της, τις γειτονικές χώρες που υποδέχονται το τεράστιο κύμα των Ουκρανών εκτοπισμένων, ενώ ζήτησε από τα Μέσα Ενημέρωσης να «συνεχίσουν να δείχνουν την αλήθεια». Η πρώτη κυρία αναφέρθηκε και στις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα πυρηνικό πόλεμο, σημειώνοντας: «Αν δεν τον σταματήσουμε, κανένας στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος “κάπου εκεί έξω”. Αυτός είναι ένας πόλεμος στην Ευρώπη, κοντά στα σύνορα της Ε.Ε.».

Πρώτη κυρία, παρά τις αντιρρήσεις της

Η Ολένα Κιγιάσκο (το πατρικό της) γεννήθηκε τον Μάιο του 1978 στην ουκρανική πόλη Κριβί Ριχ, η όγδοη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, μια περιοχή όπου μιλούν κυρίως ρωσικά. Στην ίδια πόλη, την ίδια χρονιά, γεννήθηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο έφτασαν στο πανεπιστήμιο για να συναντηθούν, όταν εκείνος σπούδαζε νομικά και η Ολένα αρχιτεκτονική στο τοπικό εθνικό πανεπιστήμιο. Τους κέρδισαν οι τέχνες κι έτσι εκείνη αποφάσισε αργότερα να ασχοληθεί με τη συγγραφή και να εργαστεί ως σεναριογράφος, ενώ ο Βολοντίμιρ παθιάστηκε με την υποκριτική, δημιουργώντας το 1997 τη θεατρική ομάδα Kvartal 95. Η Ολένα εργάστηκε στην εταιρία παραγωγής Studio Wuarter 95, που ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ίδια έχει δηλώσει πως ήταν αντίθετη με τις πολιτικές φιλοδοξίες του συζύγου της, ξεκαθαρίζοντας πως δεν της άρεσε η δημοσιότητα. Ωστόσο, μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές ανέλαβε το ρόλο της πρώτης κυρίας επιδεικνύοντας δυναμισμό και όπως έχει δηλώσει «έχω τώρα τη δυνατότητα να στρέψω την προσοχή του κόσμο σε σημαντικά κοινωνικά θέματα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: