«Πατριωτισμός κατά της κλιματικής αλλαγής»: Το ακούσαμε και αυτό στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Μια συνολική προσπάθεια να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε και να σώσουμε τη χώρα μας, απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η κλιματική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη και κυρίως περιοχές, όπως αυτή της Μεσογείου, απαιτεί συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων: Του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΝ, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού κ.ά.) με τη σκέψη ότι αυτό θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.

«Θα φέρουμε ένα νόμο στη Βουλή, ο οποίος κατ’ αρχάς θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία. Και μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δάση μας. Τελείωσε αυτό το οποίο υπήρχε στο παρελθόν, δεν βγαίνει πλέον το “αφήστε τα δάση έτσι να αναπτύσσονται, μην κάνετε αντιπυρικές ζώνες, να μην εκμεταλλευόμαστε τα δάση μας, να μην υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας”» τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε, δε, την επιτακτική ανάγκη ελέγχου του καθαρισμού των οικοπέδων ιδιωτών από τους δήμους και έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά όσων- επανειλημμένως μάλιστα- προβαίνουν σε θερμές εργασίες όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επιπέδου 4 και 5.

«Τι απαιτείται να γίνει; Αυτό το οποίο κάποιοι έλεγαν “ως αυτό μπορούσαμε να κάνουμε”, τελείωσε. Τελείωσε το “αυτό μπορούσαμε να κάνουμε ή αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε”. Όταν οι άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι όλα απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Η πρόληψη λοιπόν είναι το ισχυρότερο όπλο και τώρα είναι εμφανές ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πώς δύο φορές εντός 20 ημερών η χώρα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση στις ίδιες περιοχές- στη Θεσσαλία, στο Βόλο, στη Βόρεια Εύβοια- δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

«Και φυσικά εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνιούν, κάποιοι από αυτούς είναι έξω από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας, την οποία παρέχουμε και δίνουμε λύσεις» είπε ο υπουργός , τονίζοντας ότι «οφείλουμε όλοι να ετοιμαστούμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: