Παρθενική πτήση για το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ

Κοινοποίηση:
KAAN

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε σήμερα (21/2) το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της Άγκυρας. Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το 2028.

Πρόκειται για το αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με υπεργολάβο τη βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

Την ίδια ώρα ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς. Σύμφωνα με την εθνικιστική εφημερίδα, ευρωασιατικού προσανατολισμού, Aydinlik, ερωτηθείς σχετικά ο Αντρέι Μπουράβοφ απάντησε: «Ενδιαφερόμαστε επίσης για την ανάπτυξη στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Οι σχετικές εταιρείες και μονάδες μας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν».

Μία από τις βασικές δυσκολίες που αδυνατεί να ξεπεράσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ο κινητήρας του, καθώς η ίδια φαίνεται να μην μπορεί να κατασκευάσει μέχρι στιγμής κατάλληλης τεχνολογίας και ισχύος κινητήρα που μπορεί να παρέχει ισχύ για το απαραίτητο ωφέλιμο φορτίο, το μήκος της ατράκτου και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Έτσι, πέραν από τις προσπάθειες να κατασκευάσει τον δικό της εγχώριο κινητήρα, η Άγκυρα αναζητά και συνεργασίες στο εξωτερικό. Σχετικές επαφές φέρεται να έχουν γίνει με την Ουκρανία, ενώ πριν από λίγους μήνες στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-16 είχε προταθεί από την Άγκυρα να πωλήσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία κινητήρες του F-16 που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο τουρκικό μαχητικό. Η δήλωση Μπουράτοφ δίνει μία νέα διάσταση στις σχετικές συζητήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: