Πανσέληνος Απριλίου 2023: Πότε θα δούμε το «Ροζ Φεγγάρι»

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Πλησιάζει η πανσέληνος Απριλίου 2023, η οποία σύντομα πρόκειται να στολίσει το νυχτερινό ουρανό.

Πρόκειται για την πρώτη πανσέληνο της μετεωρολογικής άνοιξης, η οποία ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία, στις 20 Μαρτίου.

Πότε είναι η πανσέληνος Απριλίου 2023
Για το 2023, η πανσέληνος Απριλίου θα λάβει χώρα στις 6 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη. Ωστόσο, είναι πιθανό το φεγγάρι να φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 6 Απριλίου.

Με βάση τα στοιχεία της αστρονομικής ιστοσελίδας «Almanac», η φωτεινότητα της επερχόμενης πανσελήνου, θα αγγίξει το 100%.

Παράλληλα, η κατάλληλη στιγμή για να δείτε κάθε πανσέληνο είναι κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος και λίγο μετά, καθώς εκείνη τη στιγμή το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και το χρώμα του είναι πιο βαθύ. Στην Ελλάδα, στις 6 Απριλίου, το ηλιοβασίλεμα θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 19:52 το απόγευμα.

Πανσέληνος Απριλίου 2023 – Γιατί ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι»
Το ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου, είναι γνωστό και ως το «Ροζ Φεγγάρι» ή το «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Το πρώτο όνομα, φυσικά, δεν χαρακτηρίζει το χρώμα του φεγγαριού, μολονότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «J Post», ορισμένες φορές η πανσέληνος μπορεί να μοιάζει σαν να έχει μια πολύ ελαφριά, ροζ απόχρωση για μερικές στιγμές, λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι πανσέληνοι παίρνουν τα ονόματά τους από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες «βάφτισαν» τα φεγγάρια με βάση τα φυσικά φαινόμενα, τα ζώα και τα φυτά που χαρακτηρίζουν τον κάθε μήνα.

Έτσι, το «Ροζ Φεγγάρι» ονομάστηκε έτσι λόγω ενός φυτού με ροζ άνθη, που υπάρχει σε αφθονία στο φυσικό τοπίο της Βορειοανατολικής Αμερικής κατά το μήνα Απρίλιο, ονόματι «Phlox subulata».

Όσον αφορά το «Πασχαλινό Φεγγάρι», το όνομα αυτό καθορίζεται από την εαρινή ισημερία. Συγκεκριμένα, όταν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν λαμβάνει χώρα μετά την ισημερία, λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.