Πανηγυρίζουν στην Ισπανία: Πάνε για ρεκόρ τουριστών – Έξι φορές πιο πάνω σε σχέση με το 2021

Κοινοποίηση:
μαγιορκα παραλια

Ο τουρισμός στην Ισπανία «καλπάζει», με τη χώρα να ετοιμάζεται να καταρρίψει το ρεκόρ της, έχοντας υποδεχτεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες το πρώτη εξάμηνο του έτους.

«Παρακολουθούμε στενά την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία, διότι από εκεί προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των τουριστών μας και, αν υπάρχει κάτι που μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας [Covid-19], είναι να προβλέπουμε γεγονότα», δήλωσε η Μαρία Φροντέρα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Μαγιόρκα (Βαλεαρίδες Νήσοι), κατά τη Le Monde.

Παρά τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την οικονομική κατάσταση, φέτος το καλοκαίρι η Ισπανία αναμένει να καταρρίψει το ρεκόρ της όσον αφορά στην προσέλευση, μετά από δυο χρόνια ο τουρισμός της δεν πήγε καλά. Για τον τουρισμό της χώρας, από τον οποίο εξαρτιόταν το 13% των θέσεων εργασίας και το 12,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, αυτή η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση είναι μια ανακούφιση, μετά τις αλλαγές που επέφερε ο κορονοϊός.

«Έπρεπε να αλλάξουμε τις μεθόδους εργασίας μας και να συνηθίσουμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το 2022, μπορέσαμε να προβλέψουμε τη ζήτηση που αναμενόταν να είναι πολύ μεγάλη», προσέθεσε η κ. Φροντέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις, λίγο περισσότεροι από 30 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2022, σχεδόν έξι φορές περισσότεροι απ’ ό,τι την ίδια περίοδο του 2021. «Αυτό αντιπροσωπεύει το 80% του όγκου πριν από την πανδημία», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ρέγιες Μαρότο. Αυτό το καλοκαίρι, συμπλήρωσε, οι τουρίστες «ξοδεύουν περισσότερα και παραμένουν περισσότερο».
Παρά τον αυξημένο πληθωρισμό, που μειώνει την αγοραστική δύναμη των επισκεπτών και τα κέρδη του κλάδου, «ο ταξιδιωτικός πυρετός που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες» είχε ως αποτέλεσμα «σημαντική ανάκαμψη της προσέλευσης, κάτι που πρέπει να διατηρηθεί την υπόλοιπη σεζόν», είχε τονίσει στις αρχές Ιουλίου η ομοσπονδία εργαζομένων στον κλάδο.

«Απότομη αύξηση του κόστους»
Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που απόλαυσαν τον ισπανικό ήλιο (6,5 εκατομμύρια), ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (4,4 εκατομμύρια) και τους Γάλλους (3,9 εκατομμύρια). Επισκέφτηκαν κυρίως τις Βαλεαρίδες Νήσους (26,3%), την Καταλονία (21,6%) και την Ανδαλουσία (13,5%). Ένα απροσδόκητο κέρδος για έναν τομέα που υπέστη ζημιά από την Covid-19, ο οποίος είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ το 2019: Τότε, 83,7 εκατομμύρια τουρίστες είχαν ξοδέψει περισσότερα από 92 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία.

Μειονέκτημα αυτής της εκθετικής ανάπτυξης αποτελεί το γεγονός ότι η εισροή τουριστών δεν θα αντικατοπτρίζεται πλήρως στα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου, που αντιμετωπίζουν «απότομη αύξηση του κόστους, ιδιαίτερα στην ενέργεια (+ 25%) και τα τρόφιμα (+ 16 %), που μπορούν να μετακυλήσουν μόνον εν μέρει στις τιμές», λέει η ομοσπονδία, κάνοντας λόγο και για ένα αβέβαιο φθινόπωρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: