Πέθανε ο Στυλιανός Γρηγοράκης, ο καταδρομέας που δραπέτευσε από τους Τούρκους και έζησε επί ένα χρόνο σε σπηλιά

Κοινοποίηση:
ΣΑΩ

Ο Έλληνας καταδρομέας που κατάφερε, το 1974, να το σκάσει από τους Τούρκους βασανιστές του, μένοντας κρυμμένος επί περίπου ένα χρόνο σε σπηλιά στην Κώμα του Γιαλού, στην Κύπρο, έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Στυλιανός Γρηγοράκης ήταν 75 ετών και από το 1964 ζούσε μόνιμα στην Κύπρο.
Πρώτη φορά πήγε, το 1964, από την Κρήτη για να υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ. Γνώρισε τη σύζυγό του, παντρεύτηκαν και έμειναν εκεί. Δέκα χρόνια μετά, το 1974, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, κατατάχθηκε ξανά ως εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ. Τότε συνελήφθη με ακόμα 15 στρατιώτες στο Ριζοκάρπασο όπου στο κέντρο κράτησης υπέστη φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αποκαλύψει τα σχέδια των Ελλήνων. Τα βασανιστήρια ήταν τέτοια που δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στη φυλακή δραπέτευσε και κρύφτηκε σε σπηλιά στην Κώμα. Εκεί παρέμεινε ένα χρόνο με τη βοήθεια του βοσκού Βασίλη Λοΐζου από τη Λεονάρισσα, που του πήγαινε φαγητό και νεκρό.

Απεγκλωβίστηκε στις 7 Αυγούστου 1975, σε επιχείρηση που επέβλεπαν ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντεκτάς. Την πληροφορία για την ύπαρξή του, την είχαν πάρει από τις ανιψιές του βοσκού που είχαν ενημερώσει τον προϊστάμενο Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Ανδρέα Ματσουκάρη. Επέστρεψε στην οικογένειά του που μέχρι τότε τον θεωρούσε αγνοούμενο.

Η κηδεία του έγινε στη Λεμεσό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. Ευτυχώς που το Ελληνικό κράτος έστειλε άμεσα βοήθεια στην Κύπρο και δεν μπόρεσα οι τούρκοι να την καταλάβουν όλοι………………..Ελλαδιστάν!!!!!!!!!!!

  2. Αιώνια του η μνήμη στον Έλληνα που ταλαιπωρήθηκε και που δεν αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος;….

  3. Η χώρα αυτή δεν έχει καμία ελπίδα. Ολες οι χώρες που προοδεύουν ασχολούνται λίγο με το παρόν και πολύ με το μέλλον. Η Ελλάς ασχολείται κυρίως με το παρελθόν. Ξυπνήστε ταγάρια!!! Σύντομα θα μας καταπιούν αμάσητους οι Τούρκοι, Πακιστανοί και Κινέζοι…

  4. Αιωνια σου η μνημη παληκαρα! Ελαφρυ ναναι το χωμα που σε σκεπαζει!

  5. Καλό παράδεισο αδερφέ. Πατριώτης ΕΛΛΗΝΑΣ με κεφαλαία γράμματα. Αιωνία ή μνήμη του!!!

  6. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ. ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

  7. ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΟΠΟΣ ΠΑΤΡΙΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΣ

Comments are closed.