Πάτησες στο χώμα με το αυτοκίνητο σου; – Αυτό είναι το πρόστιμο που θα πληρώσεις

Κοινοποίηση:
ΒΔΦΒΔΒΦ

Οι χωματόδρομοι αποτελούν μέρος του οδικού δικτύου και η κίνηση σε αυτούς υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα πρόστιμα.

Οι χωματόδρομοι αποτελούν μέρος του δικτύου των δρόμων της χώρας και σε γενικές γραμμές -εκτός αν υπάρχει ειδική σήμανση- και σε αυτή την κατηγορία δρόμων ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει κανονικά.

Βέβαια στην περίπτωση που έχετε κινηθεί σε κάποιον από τους χιλιάδες χωματόδρομους που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια θα έχετε προσέξει ότι οι πινακίδες ρύθμισης κυκλοφορίας λάμπουν δια της απουσίας τους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όπως και τροχονομικοί έλεγχοι. Έτσι για την τήρηση του ΚΟΚ αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι οδηγοί των αυτοκινήτων.

Κινούμενοι σε έναν χωματόδρομο που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή ή μέσα σε δάσος ο οδηγός θα πρέπει να έχει το νου ότι πάντα έχει προτεραιότητα αυτός που έρχεται από τα δεξιά εφόσον και τα δύο οχήματα κινούνται σε χωματόδρομο. Στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο εισέρχεται σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο από χωματόδρομο τότε προτεραιότητα έχει το όχημα που βρίσκεται ήδη στην άσφαλτο.

Επίσης ως μέρος του οδικού δικτύου η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει κανείς σε χωματόδρομο είναι τα 90 χλμ./ώρα, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει ειδική σήμανση με χαμηλότερο όριο ταχύτητας από αυτό, όπως συμβαίνει κυρίως σε δασόδρομους.

Αυτό που οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά την κίνησή τους σε χωματόδρομο που βρίσκεται σε δάσος είναι οι ημέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το άρθρο 129 του νόμου 4926/2022 οι αρμόδιες αρχές έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν κατά βούληση τη διέλευση, κυκλοφορία και παραμονή προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δάση, πάρκα αλλά και άλση κατά τις ημέρες του έτους που υπάρχει υψηλή πιθανότητα πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην περίπτωση που βρεθείτε να κινείστε στους χωματόδρομους των παραπάνω περιοχών με το αυτοκίνητό σας -ακόμη και με τα πόδια- τις ημέρες που έχει ανακοινωθεί σχετική απαγόρευση, τότε το πρόστιμο φτάνει τα 300 ευρώ.

Περιορισμοί στην κίνηση των οχημάτων που ισχύουν όλο τον χρόνο υπάρχουν και στους εθνικούς δρυμούς. Αν και μπορεί να μην είναι ίδιοι σε όλους τους δρυμούς της χώρας, οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.∆. 86/1971 και του Ν. 998/1979.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, όσοι κινούνται σε χωματόδρομο χωρίς τη δέουσα προσοχή μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΚΟΚ, για παρενόχληση των άλλων χρηστών του δρόμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΑΝΤΟΥ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Comments are closed.