«ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ»: ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΦΙΦΙ

Κοινοποίηση:
ΛΕΦΤΑ

Οι ίδιες οι τράπεζες θέλουν να διώξουν καταθέσεις! Τι κερδίζουν αδειάζοντας… τα ταμεία.

Οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μείωση του περιθωρίου επιτοκίων από το οποίο αντλούν τα περισσότερα κέρδη τους. Μάλιστα είχαν αρχίσει τις κινήσεις πολύ πριν αποφασισθεί από την ΕΚΤ η αναμενόμενη μείωση των βασικών της επιτοκίων, κατά 0,25% τον Ιούνιο.

Αλλάζουυν τη δομή των επιτοκίων που προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις.

 

Αυτό που κάνουν είναι να διώχουν ουσιαστικά καταθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ακριβές για τις τράπεζες, όταν θα αρχίσει η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, ώστε να υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% το 2025 και η ΕΚΤ βρίσκεται σε πορεία που οδηγεί στην πρώτη μείωση τον Ιούνιο, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου. Αυτό ήδη κινητοποιεί τις τραπεζικές διοικήσεις στην Αθήνα, ώστε να αρχίσουν να… μαζεύουν τις -ήδη χαμηλές- αποδόσεις που προσφέρουν για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η τάση αυτή διαφάνηκε ήδη από τον Φεβρουάριο: το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών για τα νοικοκυριά κορυφώθηκε στο 1,83%, όπου διατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο σημειώθηκε μικρή μείωση στο 1,80%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων των νοικοκυριών (μίας ημέρας και προθεσμιακών) έφθασε στην κορύφωσή του στο 0,45% αυτόν τον Φεβρουάριο και πλέον αναμένεται να αρχίσει η υποχώρηση.

 

Από αυτόν τον μήνα, οι τράπεζες άρχισαν να αλλάζουν τη δομή των προσφορών τους για τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ουσιαστικά αποθαρρύνοντας τους καταθέτες που θέλουν να «κλείσουν» χρήματα για μια καλή απόδοση και οι οποίοι έχουν πλέον λίγες διεξόδους, όπως τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και τα ειδικά αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών τακτής λήξης.

Οι αλλαγές που γίνονται από τις τράπεζες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

 • Καταργήθηκαν οι προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια πάνω από 12 μήνες, οι οποίες είχαν προσφέρει αρκετά καλές αποδόσεις στους αποταμιευτές, που ξεπερνούσαν και το 2%. Καταθέσεις τόσο μεγάλης διάρκειας θα γίνουν σύντομα ασύμφορες για τις τράπεζες, όταν αρχίσει να υποχωρεί το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ του 4%.
 • Η καμπύλη των αποδόσεων στις νέες καταθέσεις αντιστρέφεται. Δηλαδή, αντί να αυξάνει η απόδοση όσο αυξάνει και η διάρκεια μιας κατάθεσης, θα μειώνεται. Έτσι, για παράδειγμα, η απόδοση της κατάθεσης με διάρκεια 12 μηνών θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη κατάθεση με διάρκεια έξι μηνών, που με τη σειρά της θα είναι χαμηλότερη από την κατάθεση με διάρκεια τριών μηνών. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν να «κλειδώσουν» σχετικά υψηλά επιτόκια για μια περίοδο, εντός της οποίας θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Βασικός στόχος αυτών των αλλαγών είναι να ανακοπεί η υποκατάσταση των φθηνών (με μηδενικά επιτόκια) καταθέσεων μιας ημέρας από τις ακριβές καταθέσεις προθεσμίας, ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο το περιθώριο επιτοκίου, που με βάση τα τελευταία στοιχεία ξεπερνά το 5% στα νέα δάνεια και τις νέες καταθέσεις, ενώ φθάνει το 5,80% στα συνολικά υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων.

 

 

Σήμα από τις τράπεζες: «Βγάλτε τα λεφτά σας»

Τα νέα από τις τράπεζες δεν είναι καλά για τους αποταμιευτές, μιας και θέλουν να τους διώξουν. Τι συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα.

Εάν είστε και εσείς από τους αποτεμιευτές που ζητούν με αγωνία μία καλή απόδοση για το κεφάλαιό τους από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, δεν σας έχουμε καλά νέα.

Οι τράπεζες στέλνουν «σήμα» ότι ουσιαστικά τελειώνει η ανοδική κίνηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και προσβλέπουν στην έναρξη μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η μείωση θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ενώ στα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων, που αποτελούν μια εναλλακτική λύση, οι αποδόσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές, αλλά και αρνητικές.

 

Αναφορικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι τράπεζες στην ουσία λένε στους πελάτες… πάρτε τα και φύγετε. Όχι μόνο δεν ανταγωνίζονται για την προσέλκυση καταθετών, αλλά ουσιαστικά τους… απομακρύνουν. Ο λόγος είναι πως έχουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και τα ποσά των δανείων στους ισολογισμούς τους είναι πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των καταθέσεων.

Στόχος πλέον των τραπεζών είναι να περάσει όσο το δυνατόν μικρότερο μέρος από τα επιτόκια ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους καταθέτες, ώστε να διατηρήσουν μεγάλα περιθώρια επιτοκίου και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ενός έτους φαίνεται ότι «έπιασε οροφή» τον Δεκέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, οπότε και διαμορφώθηκε σε 1,83%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο, όχι μόνο δεν υπήρξε νέα αύξηση, αλλά καταγράφηκε μικρή μείωση, στο 1,80%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τράπεζες θα κρατήσουν… αντίσταση στην άνοδο των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, προσδοκώντας ότι η ΕΚΤ θα δώσει το καλοκαίρι το έναυσμα για μειώσεις.

 

Με αυτά τα δεδομένα, στο σημερινό τοπίο της τραπεζικής αγοράς είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες για έναν αποταμιευτή με ένα σχετικά χαμηλό ποσό για να «κλειδώσει» μια απόδοση ίση ή μεγαλύτερη του 2% σε προθεσμιακή ετήσιας διάρκειας. Και, πάντως, δύσκολα θα βρει τέτοιες ευκαιρίες στις συστημικές τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και θα χρειασθεί να στραφεί στις μικρότερες εμπορικές και στις συνεταιριστικές.

Στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, εξάλλου, διαμορφώνονται συνθήκες πρωτοφανείς για τους καταθέτες: μπορεί να τηρούν μια κατάθεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά να έχουν αρνητική απόδοση. Ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας, για να αρχίσει να «γράφει» ένα επιτόκιο έστω και οριακά πάνω από το μηδέν πρέπει να το υπόλοιπο της κατάθεσης να ξεπερνά κάποιο όριο, που δεν είναι χαμηλό -σε μία από τις συστημικές τράπεζες το οριακό επιτόκιο δίνεται πάνω από τα 60.000 ευρώ!

Για χαμηλότερα ποσά, η απόδοση είναι μηδενική. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν επιβάλει πλέον και χρεώσεις τήρησης λογαριασμού (π.χ. 2 ευρώ τον μήνα), που σημαίνει ότι η τελική απόδοση, αν συνυπολογισθεί αυτή η προμήθεια είναι αρνητική: ο καταθέτης πληρώνει την τράπεζα για να του κρατάει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

 

 

Αποκάλυψη: Διαρρέουν λεφτά από τις καταθέσεις και δεν το ξέρετε!

Με το έτσι θέλω και πολλές φορές χωρίς ειδοποίηση οι τράπεζες πλέον παίρνουν λεφτά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Και θα το συνεχίσουν!

Και μπορεί το ποσό να μην είναι εξωφρενικό, όμως, αν σκεφτείτε τους εκατομμύρια πελάτες που έχουν, το ποσό από τη δέσμευση χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών είναι πολύ μεγάλο.

Δεν σας κλέβουν, αλλά σχεδόν στα κρυφά έβαλαν μηνιαία συνδρομή. Τον χορό άνοιξε η Eurobank με το My Blue Advantage, το οποίο πλέον χρεώνει 0,60 λεπτά για υπηρεσίες που είχες και… πριν. Μία χρεώση που θα γίνεται κάθε μήνα!

 

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει εδώ και κάποιες ημέρες αρκετοί πολίτες που διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα της Eurobank είδαν μια χρέωση 60 λεπτών για μια συνδρομή που δεν ήξεραν.

Όπως αναφέρει η τράπεζα: «Με έως 0,60€ τον μήνα, το Eurobank My Blue Advantage σάς προσφέρει:

 • Τήρηση λογαριασμού πληρωμών για να κάνετε αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.ά.
 • Έκδοση και 5ετή ανανέωση χρεωστικής κάρτας για ιδιώτες που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή
 • Αποστολές χρημάτων έως και 500€ την ημέρα από το Eurobank Mobile App με την υπηρεσία IRIS Payments
 • 1 πάγια εντολή τον μήνα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κ.ά.

Υπηρεσίες που απλοποιούν την καθημερινότητά σας

 

Με το Eurobank My Blue Advantage απολαμβάνετε υπηρεσίες που απλοποιούν την καθημερινότητά σας:

 • Cards Control για online έλεγχο λειτουργιών καρτών
 • Account Aggregation για online έλεγχο οικονομικών σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 • Payment Initiation για online μεταφορές χρημάτων και εμβάσματα από λογαριασμό σας άλλης τράπεζας στην Ελλάδα

Η ένταξη στο Eurobank My Blue Advantage αφορά νέους πελάτες. Οι υφιστάμενοι πελάτες θα ενταχθούν σταδιακά στο πακέτο, μετά από επικοινωνία και ενημέρωση από την Eurobank.».

Οι παραπάνω πληροφορίες βρίσκονται στο site της Eurobank (ΕΔΩ).

Φυσικά την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

23 Σχόλια

 1. Όλα ψέμματα. Μόνο επί τσίμπλα – μπαρουφάκη είχαμε πει το ψωμί ψωμάκι και έκλεισαν οι τράπεζες. Τώρα τρώμε με χρυσά (έστω, ασημένια) κουτάλια. Διακοπάρες, ταξιδάρες και όποιος θέλει να δουλέψει, αμοίβεται καλά. Η αριστερή προπαγάνδα της καφετέριας δεν περνά.

  1. Ίσα ρε οπαδέ του Κούλη.
   Όλες οι τράπεζες κρατικές.
   Σήμερα όλες έχουν περάσει σε ξένους διεθνείς απατεώνες.

  2. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΜΠΟΥΡΔΑ; Η ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙΣ;;;

  3. Πελασγε πρεπει να εισαι η μεγαλο βλημα η κομματοσκυλο πρωην μουσατος πρασινορουφιανος και νυν νεοπαπαρας , δεν εξηγειτε αλλιως τα κουλα που γραφεις !!!! αντε τωρα στο κομμα να σου δωσει το δυευρω !!!!

  4. Επειδη το επιπεδο ζωης εχει γινει καλυτερο λογω της τεχνολογιας (δηλαδη με τη δουλεια που κανει ο ιδιωτης και οχι το δημοσιο) δε σημαινει οτι θα παιρνουμε πιπες στις τραπεζες, ουτε ενα λεπτο να μη παιρνουν απο τα λεφτα μας. Αν θελουν τα 60 λεπτα να πανε να ζητιανεψουν. Και οσο υπαρχουν δημοσιοι υπαλληλοι που δε δουλευουν και που τρωνε με χρυσα κουταλια ενω οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας που εργάζονται τρωνε με τα ασημενια μας κουταλια, δε μας φαινεται καθολου φυσιολογικό αυτό!!! Δεν ειμαστε μαλακες να το δεχτουμε. Δουλευουμε περισσοτερο απο τους δημοσιους καρκίνους, θέλουμε καλύτερες αμοιβές. Αλλιώς brain drain και πληρώστε εσείς μονοι σας τους παπαρες του δημοσιου.

 2. Όλοι οι σανοφάγοι που γνωρίζουν από το τραπεζικό σύστημα, γράφουν τις αρλουμπες τους. Συνεχίστε σανοφάγοι, πρώην πασοκονεοδημοκρατες με μνήμη σκατζόχοιρου.

 3. Γενικα παμε σε μια κατασταση που τα μετρητα θα μειωθουν και ειναι πιθανο να θα εξαφανιστουν πιο μετα… και το χρημα θα χασει την αξια του ( η δε θα εχει την αξια που εχει σημερα )… γιατι θα πας στην Παγκοσμια Κυβερνηση , αρα αυτο που λεει εδω ισως εχει σχεση με αυτα που ερχονται ( ιακομη και να μην εχει σχεση… να πουμε για τη μεγαλη εικονα ). …Βγαινουν συχνα ειδησεις για ουφο και εξωγηινους ( Έγγραφα του FBI για τα UFO περιλαμβάνουν «σκάφη που τρέχουν με 45.000 χλμ/ώρα» καθώς και « … πτώματα εξωγήινων» ) θα ερθουν Fake Aliens θα πας στην Παγκοσμια Κυβερνηση και θα πουν οτι η γη δε γυριζει γυρω απο τον ηλιο , μετα θα ερθει ο αντιχριστος ( μετα θα πεσει ) και μετα θα γινουν αλλα . Στην Παγκοσμια Κυβερνηση θα αλλαξει η Παγκοσμια Οικονομια , θα υπαρχει η Παγκοσμια Τραπεζα ( που ηδη υπαρχει ) και το Παγκοσμιο Νομσμα… ( που θα ερθει με την Παγκοσμια Κυβερνηση ) .

 4. Γενικα παμε σε μια κατασταση που τα μετρητα θα μειωθουν και ειναι πιθανο να θα εξαφανιστουν πιο μετα… και το χρημα θα χασει την αξια του… γιατι θα πας στην Παγκοσμια Κυβερνηση , αρα αυτο που λεει εδω ισως εχει σχεση με αυτα που ερχονται . …Βγαινουν συχνα ειδησεις για ουφο και εξωγηινους ( Έγγραφα του FBI για τα UFO περιλαμβάνουν «σκάφη που τρέχουν με 45.000 χλμ/ώρα» καθώς και « … πτώματα εξωγήινων» ) θα ερθουν Fake Aliens θα πας στην Παγκοσμια Κυβερνηση και θα πουν οτι η γη δε γυριζει γυρω απο τον ηλιο , μετα θα ερθει ο αντιχριστος ( μετα θα πεσει ) και μετα θα γινουν αλλα . Στην Παγκοσμια Κυβερνηση θα αλλαξει η Παγκοσμια Οικονομια , θα υπαρχει η Παγκοσμια Τραπεζα ( που ηδη υπαρχει ) και το Παγκοσμιο Νομσμα… ( που θα ερθει με την Παγκοσμια Κυβερνηση ) .

  1. @
   Μας ταχεις κανει τσουρεκια με τα ουφο σου
   Εισαι το μοναδικο ουφο εδω μεσα εσυ κσι ο πελασγος

 5. Φύλακτρα λέγονται αλλιώς. Αν θέλετε ένα ωραίο κράχ και να γίνουμε ροντέο τότε όλοι με κάποιο τρόπο ανάληψη μονομιάς.

 6. Σπιτι κατω απο τα στρωματα να τα βρουν ευκολα οι κλεφτες.

 7. Οι τραπεζες ειναι οι μεγαλυτεροι κλεφτες.Ποτε επιτελους θα το καταλαβετε??

 8. (και η στιγμή πλησιάζει οσονούπω …)
  θα τα βάλετε στον πωπό σας ….

 9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χρήμα στις τράπεζες.
  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τα κλεμμένα στο σπίτι.
  Οι καταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνονται από 200.000 μέχρι και 600.000 ευρώ, με λιγότερες περιπτώσεις να είναι πάνω από το ποσό αυτό όπως για παράδειγμα εφοριακόι, τελωνειακόι, γιατροί κλπ κλπ.

 10. ΟΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ

  1. Επειδή είσαι λουζερ μια ζωή παρακαλάς για καταστροφή.γελοιε

   1. Όλοι οι νορμάλ το παρακαλάνε αυτό εκτος απο τα πουλημένα τομάρια σαν εσένα

 11. Αααααααααα φάτε δημοκρατία πουτανάκια βρωμεροί ψηφοφόροι

  1. περιμενε, ερχεται ο δικτατορας να σε σωσει γελοιε δουλε

Comments are closed.