ΠΥΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΝΙΓΜΟ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Κοινοποίηση:
katastimata

Φορολογικά μέτρα / Κοινό μέτωπο επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών με βολές κατά της κυβέρνησης

Κοινό μέτωπο ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα συγκροτούν επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες του Πειραιά, που ρίχνουν βολές προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα που αντιβαίνουν στη Συνταγματική Αρχή περί ισότητας».

 Κυριάκος Μητσοτάκης / Απαξιωτικός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ίσως ξεβολευτούν κάποιοι

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά από συνεδρίαση που είχαν σήμερα Τρίτη (21/11) στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, επισημαίνουν ότι «η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» και προσθέτουν μεταξύ άλλων ότι η «κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού».

Οι φορείς εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούν την άμεση απόσυρσή τους, σημειώνοντας ότι μετά τη συνεδρίαση αποφάσισαν να προτείνουν στα θεσμικά τους όργανα τον συντονισμό της δράσης και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Οι κάτωθι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μετά την κοινή συνεδρίασή τους, που έλαβε χώρα σήμερα 21/11/2023 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος αντί τού λογιστικού προσδιορισμού του, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα που αντιβαίνουν στη Συνταγματική Αρχή περί ισότητας σύμφωνα με την οποία ο καθένας «συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Ελεύθεροι επαγγελματίες / Ξεσηκωμός κατά κυβέρνησης – «Αγνοεί την πραγματικότητα, μας δίνει τη χαριστική βολή»

Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή, προβλέποντας πλασματικά κέρδη σε κάθε χρήση και αρνούμενη να δεχθεί ότι μπορεί να υφίσταται φορολογική χρήση με ζημίες.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη «λογική Κατρούγκαλου» από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση.

Και επιπρόσθετα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών ούτε δώρα και επίδομα αδείας.

Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά δεν είναι αληθής, καθώς από τις διατάξεις του νομοσχεδίου συνάγεται ότι πρόκειται για περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, η δε εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι κάθε σχετική προσπάθεια αμφισβήτησής τους καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής.

Η επιζητούμενη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με σταθερότητα και ανταποδοτικότητα για τους πολίτες, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Η κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που προτείνουμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το ΦΠΑ και τη δημιουργία κινήτρων για αύξηση των εκδιδομένων αποδείξεων που θα λαμβάνονται φορολογικά υπόψη. Αντίθετα επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Καταδικάζουμε έντονα την προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο διάταξη για χρηματική επιβράβευση για τον καταγγέλλοντα φορολογική παράβαση. Η προστασία της έννομης τάξης δεν μπορεί να συνδεθεί με χρηματική επιβράβευση. Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρύθμιση που εισάγει νέα ήθη στο δημόσιο βίο και διαπαιδαγωγεί τους πολίτες με εντελώς λανθασμένο τρόπο.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, ο οποίος κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό και στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε στην παρούσα συνάντηση αποφασίσαμε να προτείνουμε στα θεσμικά μας όργανα:

1. Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

2. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν οι:

Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Νικόλαος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Μιχάλης Αγρανιώτης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Βασίλειος Κορκίδης Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Ιωάννης Βουτσινάς, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Θεόδωρος Καπράλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

14 Σχόλια

 1. Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.. Είναι στο δικό του σήμα.. Δεν γνωρίζει προφανώς ότι οι επιχειρήσεις χαροπαλεύουν… Πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια? Όσο για τους ηλίθιους που γράφουν καιρός ήταν να φορολογηθούν κλπ-μάλλον δημόσιοι υπαλληλοι που παίρνουν μετρημένα κουκιά ξύνοντας το μου** τους- ή καλυτερα-ματωνοντάς το, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι από τους ελεύθερους επαγγελματίες ζούνε εκατοντάδες οικογένειες…Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι αυτοί που πληρώνουν φόρους για τους τεμπελχανάδες του δημοσίου? Σας ενοχλούν οι δικηγόροι και οι γιατροί? Ρώτησες έναν γιατρό πόσα ξόδεψε για να σπουδάσει? Σε τί ηλικία πήρε τον πρώτο του μισθό? Πόσο του στοίχισε ο ιατρικός εξοπλισμός? Μόνο αυτό βλέπουν μερικοί… Αυτό ενδιαφέρει τον Έλληνα.. Ποσα βγάζει ο άλλος.. Και γιατί τα βγάζει… Και αφού τα βγάζει να του τα φορολογήσουν…

 2. Λόγω της πορείας του πληθωρισμού, αυξάνονται 4% οι ασφαλιστικές εισφορές.
  Πού πάμε?

 3. ιδιωτες γιατροι με τζιπ καινουρια το ιδιο και οι γυναικες τους …σπιταρονες και παραθαλασσιες βιλες με 10.000 το χρονο .. εγινεεεεεεε…. ΜΑΝ DYNAMIC η σουπερ εταιριαρα ευρεσεως εργασιας Στελνουν υπαλληλους για φουλ απασχοληση με μισο ενσημο την εβδομαδα στα μαγαζια καλυπτουν τους εργοδοτες με αλλαγη ωραριου τελευταιας στιγμης με τις ευλογιες της κυβερνησης! και μεσα σε ολα αυτα ενας απο τους 300 δεν ψοφησε στον κορονοιο

 4. Συγγνώμη… ρε παιδιά, έλεος, κόβουν π.χ. απόδειξη οι ταρίφες; Μην τρελαθούμε δηλαδή. Οι γιατροί κόβουν; Και λίγα τους κάνει η κυβέρνηση. Μόνο 2 στους 10 δηλώνουν ότι βγάζουν πάνω από 900-1000 ευρώ τον μήνα, έλεος. Κλέβουν και πολύ μάλιστα. Οι Δ.Υ. τρώνε λεφτά χωρίςνα δουλεύουν, οι ελ. επαγγελματίες κλέβουν, οι λάθρο επιδό.ατα, οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως είναι ανενεργοίοικονομικά, ε ποιος έμεινε να παράγει; Οι ιδ. υπάλληλοι τους πατάνε κάτω με μισθούς πείνας. Ποιος έμεινε μετά να παράγει; Και λίγα τους κάνει η κυβερνηση. Γιατροί με 10 σπίτια και στην εφορία δηλώνουν 1000 ευρώ / μήνα. Ε όχι, πάει πολύ αυτή η κοροϊδία. Γαμ/στε τους.

 5. Τα είπε ο χάνος ο Κατρου ο κάλος Προεδραδες!!! Πριν τίς εκλογές τι κάνατε? Γροθο παίζατε? Το χέρι στη τσέπη τώρα…σσστ σκασμός κι έρχεται και η τσ@που …41 πόντους τσ@που…όσο δώσατε στη ξεφωνημενη μετά από τόσα και τόσα αισχη στη προηγούμενη θητεία..!! εκτός αν… επειδή είσαι και Προεδραδες… ζείτε στο Μαϊάμι ! Χαβαλεδες ε Χαβαλεδες που το ρίξατε στο κλάμα…και κλάμα η Κυρία !!! Φοβάστε να ξεβολευτειτε ε ??? Γελάω Μπλε τΣυριζο Πασοκοσκυλα με άλλο ΑΦΜ..!!!
  Ουστ κοπρες της καλοπέρασης και της αρπαχτης..!
  Ίδια μούρη μ’ αυτούς που σας “τον” ακουμπάει έχετε…του Απατεώνα σε όλα τα επίπεδα..!!!
  Καλή όρεξη…!!! Καλά να περάσετε…κ Κούλα λατρεύει τη Κρητική Φιλοξενία !!!

 6. Αν δε βγάζουν ούτε 700€ το μήνα τι παιδεύονται; Άραχτοι με επιδόματα τα ίδια θα βγάζουν. Ταξιτζήδες με 300€ το μήνα και οδοντίατροι με 700! Μας δουλεύουν.

  1. οι ταριφες βγαζουν για πλακα μια τρακοσαρα τη μερα στιν χειροτερη…

 7. Όντως κλέβουν, 68 χρονών δεν έχω πάρει πότε απόδειξη από κανένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή κλπ…μρ κλέβουν, τελος..

 8. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΦΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ?????ΤΩΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ ΩΡΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ…..ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΚΑΙ ΡΙΞΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ Η ΚΟΥΛΑ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ ΑΛΛΟΣΤΕ ΤΟΥ ΔΩΣΑΤΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΑ………..ΤΟ ΞΕΠΑΣΤΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 9. ΚΑΠΠΟΤΕ Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΑΣ ΔΟΥΛΕΜΑΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝΑΙ ΝΟΜΙΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΦΕΥΓΑΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΝΑΤΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 3000 ΚΑΙ 5000 ΕΥΡΟ ΤΗ ΝΟΜΙΖΑΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΝΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΕΙΑ ΠΩΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΑΙ ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΑΦΗΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΔΟΥΛΕΜΑΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

 10. Τα πραγματικά στοιχεία τους είναι πολύ απλά να τα βρει ακόμα κ ενας πρώτοετης φοιτητής. Μπορούν άμεσα να δουν επί τόσα χρόνια τι δήλωναν και τι περιουσίες έχουν κάνει τόσο απλά και να τους αρμεξουν για όλα που έχουν φάει…. Το θέμα είναι ότι μέσα σε αυτα τα λαμογια είναι και πολιτικοί, ολιγαρχες, κολληταρια που ουδέποτε στην χώρα της μίζας και της ρεμούλας δεν πρόκειται να πειράξουν κ φυσικά να πληρώσουν ούτε μισό ευρώ….

 11. Ρε λαμόγια, γιατροί, μηχανικοί, δεκεγόροι, μάστορες, αμαξάδες και λοιποί ελ. επαγγελματίες, έχετε κόψει ποτέ απόδειξη; 7/10 δηλώνουν ούτε 700 ευρώ / μήνα. Πρώτοι οι γιατροί.

   1. βρε καλος τον κηφηνα του δημοσιου που κυκλοφορει με μια καρτα κ μεζευει φορους δοσιλογος τεμπελχανας!

Comments are closed.