ΠΡΟΣΟΧΗ! Δείτε πόσα κατοικίδια επιτρέπονται στα σπίτια με τον νέο νόμο

Κοινοποίηση:
γατα

Ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς δεν προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικίδιων που μπορούν να διαμένουν σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες από τους ιδιοκτήτες των ζώων. Ωστόσο ο κανονισμός της πολυκατοικία μπορεί να περιορίσει τον μέγιστο αριθμό των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία ζώα ανά διαμέρισμα.

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα.

Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Οι αριθμητικοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Τι αναφέρει ο νόμος:
Νόμος 4830/2021 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 169/18.09.2021
Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις

Άρθρο 15
Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.

2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:

(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

(δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου

3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2.

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

 1. Για τα 300 ζώα της βουλής τί κάνουμε ; τα εντάσουμε στα ερπετοειδή ;
  Με όλα τ ‘άλλα ζωντανά τα βγάζουμε πέρα, γιατί χρειάζονται μόνο αγάπη και τροφή.
  Οι 300 +1 χρειάζονται πολυυυύ χρήμα…και βρήκαν την ευκαιρία να το αυξήσουν με τον νέο νόμο. Τώρα, στην Ελλάδα της κρίσης, της δυστυχίας και της υποχρεωτικότητας….

 2. πραγματικά αυτό το κράτος είναι για τα πανηγύρια, δηλαδή 3 σκύλοι π.χ. σε κάθε διαμέρισμα; έτσι; 4 διαμερίσματα = 12 σκύλοι … ο γείτονας βρε υπάρχει η όχι; αυτός που επιστρέφει από την δουλειά του και λέει να βγει στο μπαλκόνι τις φυλακής η κοιμάται για να πάει στην δουλειά; όχι βέβαια. Μετά φταίει ο Κάκος ο γείτονας που δεν αγαπά τα ζωάκια, που τα έχετε 24 το 24 Ώρο στο μπαλκόνι η ταράτσα και ΒΡΩΜΆΕΙ ο τόπος κουραδες και κατουρο.. από την στιγμή που το αφύσικο έγινε φυσιολογικό έχουν τελειώσει όλα, θα πεταχτεί τώρα κ κανένας άπλυτος να πει την εξυπνάδα!

 3. Εάν πάρει η κάθε οικογένεια σε πολυκατοικία με είκοσι διαμερίσματα από τρεία σκυλάκια μας κάνουν 60 σκυλιά στην πολυκατοικία. Ε!!!! τότε δεν θα είναι πολυκατοικία για ανθρώπους. Θα είναι κυνοτροφείο. Ανάθεμα σε αυτούς που ψηφίζουν τέτοιους νόμους.

 4. ΑΚΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ”LEON DEGRELLE” ΚΑΙ ”Χ”, ΔΙΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΙΣ ΠΥΛΩΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ, ΕΝΩ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ, ΜΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΓΑΥΓΙΖΕΙ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΥΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΕΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ (ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ;;;;) ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΟΠΤΟ ΤΡΙΓΥΡΩ….
  O ΦΙΛΟΣ ”ALEXANDROS” EΙΠΕ ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΛΑΘΡΟΧΙΜΠΑΤΖ, ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ”ΕΛΛΗΝΕΣ”….

 5. Η γειτονοπουλα μας έχει 12 γάτες μέσα στο σπίτι αλλά μονοκατοικία….
  6 στο σαλόνι και 6 στο πίσω δωμάτι αλλά ζούνε βασίλισσες!!!??
  Με παιχνίδια με ονυχοδρομιο με πολλες λεκάνες τουαλέτας με ειδικό ηρεμιστικό φωτισμό με αυτοκόλλητα για τις τρίχες…..
  Εκείνη η μάνα της γειτονοπουλας όλο καθαρίζει μιας και η γειτονοπουλα εργάζεται…..
  Πάντως η συγκεκριμένη γειτονοπουλα επιτελεί μεγάλο ζωοφιλικο έργο μιας και μαζεύει όλες τις γάτες της γειτονιάς και τις στειρωνει…..
  Κάναμε και νέος προσπάθεια να μαζέψουμε στο σπίτι κάνα δυο αλλά χωρίς επιτυχία μιας και γρατζουναγαν να βγουν έξω….
  Τέλος μιας και έχουμε αυτονομία σαν διαμέρισμα φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο καθαρό και περιποιημένο χώρο στην είσοδο μας και έρχονται να τρώνε και να κοιμούνται…..
  Τους πήρε η κόρη μου και αντιπαρασιτικα και καθαριστικά και είναι όμορφες στρουμπουλες και ευτυχισμενες!!!!!!

 6. δηλαδη οποιος εχει ενυδριο με 10 – 15 ψάρακια εχει πρόβλημα.. παρανομει! ρε που φτάσαμε αντι να κλείσουν τον γουρλοματη μεσα κηνηγανε οποιον εχει μια γατα και ενα σκύλο!

  1. 🙄🤔15 ψαράκια X 300€ = 4.500€ πρόστιμο. Αμεεεε.😆
   Συγνώμη αλλά τα λεφτά τελειώσανε.
   Έχουμε παραγγείλει και κάτι Rafal βλέπεις.

 7. ΤΑ 300 ΖΩΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΡΩΘΕΙ ΑΝ Κ ΤΟ 90% ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΒΟΛΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΜΑΞΙΜΟΥ Κ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΙΜΩΤΡΟ Κ ΛΟΥΡΙ

 8. Άμα όμως οι γάτες είναι αδέσποτες και μαζεύονται σε κοινόχρηστη πιλότη επειδή της ταϊζει κάποιος στην πολυκατοικία;

  1. Οι γάτες σε ενοχλούν καραγκιοζη ε; Τα σκυλιά που αλυχτάνε μέρα νύχτα και έχει πάρει ο κάθε τρόμπας απο 1-2 δεν σε ενοχλούν; Ουστ.

   1. Όχι ρε βλακα, τα παιδιά που φωνασκουν θα τον ενοχλούν Δηλ.;;;;
    Γιατί για κάποιους ανώμαλους σαν εσένα δεν ενοχλούν τα γατιά και τα σκυλια αλλά τα παιδιά….. η μήπως όχι;;;

Leave a Response