ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛ: ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΖΑ – MOSSAD, CIA ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Έως σήμερα η Hamas έχει αφήσει ελεύθερους τους 69 (51 Ισραηλινούς και 18 ξένης υπηκοότητας) από τους 240 ομήρους
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέα ολιγοήμερη παράταση της ανακωχής δεδομένου αξιωματούχοι του Ισραήλ έχουν αναφέρει πως θα επιθυμούσαν στη δεύτερη φάση της συμφωνίας με την Hamas – μετά δηλαδή την 4ημερη κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση 50 ομήρων – να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 50 άνθρωποι.
Πρόκειται για μια προοπτική που δεν αποκλείει και η Hamas, η οποία και αυτή με τη σειρά της θέλει να δει περισσότερες απελευθερώσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων, τη στιγμή που σε διεθνές επίπεδο αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προκειμένου η εκεχειρία να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Πάντως και παρά τις πιέσεις, το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του πως μετά από αυτές τις περιόδους κατάπαυσης πυρός, θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas.
Μάλιστα αυτήν την φορά προειδοποιεί ότι τα στρατιωτικά του πλήγματα θα είναι πιο ισχυρά και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.Σενάρια για νέα παράταση

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διευθυντές της ισραηλινής Mossad, David Barnea και της CIA, William Burns έχουν συνάντηση με τον Εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα προκειμένου να εξετάσουν το σενάριο και νέας παράτασης της εκεχειρίας, πέραν της 30ης Νοεμβρίου.
Παρόντες στη συνάντηση αυτή είναι και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο.


Πυρά στη Γάζα, αλλά η εκεχειρία τηρείται

Παρά την 48ωρη παράταση της εκεχειρίας, νωρίτερα καταγράφηκε σποραδική ανταλλαγή πυρών στην πόλη της Γάζας και συγκεκριμένα στην περιοχή Sheikh Radwan.
Τα αραβικά δίκτυα Al Arabiya και Al Jazeera μετέδωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ στα δυτικά της πόλης της Γάζας, καθώς και ότι εξαπέλυσε μαζικά πυρά ανατολικά της πόλης Khan Yunis που βρίσκεται στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Πάντως, και παρά τα σποραδικά αυτά πυρά η εκεχειρία τηρείται και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ολιγοήμερη παράταση της ανακωχής.Νέες λίστες

Ήδη η ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει από την Hamas τον κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων εκείνων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 ονόματα ομήρων.
Από την πλευρά του το Ισραήλ, αν και δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση σχετικά με την παράταση της εκεχειρίας, ετοιμάζει ήδη τους καταλόγους με τις 50 και πλέον Παλαιστίνιες κρατούμενες που θα αφήσει ελεύθερες τις επόμενες 48 ώρες.

Ελεύθεροι

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 27/11 το βράδυ, το Ισραήλ απελευθέρωσε 33 Παλαιστίνιους κρατούμενους ως αντάλλαγμα στους 11 ομήρους που άφησε νωρίτερα η Hamas.
Έως σήμερα η Hamas έχει αφήσει ελεύθερους τους 69 (51 Ισραηλινούς και 18 ξένης υπηκοότητας) από τους 240 ομήρους που είχε πάρει κατά την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ ελεύθεροι έχουν αφεθεί και 150 Παλαιστίνιοι.

Συγκρούσεις και νεκρός

Μάλιστα αναφέρεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές Ofer αναμένοντας την απελευθέρωση των κρατουμένων.
Οι Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για έναν νεκρό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με τις συγκρούσεις.
Παλαιστινιακά μέσα μετέδωσαν πως ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε, με το Ισραήλ να μην έχει κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

Στην φυλακή ένας στους πέντε Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ένας στους πέντε Παλαιστίνιους κάποια στιγμη στη ζωή του θα βρεθεί σε ισραηλινή φυλακή.
Στοιχεία των Παλαιστινίων – και πριν αρχίσουν οι ανταλλαγές ομήρων – κρατουμένων – δείχνουν ότι περίπου 7.200 Παλαιστίνιοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, ανάμεσα στους οποίους 88 γυναίκες και 250 παιδιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει συλλάχει άλλους 3.260 Παλαιστίνιους, ανάμεσα τους 120 γυναίκες και περισσότερα από 200 παιδιά.

Επισκέφθηκε ομήρους ο ηγέτης της Hamas

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Hamas, Yahia Sinwar επισκέφθηκε κάποιους από τους ομήρους, όπως ανέφερε μια από τις ομήρους που απελευθερώθηκαν.
Βάσει της μαρτυρίας αυτής ο Sinwar επισκέφθηκε υπόγεια σήραγγα τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Hamas, τους συστήθηκε και τους μίλησε στα εβραϊκά.
«Είστε απόλυτα ασφαλείς εδώ, δεν θα πάθετε τίποτα» φέρεται να τους είπε ο Sinwar, όπως ανέφερε η όμηρος.

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Θα χτυπήσουμε πιο δυνατά όλη τη Γάζα

Παρά την παράταση της ανακωχής, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε πως ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει ακόμα πιο δυνατά την Hamas.
Άλλωστε το Ισραήλ διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι αυτό θα συμβεί, μόλις επιτύχει την τελική νίκη που δεν είναι άλλη από την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas.
Όπως είπε ο Gallant, η δύναμη των χτυπημάτων θα είναι μεγαλύτερη και θα λάβει χώρα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
«Έχετε ακόμα λίγες ημέρες.
Θα επιστρέψουμε στις μάχες, θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια ένταση ισχύος και ακόμα μεγαλύτερη» είπε ο Gallant.

Στους 1.000 οι νεκροί και τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες

Περίπου 1.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Hamas στις 7 Οκτωβρίου αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz.
Βάσει του δημοσιεύματος, από τους τραυματίες, οι 202 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσκεψη Blinken

Μια ακόμα επίσκεψη θα πραγματοποιήσει σε Ισράηλ, Δυτική Όχθη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken σε μια προσπάθεια για αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και για μεγαλύτερη πίεση για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.
Σε σχετική ανακοίνωση του State Department αναφέρεται πως ο Blinken θα επαναλάβει και την πάγια θέση των ΗΠΑ για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Φόβοι διεθνών οργανισμών

Την ανησυχία τους ότι η επανάληψη των στρατιωτικών χτυπημάτων από το Ισραήλ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα διατυπώνουν διεθνείς οργανισμοί.
Μετά την ισοπέδωση της βόρειας Γάζας, το ενδιαφέρον στρέφεται στα νότια εδάφη, εκεί όπου περίπου 2 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή της Khan Younis.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 14.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ανάμεσα τους 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες.
«Δεν μπορεί ο παλαιστινιακός λαός να πληρώσει για τη δράση της Hamas» υποστήριξε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Josep Borrell.
3_121.jpg

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. TOMAPIA EBPAIOI ΔΕΝ ΧΟΡΤΕΝΕΤΕ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ;;; ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ…ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!!!

  2. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ!!!!!

  3. Πενταρφιστες την ψαχνετε εκει στο Ισραηλ! Καντε κι ενα κοπο να διαβασετε Παλαια Διαθηκη η μαλλον πιστευετε μονο στα δολαρια? !

  4. Σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι.ΕΤο σκυλί σε αυτή την περίπτωση είναι το Ισραήλ.

Comments are closed.