ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ!!! ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ – ΠΡΩΤΑ Η ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΣΧΡΟ “ΤΣΕΚΟΥΡΙ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ “41%” – ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΜΑΛ@ΚΕΣ ΤΩΡΑ

Κοινοποίηση:
6179648

Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου, «είναι ένας νόμος, άρα πρέπει να εφαρμοστεί». Το ερώτημα είναι γιατί από το 2020 που ωρίμαζε η διάταξη για την περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% εφαρμόστηκε μόνο στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και όχι και στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η απάντηση ότι δεν ήταν έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό μόνο αστεία μπορεί να θεωρηθεί. Το ακριβές είναι ότι λόγω της πανδημίας… χάθηκαν δύο έτη και μετά έπρεπε να υφαρπαχθεί η ψήφος χιλιάδων συνταξιούχων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023. Αλλωστε μετά το 2020 επιχειρήθηκε η εφαρμογή του νόμου και στις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας), αλλά οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζεύτηκε.
Τώρα επίκειται νέα υφαρπαγή ψήφων ενόψει των ευρωεκλογών και μετά «φωτιά και λεπίδι» στις συντάξεις χηρείας και στην εθνική σύνταξη που εμπεριέχεται σε αυτές. Συγκεκριμένα, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του ερχόμενου Ιουλίου, μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή, που θα φέρει την περικοπή στις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας). Ωστόσο η γνωστή για την κοινωνική αναλγησία της υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου στο μίνι ασφαλιστικό που θα φέρει προς ψήφιση ετοιμάζεται, στο όνομα της ισότητας που εξισώνει τις παροχές μόνο προς τα κάτω, να μειώσει τα επιδόματα ασθένειας, τα επιδόματα κύησης και λοχείας και τα έξοδα κηδείας με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ. Αλλά ας μείνουμε στις συντάξεις λόγω θανάτου.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπάνιζε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 για ψηφοθηρικούς λόγους ότι θα τον καταργήσει, προβλέπεται περικοπή 50% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου (ο νόμος Βρούτση 4670/2020 δεν αντέγραψε τη συγκεκριμένη διάταξη ούτε την κατήργησε) προβλέπει ότι στον επιζώντα σύζυγο καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη χηρείας για μία τριετία από τον επόμενο του θανάτου μήνα. Ωστόσο μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης το 50% της σύνταξης. Με δεδομένο λοιπόν ότι παρήλθε τριετία από τις 13.05.2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου, από το 2019 στους πρώτους συνταξιούχους που ελάμβαναν σύνταξη λόγω θανάτου (χηρείας) και εργάζονταν ή λάμβαναν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω της συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης για απονομή κύριας σύνταξης, για παράδειγμα) θα έπρεπε να περικοπεί κατά 50% η σύνταξη χηρείας που λάμβαναν, η οποία υπολογίζεται στο 70% της κύριας σύνταξης που θα λάμβανε ο θανών.

Πόσα χάνουν

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει «φωτιά και λεπίδι» στους συνταξιούχους, έστω ότι ο αποβιώσας δικαιούνταν σύνταξη 1.000 ευρώ. Ο επιβιώσας σύζυγος θα δικαιούνταν για μία τριετία το 70% αυτής, δηλαδή 700 ευρώ. Μετά την παρέλευση τριετίας αν εργαζόταν ή έπαιρνε άλλη σύνταξη, τότε θα γινόταν περικοπή κατά 50%. Αρα αντί για 700 ευρώ θα λάμβανε 350 ευρώ.

Αν το δούμε όμως στην πραγματική διάστασή του, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ανάλγητη περικοπή συντάξεων στο όνομα της δημοσιονομικής κάθαρσης και με τη λογική του τσεκουρώματος στη βάση της έλλειψης κοινωνικής ενσυναίσθησης που διατρέχει τον Κυρ. Μητσοτάκη και κατά συνέπεια τους υπουργούς της κυβέρνησής του. Με βάση τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ (Μάρτιος 2024), καταβάλλονται 370.756 συντάξεις θανάτου με μέσο όρο 577,78 ευρώ. Από αυτούς τους συνταξιούχους περί τις 60.000 εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Συνεπώς, με βάση τον μέσο όρο αυτοί οι συνταξιούχοι σε συνθήκες κρίσης κόστους ζωής που γεννούν η αισχροκέρδεια και η φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ θα απολέσουν 577,78 ευρώ / 2 = 288,89 ευρώ από τη σύνταξή τους.

Συνεπώς το ασφαλιστικό σύστημα γλιτώνει μηνιαίως 17,33 εκατ. ευρώ όταν δαπανά 2,58 δισ. ευρώ. Αρα το ασφαλιστικό σύστημα θα περικόψει δαπάνες κατά 0,67% και οι 60.000 αυτοί συνταξιούχοι θα κληθούν να ζήσουν με πολύ λιγότερα ποσά. Σε αυτό το σημείο να υπομνήσουμε την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκου Χατζόπουλου που ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των 2,45 εκατ. συνταξιούχων (με μέσο συντάξιμο μισθό 876,77 ευρώ) αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος τροφίμων και φαρμάκων μετά το πρώτο 15νθήμερο του μήνα.

Καταβολή δυσθεώρητων αναδρομικών

Οι περικοπές δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πνίγει τους συνταξιούχους. Με δεδομένο ότι η περικοπή ισχύει για τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ από το 2020, προκύπτει ότι θα πρέπει να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις τεράστια ποσά. Συγκεκριμένα, με βάση πάντα τον μέσο όρο, έχουμε 54 μήνες που θα πρέπει να επιστραφούν 288,89 ευρώ Χ 54 μήνες = 15.600 ευρώ από κάθε συνταξιούχο.

Οι συνταξιούχοι ζουν ίσως και κάτω από το όριο της επιβίωσης ειδικά μετά τον βρόχο αισχροκέρδειας που έχει εφαρμόσει στον λαιμό τoυς ο Κυρ. Μητσοτάκης από το 2021 και έπειτα. Το να μη δοθούν τα αναδρομικά δεν γίνεται, διότι θα υπάρχει νέος ορυμαγδός προσφυγών από συνταξιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ, στους οποίους οι περικοπές ισχύουν από το 2020. Τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να φορέσουν μανδύα ευαισθησίας στους Μητσοτάκη και Τσακλόγλου πληροφορώντας το ευρύ κοινό, αφού το θέμα βγήκε προεκλογικά, για καταβολή σε δόσεις. Είπαμε, είναι θέμα υφαρπαγής των ψήφων των συνταξιούχων από τον κοινωνικά ανάλγητο Κυρ. Μητσοτάκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

20 Σχόλια

 1. Να ξαναπαντρευτουν¹!
  Γιατί όχι δλδ?
  Σαν τους αιώνιους φοιτητές και αυτοί.
  Αμάν!!

 2. Θυμάμαι μια μπαμπογρια πριν τις εκλογές να λέει στη κάμερα ότι Θα ψηφίσει κουλη γιατί ο σύριζα έκοψε το εκασ,με την ίδια λογική πάνω κάτω ψηφισαν και τα υπόλοιπα σαψαλα.
  Ας πάρουν τ αρχίδια μου τωρα.

  Υ.ΓΔεν στηρίζω σύριζα,τα ίδια σκατα εκανε

  1. υποσχεθηκε αναπτηξη δουλιεςκαι μας εδωσε ενα αρχιδι και 3 χρονια μασκες για την σκατοπανδημια τα ιδια σκατα με τον συριζα

 3. Ο μητσοτακης ειναι σε πανικο λεει βλακειες για το επιδομα ανεργιας τωρα θα κοψει και της συνταξης χηρειας δεν βλεπω να κλεινει τετραετια τα προβληματα μεγαλωνουνε συνεχεια.

 4. Τι κλαινε οι χηρες και οι συνταξιουχοι.Οταν στηνοντουσαν για να ακουνε το φερεφωνο του μιζοτακουλη που τους υποσχοταν γεναιες συνταξεις να πανε τωρα να του ζητησουν τα ρεστα.Για τον αυτια μιλαμε.Αυτος που επαγγελεται τον δημοσιογραφο βγηκε πρωτος σε ψηφους, ας τους βολεψει αυτος.Το ασχημο ειναι οτι τη νυφη τη πληρωνουν και εκεινες που δεν το ψηφισαν.Αξιοι της μοιρας μας…

 5. Η οικονομια παει…καλα γι αυτο! Κουλαρα δεν πας και τον φπα στο 50% να παει… καλυτερα ψευτοεπιδοματακια σβαμπιστακια? !

 6. Αφού πρώτα θα έχει ξεκάνει την Ελλάδα και τους Έλληνες απ’ όλα όσα έχει κάνει και όλα τα υπόλοιπα που έχει στο πρόγραμμα να κάνει θα πέσει τελευταίος ..

 7. ΕΕΕΕΕΕτσιιι γ@μ@ τους ΚΟΥΛΑΡΑ ..Δεν τους αξιζει τπτ παραπάνω.

  1. Εσένα ποιος σε γ@μ@ει και γνωρίζεις ότι η μέθοδος φέρνει καλά αποτελέματα.

 8. Η σύνταξη απονέμεται με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει ο καθένας πολίτης, την οποία λαμβάνει εφόρου ζωής
  Σε περίπτωση που ο δικαιούχος απεβίωσε πριν από το προσδόκιμο ζωής, το υπόλοιπο της σύνταξης δεν αποδίδεται σχεδόν ποτέ ολόκληρο στην οικογένεια του.
  Τώρα δε, με το σύστημα του ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ γίνεται ΚΛΟΠΗ

 9. Κάποιοι να συντονίσουν τους συνταξιούχους -2,5 εκατομύρια- να τιμωρήσουν την ΝΔ. Αν είναι δυνατόν να μην τους δώσουν ούτε ψήφο. Κλέβουν τους συνταξιούχους με χίλιους τρόπους.

 10. Έτσι, γαμας τους κιαλλο. Να μάθουν να ψηφίζουν.

 11. “” ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ!!! ”” με τιποτα ομως!!!!!!!!! Τα ζωα χρειάζονται τσοπανο…και περικεφαλαια μεγατόνων……σας εχει κατσικωθει για τα καλα…και θα του φιλατε κ τα σταυρωμενα χερια…..

 12. Ωραια πραγματα… Θα πεθανουν απο την πεινα…
  Αλλα λεφτα για φασιστες ουκρανους…. ουυυυυ απειρα…. πλερωστε κοροιδα Ευρωπαιοι της μλκς της Αμερικης… Ετσι ψοφηστε στην πεινα… Κουλη δεν θελατε ?

 13. Οι γέροι κι οι γριές να πάρουν τον Αυτιά…να τους σώσει απ’ τους κηφήνες που ψηφίζουν 50 !!! συναπτά ..!!! Το σκατό παξιμαδακια… τώρα στα γεραματακια…να σας πηδάει ο γαμπρός κι η αγαπητικια να μασουλαει ολόκληρα τα αστακουδακια…!!! Μεγάλο κοροϊδάκια…γερασατε και το μυαλό σας είναι…γεμάτο κουκουτσακια !!!

 14. Όσους ψηφίζουν εγκληματίες τα τελευταία 50 χρόνια!

 15. Τα καλύτερα θύματα… δεν μπορούν να αντιδράσουν, πληρώνουν μια ζωή εισφορές και όταν έρθει η ώρα να ξεκουραστούν τους δολοφονούν.

 16. Η σύνταξη πέφτει μετά απο 3 χρόνια εάν αυτός που την λαμβάνει εργάζεται ή έχει δεύτερη σύνταξη. Και στις δύο περιπτώσεις η μείωση είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ 1000%.

 17. Τωρα ας τρεξουν να γλυψουνε της κουλας τις κρητηκοπουλας την ροδελα ηλιθιε λαε, πουθενα δεν γινετε αυτο μονο στην Ελλαδα και αυτο γιατι οι ηλιθιοι συνταξιουχοι τους δινουν το δικαιωμα καλα να παθουν.

Comments are closed.