ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ G-7: «ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ» ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Κοινοποίηση:
Macron-Melloni

Η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αφαιρέσει την αναφορά στην «ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» από το κείμενο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά , προκαλώντας επίπληξη από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η εσωτερική πολιτική απειλεί να χαλάσει την επίδειξη ενότητας του μπλοκ που συνεδριάζει σε επίπεδο ηγετών στον νότο της Ιταλίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίστηκε τη θέση της συντηρητικής κυβέρνησής της και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, ελάχιστες μέρες αφότου προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία για αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Δεν υπάρχει λόγος να διαφωνούμε για θέματα στα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύω ότι είναι βαθύτατα λάθος, σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές, να κάνουμε εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο φόρουμ όπως το G7», είπε η Μελόνι στους δημοσιογράφους .

Ο Μακρόν από πλευράς του δήλωσε ότι «λυπάται» για την προσπάθεια της Ιταλίας να αφαιρέσει την αναφορά, λέγοντας σε Ιταλό δημοσιογράφο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ότι η Γαλλία σκοπεύει να «υπερασπιστεί με δύναμη» το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Η Γαλλία μοιράζεται αυτό το όραμα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν είναι ένα όραμα που συμμερίζεται όλο το πολιτικό φάσμα. Λυπαμαι, αλλά το σέβομαι γιατί ήταν η κυρίαρχη επιλογή του λαού σας», είπε.

Η διαμάχη έρχεται καθώς οι ηγέτες της G7 εργάζονται για να καταγράψουν την τελική διατύπωση της ανακοίνωσής τους, το κορυφαίο έγγραφο της φετινής συνόδου κορυφής στην Απουλία, το οποίο καθορίζει τις αξίες και την ατζέντα του μπλοκ για το επόμενο έτος.

Η G-7 χρησιμοποίησε τις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής κυρίως για να τονίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και να δείξει ότι παραμένει αδιαίρετη απέναντι στις αναζωπυρούμενες παγκόσμιες απειλές.

 • Όμως, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που είδαν ακροδεξιά κόμματα να σημειώνουν κέρδη σε πολλές χώρες – και ενόψει των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο – τα εθνικά πολιτικά ζητήματα έχουν παρεισφρήσει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταστήσει την προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας επανεκλογής του, πίεσε να διατηρηθεί η αναφορά στο θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση στο ανακοινωθέν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το ανακοινωθέν της G7 του 2023, που κυκλοφόρησε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ζητούσε «πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και φροντίδα μετά την άμβλωση». Τα ανακοινωθέντα των προηγούμενων συνόδων κορυφής είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη λέξη «άμβλωση», ζητώντας αντί αυτού πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

«Ο πρόεδρος ένιωσε πολύ έντονα ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μια διατύπωση που να αναφέρεται σε αυτό που κάναμε στη Χιροσίμα για την υγεία των γυναικών και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «η γλώσσα στο φετινό ανακοινωθέν θα εγκρίνει τη διατύπωση» που χρησιμοποιείται στο κείμενο της Χιροσίμα, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν και η Μελόνι είναι απίθανο να συζητήσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ακριβή διατύπωση δείχνουν πόσο καυτό έχει γίνει το ζήτημα της άμβλωσης στις ΗΠΑ, από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε νομοθεσία του 2022, μια απόφαση που κατέστη δυνατή από μια σταθερή εξαμελή συντηρητική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων τριών διορισμένων δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ιταλία, ωστόσο, η συντηρητική πλατφόρμα της Μελόνι βοήθησε να έρθει το κόμμα της, Αδέλφια της Ιταλίας,   στην εξουσία το 2022. Έκτοτε, έχει ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή της G7 σε γεωπολιτικά ζητήματα, διατηρώντας την υποστήριξη της Ιταλίας για την Ουκρανία, ενώ προωθεί τις σκληρές δεξιές πολιτικές στο εσωτερικό.

 • Στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει την άμβλωση «τραγωδία», την παρένθετη μητρότητα «απάνθρωπη» και έχει αφαιρέσει τα ονόματα λεσβιών μητέρων από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Η διαμάχη μεταξύ Μελόνι και Μακρόν έρχεται αφού η Γαλλία τον Μάρτιο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμά της , το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ως άμεση απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει τα δικαιώματα αμβλώσεων στην Αμερική.

«Η Γαλλία ενσωμάτωσε αυτό το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, την ελευθερία να έχει κανείς έλεγχο του σώματός του . Δεν μοιράζεστε την  ίδια ευαισθησία στη χώρα σας σήμερα», είπε ο Μακρόν σε Ιταλό δημοσιογράφο στη σύνοδο κορυφής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

 1. Μακρόν: “Η Γαλλία μοιράζεται αυτό το όραμα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών” Γιατί οι άντρες κάνουν έκτρωση και πρέπει αυτό το δικαίωμα να το έχουν και οι γυναίκες; Μου φαίνεται ότι από το πολύ αράπικο μουρλάθηκε η Εμμανουέλα.

 2. Για τα μάτια του κόσμου διαφωνούν
  Την άλλη φορά θα το αναφερουν

 3. Δολοφόνοι και εγκληματίες του αγεννήτου ανθρώπου,φοβηθείτε τον Θεόν και τον θάνατον και αφήστε τα παιδάκια να ζήσουν,καθάρματα.Βρομοκίναιδοι Νεοταξίτες,έρχεται το τέλος σας.

 4. Εδώ θα πέσουν πυρηνικά σε λίγο, οι αμβλώσεις τους απασχολούν. Υποκριτές σε όλο το μεγαλείο.

 5. G7 & G20…όπως λέμε το σημείο G…της απόλαυσης της ματαιοδοξία τους.

 6. Ο κίναιδος Μακρόν γιατί ενδιαφέρεται για τις αμβλώσεις;
  Όργανο των Ρότσιλντ, παριστάνει τον σύζυγο μιάς πορνόγρηας.

 7. Ερώτηση: Η δουλειά των G7, των G20 κτλ δεν είναι να συζητούν θέματα οικονομίας; Η άμβλωση τί σχέση έχει; Όχι, ρωτάω απλά επειδή όποιος ισχυριζόταν ότι ο σκοπός αυτών των συνόδων καθώς και των μνημονίων που επιβάλλονται σε μια χρεωμένη χώρα δεν είναι στην πραγματικότητα οικονομικοί αλλά πολιτικοί, για να επιβάλουν συγκεκριμένη κατεύθυνση στις χώρες σε θέματα ηθικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτικά και πάει λέγοντας, τον έλεγαν συνομωσιολόγο και ψεκασμένο.

  1. Οι άνθρωποι αυτοί αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Μέχρι και τι θα κάνουμε στο σώμα και τη ζωή μας!

Comments are closed.