Ο σαδιστής δολοφόνος της φύσης: Η σοκαριστική στιγμή που το Αλογάκι της Παναγιάς καταβροχθίζει μια σαύρα [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
mantis-2

Όσο εύθραυστο και χαριτωμένο φαίνεται τόσο αδυσώπητο είναι. Το Αλογάκι της Παναγίας είναι στην πραγματικότητα ένας σαδιστής δολοφόνος

Είναι ένα μικρό έντομο που μοιάζει σχεδόν εύθραυστο καθώς είναι πολύ λεπτό. Είναι όμως ένας από τους πιο αδυσώπητους θηρευτές του ζωικού βασιλείου.

Ο λόγος για το «Μάντις», όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, ο οποίος στη χώρα μας είναι περισσότερο γνωστός ως «Αλογάκι της Παναγιάς». Στην πραγματικότητα βέβαια υπάρχουν περιπου 2.000 διαφορετικά είδη Μάντη που διαφέρουν κυρίως στο χρώμα (από πράσινο και καφέ μέχρι ανοιχτό ροζ) και σε κάποια χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συνήθως το χρώμα τους ταιριάζει απόλυτα με το σημείο όπου ζουν και έτσι περνά σχεδον απαρατήρητο κάτι που το βοηθά στο κυνήγι του.

Το Μάντις είναι ένα σαρκοφάγο έντομο και το πρώτο γεύμα της ζωής τους είναι τα αδέρφια τους καθώς κάθε γέννα περιλαμβάνει 10-400 νέα μικρά έντομα. Γενικότερα τρέφονται με τζιτζίκια, ψείρες δένδρων, μικρές μύγες, μέλισσες, μεγάλες αράχνες, αλλά και με σπονδυλωτά, όπως μικρά ερπετά, μικρούς βατράχους, σαύρες, ποντίκια και κολίμπρι (μικρά πουλιά) των ανθέων, καθώς κι άλλα πουλιά. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι τρώει τα θηράματά του ενώ είναι ακόμη ζωντανά. Τα ακινητοποιεί με το ράμφος του και τα μακριά πόδια του, απλώνει τα δυνατά του σαγόνια και κόβει τον λαιμό τους για να σταματήσουν να αντιδρούν. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το ζευγάρωμά τους τα θηλυκά αποκεφαλίζουν, καταβροχθίσουν και κατασπαράζουν τα αρσενικά κατά τη διάρκειά του. Τρώγοντας το θηλυκό το σώμα του αρσενικού, αποκτά αρκετές πρωτεΐνες τις οποίες θα χρησιμοποιήσει αργότερα χρειάζεται για να θρέψει τα αυγά της.

Σε αυτό το βίντεο από το ντοκιμαντέρ του Σιγκούρντ Τέσε αποτυπώνεται όλη η δύναμη και η σκληρότητα του Μάντις που προσπαθεί να σταματήσει την επίθεση μιας σαύρας, ώστε τελικά να την καταβροχθίσει.

Μπορείτε να δείτε όλο το μισάωρο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του στο παρακάτω βίντεο:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response