Ο αστερίσκος των κενών θέσεων σε τουρισμό και εστίαση

Κοινοποίηση:
tourismos-mykonos-768x505-1

ο «μπαράζ» θετικών ειδήσεων από βασικούς οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνει την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 2,1% το α’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για ισχυρές ενδείξεις που προμηνύουν τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί ακόμη η έλλειψη εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, με «αιχμή» τον τουρισμό και την εστίαση. Το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας «εκτινάχθηκαν» κατά 115,6% στις 70.826 από 32.850 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία.

Υπό το βάρος αυτής της δυσμενούς εξέλιξης, η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα αφορούν και τα επιδόματα ανεργίας προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για εξεύρεση εργασίας. Αυτά αναμένεται να αφορούν τόσο το επίδομα ανεργίας, όσο και το επίδομα εποχικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση.

Οι δείκτες της οικονομίας
Οι επενδύσεις ανέκαμψαν το α’ τρίμηνο του έτους παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,9% μετά την υποχώρηση της τάξεως του 5,7% το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σημείωσε άνοδο 5% το α’ τρίμηνο εφέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο πέρυσι. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε «εκρηκτική» άνοδο ύψους 77,8% τον Φεβρουάριο (σε ετήσια βάση) και 44,4% το πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 16,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη άνοδο 49,7% σημείωσε ο τζίρος στον τομέα των Κατασκευών και ακολουθούν τα Ορυχεία – Λατομεία με αύξηση 34,9%, το Χονδρικό – Λιανικό εμπόριο 18,7%, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 26,6%.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, λόγω της ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο ενώ σημειώθηκε μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναλυτικά, σημειώθηκε άνοδος των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μονάδες).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: