Ο «άσος των αποδράσεων»! Δραπέτευσε για 10η φορά από φυλακή στη Σενεγάλη

Κοινοποίηση:
jail-2

Ούτε η φυλακή υψίστης ασφαλείας κατάφερε να κρατήσει πίσω από τα κάγκελά της έναν 32χρονο κατηγορούμενο για ληστείες, ο οποίος έχει γίνει διάσημος στη Σενεγάλη για τις αποδράσεις του.

Ο Μπαγιέ Μοντού Φαλ, ο αποκαλούμενος και “άσος των αποδράσεων” ή “τζίνι”, δραπέτευσε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή από τη φυλακή του Γκραν-Γιοφ, μιας λαϊκής συνοικίας του Ντακάρ, ανακοίνωσε σήμερα ο Μπαγιέ Σαρ, αξιωματούχος της σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για να καθορίσουν πώς κατάφερε να αποδράσει ο 32χρονος άνδρας και αν υπήρχαν συνεργοί. Ο Σαρ είπε ότι ακόμη δεν έχει εντοπιστεί και καταζητείται. Ο Φαλ έχει συλληφθεί πολλές φορές για “ένοπλη ληστεία” και “σύσταση και συμμορία”. Δέκα φορές μέχρι σήμερα έχει δραπετεύσει από διάφορες φυλακές της Σενεγάλης. Συνελήφθη για τελευταία φορά το 2016, στα σύνορα με τη Γουινέα και έκτοτε παρέμενε σε μια φυλακή του Ντακάρ.

“Δεν δραπέτευσα για να κάνω σαμποτάζ ή επειδή είμαι κακοποιός ή επειδή φοβάμαι τη φυλακή” αλλά για σε ένδειξη διαμαρτυρίας “για την καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης”, εξήγησε ο ίδιος, σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ITV.

“Βρίσκομαι στη Σενεγάλη”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει φυσικά το πού ακριβώς. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μόλις τον ενημερώσουν οι δικηγόροι του ότι ξεκινά η δίκη του.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά τις συνθήκες κράτησης και τον υπερπληθυσμό στις φυλακές της Σενεγάλης, το γεγονός ότι συστηματικά οι κατηγορούμενοι κρίνονται προφυλακιστέοι, καθώς και το μεγάλο διάστημα που κρατούνται προφυλακισμένοι οι υπόδικοι.

Τον Αύγουστο του 2019 η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υποδίκων, ώστε να αποφεύγονται οι μακρές προφυλακίσεις, όμως ακόμη η πρόταση αυτή δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: