Ο “Πορθητής” ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Καρπασία!

Κοινοποίηση:
porthitis_fatih_offsite-768x431

Η Τουρκία “κλείνει” τ’ αυτιά της στις φωνές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιμένει προκλητικά. Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) άρχισε τις επιχειρήσεις του στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το ότι την έναρξη των επιχειρήσεων του «Πορθητή» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι έχει τη δική του σημασία. Φρόντισε, πάντως, να μη δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Το γεωτρύπανο Φατίχ ξεκίνησε τη νέα του δραστηριότητα στα ανατολικά της Καρπασίας χθες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αποστολής του», δήλωσε ο Οκτάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ήδη από χθες είχε γίνει γνωστό πως η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX για την διεξαγωγή γεωτρήσεων από τον “Πορθητή” στην κατεχόμενη Καρπασία.

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή κι άλλο πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, που βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, η οποία είναι επισήμως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ παρά την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: