Ο Μπάιντεν μίλησε ξεκάθαρα για Κωνσταντινούπολη στο μήνυμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Κοινοποίηση:
O-Mpainten

Ολόκληρη η δήλωση του Αμερικανού προέδρου για την γενοκτονία των Αρμενίων

Η σημερινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναφορά στην «Κωνσταντινούπολη».

Ενδιαφέρον έχει και η συγκεκριμένη αναφορά του Aμερικανού προέδρου στην Κωνσταντινούπολη (Constantinopole), αναφερόμενος στα γεγονότα του 1915.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «when Ottoman authorities arrested Armenian intellectuals and community leaders in Constantinople»

Το μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν:

Σήμερα, στεκόμαστε για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Η εκστρατεία της σκληρότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν τους Αρμένιους διανοούμενους και τους ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο – αφήνοντας τις οικογένειες διαλυμένες και γενιές για πάντα αλλαγμένες.

Καθώς θρηνούμε αυτή την τραγωδία, τιμούμε επίσης την ανθεκτικότητα του Αρμενικού λαού. Αφού άντεξαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με το θάρρος και τη δέσμευση, ξανακτίστηκαν τις ζωές τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να εξασφαλίσουν το ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν την ημέρα εκείνη πριν από 109 χρόνια δεν επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Αυτό παραμένει ο όρκος μας. Σήμερα -και κάθε μέρα- οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μιλούν κατά της μισαλλοδοξίας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στο μίσος και τη φρίκη με ελπίδα και επούλωση.

Και, θα συνεχίσουμε να στέκουμε με όλους εκείνους που αναζητούν ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Το…. πιστευε το νεοταξιτικο χουφταλο! Και που να παμε στους Ποντιους! Καραγκιοζοραμολι που ξευτιλισες την Αμερικη!

  2. Ελληνικά
    Κωνσταντινούπολη η η Εις την πόλη

    Τουρκικά
    Ινσταμπούλ

    Δεν κρύβεται η ελληνικότητα της ονομασίας

Comments are closed.