Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε έρευνα για την κράτηση του Μπόικο Μπορίσοφ

Κοινοποίηση:
epaselect epa07627486 European Commission presidency candidate, German Manfred Weber of the European People's Party (EPP) gives a press conference after an EPP group meeting to elect the group vice-chairs, at the European Parliament in Brussels, Belgium, 05 June 2019.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την κράτηση του ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ.

Το αίτημα αυτό έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την αποστολή επείγουσας διερευνητικής αποστολής της ομάδας του ΕΛΚ στη Σόφια μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και ηγέτη του κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Βέμπερ όρισε τη Μόνικα Χόλμεϊερ, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του ΕΚ, και τον Γέρουν Λανέρες, εκπρόσωπο της ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, να συμμετάσχουν στην αποστολή στη Βουλγαρία. Οι δύο ευρωβουλευτές ζήτησαν συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εσωτερικών και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας.
«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης “απήχθη” για λίγες ημέρες. Δεν υπήρξε καμία δικαστική απόφαση, παρά μόνο μια απόφαση ενός πολιτικού, του υπουργού Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ενέργειες αυτές δεν ανταποκρίνονται στο κράτος δικαίου.

Επομένως, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να υπάρξει παραβίαση του μηχανισμού του κράτους δικαίου», δήλωσε σήμερα ο Βέμπερ, προσθέτοντας: «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο κράτος δικαίου. Έχει διαπραχθεί παραβίαση στη Βουλγαρία και αυτό πρέπει να διερευνηθεί», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: