Ο Καρλ Λιούις πήρε το μέρος του Μ.Τεντόγλου για τη βαλβίδα – «Πρέπει να ακούμε τους αθλητές»

Κοινοποίηση:
carl-lewis

Ο Καρλ Λιούις ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών, συμφώνησε με τον Μίλτο Τεντόγλου για την αλλαγή που σχεδιάζει η παγκόσμια ομοσπονδία για το άλμα εις μήκος.

Ο Μίλτος Τεντόγλου αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου σχολίασε την αλλαγή που σχεδιάζει η παγκόσμια ομοσπονδία με την αφαίρεση της βαλβίδας, λέγοντας πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν».

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρλ Λιούις.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί πολύ στο επόμενο διάστημα και μόνο οι αθλητές μπορεί να αλλάξουν την άποψη της ομοσπονδίας.

O Καρλ Λιούις που είναι τεράστια μορφή και του μήκους είχε μείνει 2ος στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1991 στο Τόκιο στον οποίο έγινε και το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατάει ακόμη και σήμερα.

Το πέτυχε ο Μάικ Πάουελ που πήδηξε στα 8,95μ ενώ ο Καρλ Λιούις έμεινε στα 8,91! Σε εκείνον τον αγώνα ο Λιούις ήταν φαβορί αφού είχε να χάσει 10 χρόνια στο αγώνισμα και είχε κερδίσει το χρυσό το 1984 και το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 1983 και του 1987.

Μια αλλαγή στο βωμό του μάρκετινγκ και των… ρεκόρ

Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά στον χώρο του στίβου, αλλά είναι μια συζήτηση που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Στο παγκόσμιο ανοικτού της Βουδαπέστης το 30% των αλμάτων ήταν άκυρα…», ανεφερε ο CEO της WA Τζόν Ρίτζον θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους αυτού του πειράματος χωρίς όμως να πείσει ιδιαίτερα ενώ κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με πειστικό τρόπο για ποιο λόγο κάθε χρόνο δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό στο μήκος. Άλλαξαν τις προδιαγραφές στα παπούτσια (θυμηθείτε τι έγινε πέρσι στην Πολωνία με τον Τεντόγλου), άλλαξαν το μέγεθος των καρφιών στα παπούτσια, κατήργησαν την πλαστελίνη στη βαλβίδα και τώρα θέλουν να καταργήσουν και τη βαλβίδα.

Ίσως η εξήγηση πίσω απ’ αυτές τις αλλαγές να βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι την τελευταία εξαετία υπάρχει μόνο ένας αθλητής ο οποίος κατακτά τα πάντα στο μήκος κι αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου.

Για τους χορηγούς, το γεγονός ότι σ’ ένα άθλημα οι πρωταγωνιστές παραμένουν ίδιοι, χωρίς να υπάρχουν παγκόσμια ρεκόρ και αντιθέτως οι επιδόσεις είναι πιο χαμηλές απ’ ότι παλαιότερα, όλα αυτά αποτελούν αιτίες για να βρεθεί χαμηλά στην αξιολόγηση τους και ψηλά στη λίστα με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει αυτή η εικόνα…

Κι αυτό ακριβώς επιχειρεί η WA προβάλλοντας το επιχείρημα της αντικειμενικότητας (το μεγαλύτερο πραγματικά άλμα θα νικά) και προσπερνώντας πολύ εύκολα το ζήτημα της τεχνικής.

Γιατί το να κάνεις το τέλειο πάτημα στη βαλβίδα και να φτάσεις σε μια μεγάλη επίδοση είναι αυτό που ξεχωρίζει τους σπουδαίους αθλητές από τους απλά καλούς… Γιατί το να τελειοποιήσεις το τρέξιμο, τα βήματα και το πάτημα είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και όχι απλή τύχη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: