Ο ΕΝΦΙΑ και τα… τρελά του Μητσοτάκη!

Κοινοποίηση:
ακινητα

Κάθε χρόνο και ένα παράλογο φέρνει η κυβέρνηση με τους φόρους που επιβάλλει και τα τερτίπια τους! Οι φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι με έναν ΕΝΦΙΑ γεμάτο αυξήσεις, και μάλιστα σε περιπτώσεις που δεν έχουν λογική…

Φέτος, φαίνεται πως ο φόρος μπορεί να αυξηθεί σε ένα τμήμα ενός ακινήτου, ενώ σε ένα άλλο να εμφανίζεται λιγότερος! Με λίγα λόγια, ένας ιδιοκτήτης που αναμένει σε λίγο καιρό να δει τι φόρο θα πληρώσει για το 2023, θα δει στα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, στρεβλώσεις που δίνουν υψηλότερο φόρο σε ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων! Ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Αλαβάνος, αποκαλύπτει ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαίωμα σε κάθετη ιδιοκτησία επιβαρύνονται με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Αυτό λειτουργεί μάλιστα ως αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων κάθετων ιδιοκτησιών που θα προσέφεραν, σύμφωνα με τον ίδιο, την επιλογή και τη δυνατότητα ιδιόκτητης στέγης. Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλαβάνος, «αν και ο ιδιοκτήτης που έχει κάθετη ιδιοκτησία στο ένα τέταρτο ενός γεωτεμαχίου είναι σε μειονεκτικότερη θέση από αυτόν που έχει πλήρη κυριότητα του ανεξάρτητου γεωτεμαχίου του με ίσο εμβαδόν, αφού η πράξη σύστασης μιας διηρημένης ιδιοκτησίας (κάθετης ή οριζόντιας) του επιβάλει μόνο δεσμεύσεις, αυτός πληρώνει φόρο 9,79 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έχει ανεξάρτητο γεωτεμάχιο». Γιατί συμβαίνει αυτό; «Επειδή η αύξηση του φόρου δεν είναι γραμμική, αλλά γεωμετρική, για τιμές γεωτεμαχίου από 400.000 έως 2 εκατ. ευρώ»!
Πότε «καταφτάνουν» τα ραβασάκια

Η πρώτη προθεσμία του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στις 31 Μαρτίου 2023, όπου λήγει η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Ε9. Τα «ραβασάκια» θα σταλούν γύρω στα τέλη Απριλίου και η πληρωμή θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την αρχή να γίνεται τον Μάιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Καλά σας κάνουνε ηλίθιοι νεοέλληνες που κάθεστε και πληρώνετε φόρο για την ιδιοκτησία, αντί να απαιτείται να πληρώνετε μόνο για τα εισοδήματα. Σας φαίνεται και φυσιολογικό κιολας, αιώνια θύματα.

  2. κ.Χιου ψαξτε αυτοι οι …. κατσικωμενοι στον σβερκο μας με πανω απο 50 σπιτια ο καθενας ΕΜΦΙΑ πληρωνουν και ποσα ;;; Η τα πληρωνουν απο τις δικες μας τσεπες ;

  3. Μητσοτακη παραμυθατζη που μειωσες τον ΕΝΦΙΑ! Εμενα με τα ιδια περιουσιακα στοιχεια περυσι γιατι μουρθε ανεβασμενος 25%? Καλοδεχουμενη η απαντηση σου για ενα διαμερισμα στα κατω πατησια! Τοσο χοντροπετσος εισαι και δεν ιδρωνεις?

Comments are closed.