Ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει μπροστά νέα ομάδα κρούσης

Κοινοποίηση:
tsipras_1

Τον τύπο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας περιέγραψε µε σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη αναγνωριστική πρώτιστα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατός του. Οπως είπε, δεν επιθυµεί φωνές και ξόρκια, αλλά δυναµική και αποτελεσµατική αντιπολίτευση, κυρίως τεκµηριωµένη, χωρίς να αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω.

Παραφράζοντας µάλιστα την ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουµε στη νοµιµότητα», σχολίασε πως καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να τους ταράξουµε στην τεκµηριωµένη κριτική και στην προγραµµατική αντιπολίτευση». Πρώτο δείγµα του νέου µοντέλου αποτελεί η ψήφιση εκ µέρους του ΣΥΡΙΖΑ του προτεινόµενου από τη Νέα ∆ηµοκρατία για το αξίωµα του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, όπως επίσης και των αντιπροέδρων που θα προταθούν από τα πολιτικά κόµµατα, µε την εξαίρεση του προτεινόµενου από τη Ν∆ Χαράλαµπου Αθανασίου.

«Κυβέρνηση συµφερόντων»
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πρώτα βήµατα της κυβέρνησης για να σχολιάσει ότι η εγρήγορση της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι και σήµερα ο παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις. «Προµηνύουν µεγάλη ξηρασία για τα λαϊκά στρώµατα και τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ν∆ λανσάρει ένα πρωτότυπο µοντέλο κυβέρνησης ανώνυµης εταιρείας µε δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλους CEO υπουργών.

Προσέθεσε ότι εκπρόσωποι επιχειρηµατικών συµφερόντων έχουν αναλάβει απευθείας τη διαπραγµάτευση µε τους οµίλους από τους οποίους προέρχονται, αναφερόµενος τόσο στον «άνθρωπο του ΣΕΒ» ο οποίος συντονίζει τους υπουργούς όσο και στον «δικηγόρο της Energa και ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, διευθυντή του Μαξίµου», κάνοντας λόγο για ερωτηµατικά που προκύπτουν µετά την αποφυλάκιση του πρώην συνεταίρου του Αριστείδη Φλώρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του Γ. Βρούτση να καταργήσει τον ΑΜΚΑ για µετανάστες και πρόσφυγες αλλά και στην αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας χωρίς καν να έχει εκλεγεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, δε, ως «κορυφαία, επικίνδυνη και γκροτέσκα πράξη» την υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την αγωνία του για τα ζητήµατα της οικονοµίας, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση προετοιµάζει το έδαφος για να αναιρέσει τα θετικά µέτρα που πήρε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο διάστηµα µετά την έξοδο από τα µνηµόνια. Τόνισε ότι «εποφθαλµιούν» τις συντάξεις και ότι ήδη ακούγονται διάφορα για µείωσή τους και ακύρωση του δώρου Πάσχα, ενώ πληθαίνουν τα δηµοσιεύµατα για αυξήσεις στο ρεύµα και στα φάρµακα, παράλληλα µε την προπαγάνδα περί κινδύνου χρεοκοπίας της ∆ΕΗ.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε, τέλος, ότι δεν θα υπάρξει καµία ανοχή δική του σε κανέναν και καµία σε σχέση µε τους κανόνες συλλογικής λειτουργίας και ατοµικής ευθύνης που έχουν συναποφασιστεί.

Τι δείχνουν οι επιλογές προσώπων
Την Αχαΐα επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας ως βουλευτική του έδρα σε µια κίνηση συµβολισµού µετά την πρωτιά που πήρε το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στον συγκεκριµένο νοµό. Εκεί άλλωστε είχαν κατέβει ως υποψήφιοι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν τις αποφάσεις Τσίπρα σε σχέση µε τη λειτουργία του κόµµατος στη Βουλή. Από τις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σαφές ότι επιδιώκεται µια ισορροπία µεταξύ των επιµέρους τάσεων αλλά και µια σαφής διάθεση εκπροσώπησης της Προοδευτικής Συµµαχίας.

Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε τη βουλευτή Άρτας Ολγα Γεροβασίλη στη θέση της γραµµατέως της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, κάτι που συζήτησε µαζί της και τη ∆ευτέρα το βράδυ, αφού προηγουµένως είχε δεχτεί σχετικές εισηγήσεις από την πλειοψηφία των βουλευτών. Η κ. Γεροβασίλη, που είναι και µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, προέρχεται από τους προεδρικούς.

Για τη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο («53»), ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο (Αριστερό ∆ίκτυο) και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Προοδευτική Συµµαχία). Επίσης, τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναλαµβάνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής ο πρόεδρος του κόµµατος προτείνει τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ∆ηµήτρη Βίτσα. Επιπλέον, για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πρότεινε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο -κάτι που σύµφωνα µε πληροφορίες είχε ζητήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ∆ΗΜΑΡ-, µε αναπληρωτή τον Κώστα Βασιλάκη. Η Ράνια Σβίγκου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαµβάνει υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόµµατος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: