Ούγγρος ΥΠΕΞ: «Μόνο αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ν.Τραμπ θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Κοινοποίηση:
Peter-Sijarto

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε την Τετάρτη (10/7) ότι μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα αποτελούσε «ευκαιρία για ειρήνη» στην Ουκρανία.

Αυτό συνέβη ενώ η πλειοψηφία των συμμάχων της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής στην Ουάσινγκτον θα εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς το Κίεβο.

 Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Σιγιάρτο είπε ότι στόχος της Ουγγαρίας, με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, ήταν να τερματίσει τον πόλεμο, μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών στις οποίες θα μετείχαν η Ρωσία και η Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι μόνο μια πολύ ισχυρή εξωτερική επίδραση θα μπορούσε να τις κάνει να διαπραγματευτούν. Ποιος θα έχει την ευκαιρία για αυτό την επόμενη περίοδο; Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ, εφόσον εκλεγεί» σχολίασε.

Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του Όρμπαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέδειξαν τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει ενώ άλλοι Δυτικοί ηγέτες είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να τους φέρουν πιο κοντά.

Τον Ιούνιο το Reuters ανέφερε ότι σύμβουλοι του πρώην προέδρου του παρουσίασαν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, με βάση το οποίο θα έθετε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική βοήθεια προς το Κίεβο τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Βλέπουμε μια ευκαιρία για ειρήνη αν κερδίσει ο πρόεδρος Τραμπ και για καλές ουγγροαμερικανικές σχέσεις, αν κερδίσει ο πρόεδρος Τραμπ» είπε ο Ούγγρος υπουργός.

Ο Σιγιάρτο είπε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θεωρεί τη Ρωσία απειλή για το ΝΑΤΟ ή τα μέλη της ΕΕ και ότι οι Ρώσοι ηγέτες είναι «λογικοί» και δεν θα διακινδύνευαν μια απευθείας σύγκρουση με τη Δύση.

Σημείωσε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και δεν θα συμμετάσχει σε αυτό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response