Οργή στο Λαϊκό: Ράντζο στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων – «Η κατάσταση είναι ασφυκτική»

Κοινοποίηση:
nosokomeio1-1

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών του Λαϊκού Νοσοκομείου φιλοξένησε ράντζο στον διάδρομο, καταδεικνύοντας την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Με επιστολή της προς τη Διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου, η αν. Καθηγήτρια Νεφρολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού, Σμαράγδη Μαρινάκη, επισημαίνει το σοβαρό χωροταξικό πρόβλημα που υπάρχει στην κλινική δυναμικότητας 30 κλινών. Παράλληλα, ζητά από τη Διοίκηση ανακατανομή κλινών, αναφερόμενη στην περίπτωση κατά την οποία πριν από μερικές ημέρες αναγκάστηκαν να αναπτύξουν ράντζο στον διάδρομο.

«Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια χρειάστηκε να τοποθετηθεί ράντζο»
Από την πλευρά της Διευθύντρια της Κλινικής κ. Μαρινάκη, κάνει λόγο για μία ασφυκτική κατάσταση, υποστηρίζοντας πως εκεί νοσηλεύονται ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, μη μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα.

«Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού (ΜΜΜ) διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας άνω των 70 ετησίως, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Με τη συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων και τη στήριξη του Υπουργείου, υπάρχει μία συνεχής αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας, ειδικά την τελευταία τριετία, με κορύφωση το 2023, όπου στο Κέντρο μας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού, γεγονός το οποίο, από μία οπτική αποτελεί βέβαια θετικό ρεκόρ», υπογραμμίζει η Διευθύντρια, ωστόσο, επισημαίνει πως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της κλινικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των νεφροπαθών, «αδυνατούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε».

«Αν υπάρξει δυσλειτουργία ο ασθενής θα χάσει τη ζωή του»
Θέση απέναντι στο ζήτημα πήρε και ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Ήπατος, Γιώργος Σωτηρόπουλος, που πρόσφατα πραγματοποίησε τις δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα. Ο ίδιος χαρακτηριζει «πρωτοφανή» την προσπάθεια εκδίωξης των ηπατομεταμοσχευμένων από τη Χειρουργική Πτέρυγα Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως λέει και η επιβίωσή τους επιβάλει συνθήκες νοσηλείας υψηλών προδιαγραφών.

«Το ήπαρ, όπως και η καρδιά, είναι βασικά όργανα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο όργανο που να τα υποκαθιστά. Αν υπάρξει δυσλειτουργία, ο ασθενής θα χάσει τη ζωή του. Και τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς κλίνες νοσηλείας οι ασθενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη πτέρυγα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συγκεκριμένων ασθενών, καθώς είναι εξειδικευμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μεγάλη εμπειρία κι έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία αυτών των ασθενών.

Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη για μονόκλινα δωμάτια, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που προκαλούν σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

«Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος έχει αναλάβει κατά 50% το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα των ηπατοπαθών σε εθνικό επίπεδο, εφημερεύοντας τις μισές ημέρες του μήνα εκ περιτροπής με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και έχει αναπτύξει πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη, έρχεται το ιδιαίτερα λυπηρό αυτό γεγονός», σημειώνει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr και επισημαίνει πως «δεσμεύομαι να καταβάλλω προσωπικά κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο και με την προσήκουσα ασφάλεια η νοσηλεία όλων των μεταμοσχευμένων ασθενών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: