Ομόφωνο «ΝΑΙ» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Brexit – Το μπαλάκι στη Βρετανία

Κοινοποίηση:
ap_19171533001235

Το πρώτο βήμα για τη συμφωνία αποχώρησης της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έγινε.

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, όπως αναμενόταν ενέκριναν ομόφωνα το σχέδιο για το Brexit, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Η συμφωνία, πλέον, οδεύει και επισήμως στο Λονδίνο για επικύρωση ή απόρριψη. Μιλώντας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ εγκρίνει τη συμφωνία. Οπως τόνισε, «τώρα περιμένουμε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη θλίψη του για το Brexit, αλλά και την ελπίδα ότι εάν η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοικτή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη νέα συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ στις 1 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία έγινε δυνατή επειδή αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία. Η βασική διαφορά, συνέχισε, είναι ότι ο κ. Τζόνσον δέχτηκε την ύπαρξη τελωνειακών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, ο Τουσκ επισήμανε πως η συμφωνία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και ότι επιτρέπει να αποτραπεί το χάος.

Γιούνκερ: Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητα τους πολίτες. Δήλωσε, δε, χαρούμενος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά στεναχωρημένος για το Brexit.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response