Οι όροι της Τουρκίας για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ άνοιξε, από τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να άρει το βέτο και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις δύο χώρες, την πρώτη ημέρα της Συνόδου που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:
Η Σουηδία και Φινλανδία θα άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία
Θα υποστηρίξουν την Τουρκία απέναντι στο PKK, θα σταματήσουν την υποστήριξη στο YPG
Θα τροποποιήσουν τους νόμους τους για την τρομοκρατία
Θα δημιουργήσουν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποστηρίξουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ
Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν έναν μόνιμο κοινό μηχανισμό διαβουλεύσεων σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και τις πληροφορίες.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στους δημοσιογράφους. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε, κάνοντας λόγο για επιτυχία της Συμμαχίας.

«Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.
Τζόνσον: Πιο ισχυρό και πιο ασφαλές το ΝΑΤΟ
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη Συμμαχία «πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσομ.

Είναι «μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter. «Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

ΗΠΑ: Ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης
Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει “ισχυρή ώθηση” στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον. Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει “μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια”.

Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Πλήρης κατάντια και εξευτελισμός για Σουηδία και Φινλανδία….χώρες που ήσαν καταφύγιο για κάθε πολιτικά διωκόμενους…τώρα θα παραδώσουν πολίτες που έχουν άσυλο στους Τούρκους όπως έκανε ο Παγκαλος με την παράδοση του Οτσαλαν….

    Τελικά θα κερδίσουν την μηνη της Ρωσίας και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια…

  2. κουλη αχρηστε σε ΓΑ…ργαλαει…
    καθημερινα ο ερντογαν βλακα

  3. Πως τα καταφερνει ομως ο μογγολος και ολα τα πραγματα να γυριζουν γυρω απ αυτον ε;
    Ο δικος μας πετάει χαρταετο βεβαια.
    Τα αποτελεσματα για τη χωρα μας δυστυχως δεν θ αργησουν ….

    1. μη βριζεις τους μογγολους, ειναι ανωτεροι των τουρκων

  4. ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ.
    Ο ΤΖΙΤΖΙΦΙΟΓΚΟΣ ΠΟΡΔΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ? ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ. ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ (ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ) ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ?

  5. ΜΑΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ γνωστων ΚΑΤΕΡΓΑΡΕΩΝ.

  6. στο ΝΑΤΟ χωρίς κανένα μνημόνιο ότι θα σέβεται την αναγνωρισμένη Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και δεν θα θέτει ζήτημα αποκατάστασης των ναζί εγκληματιών τσάμηδων που ενεργούσαν εθνοκάθαρση στην Ήπειρο και τη Θεσπρωτία επί ιταλικής και γερμανικής κατοχής

  7. Αφού παραδόθηκαν αμαχητί, μακάρι να τούς τριφτούν στη μούρη γρήγορα τα επίχειρα της κολοσσιαίας τους βλακείας…

  8. Ηλίθιοι φινλανδοί και σουηδοί. Υπέκυψαν τα ζώα στους εκβιασμούς του κατσαπλιά και την έβγαλε πάλι καθαρή ο βρωμύλος… Αδιανόητα πράγματα…

Comments are closed.