Οι επιστήμονες εντόπισαν μυστηριώδη κοσμική ακτίνα – «Αίνιγμα» η προέλευσή του [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
galaxias_diastima

Οι επιστήμονες, εντόπισαν ένα σπάνιο σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, του οποίου η προέλευση αποτελεί «αίνιγμα».

Αόρατη με γυμνό μάτι, η ενέργεια που έχει η κοσμική ακτινοβολία ισοδυναμεί με το να ρίξει κανείς ένα τούβλο στο δάχτυλο του ποδιού από το ύψος της μέσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

Συναγωνίζεται τη μοναδική πιο ενεργητική κοσμική ακτίνα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, το σωματίδιο «Oh-My-God» που ανιχνεύθηκε το 1991, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

Οι κοσμικές ακτίνες είναι φορτισμένα σωματίδια που ταξιδεύουν στο διάστημα και πέφτουν συνεχώς στη Γη.

Οι κοσμικές ακτίνες χαμηλής ενέργειας μπορεί να προέρχονται από τον ήλιο, αλλά οι εξαιρετικά υψηλής ενέργειας είναι σπάνιες. Πιστεύεται ότι ταξιδεύουν στη Γη από άλλους γαλαξίες και εξωγαλαξιακές πηγές.

Τα σωματίδια υψηλής ενέργειας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από που έρχονται. Θεωρείται ότι σχετίζονται με τις μαύρες τρύπες, τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα και τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, ενώ πιο σπάνια προέρχονται από το απόλυτο κενό.

Παρακολούθηση κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας

Το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με το παρατσούκλι Amaterasu, παίρνοντας το όνομά του από τη θεά του ήλιου στην ιαπωνική μυθολογία, εντοπίστηκε από ένα παρατηρητήριο στη Δυτική Έρημο της Γιούτα, γνωστό ως Telescope Array.

Το σωματίδιο έπληξε την ατμόσφαιρα πάνω από τη Γιούτα στις 27 Μαΐου 2021, με υπολογισμένη ενέργεια περίπου 244 εξ-ηλεκτρονίων βολτ.

Το σωματίδιο “oh my god” που ανιχνεύθηκε πριν από 30 και πλέον χρόνια είχε ενέργεια 320 εξα-ηλεκτρονιοβόλτ.

Για παράδειγμα, 1 εξα-ηλεκτρονιοβόλτ ισούται με 1 δισεκατομμύριο γίγα-ηλεκτρονιοβόλτ και 1 γίγα-ηλεκτρονιοβόλτ ισούται με 1 δισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ.

Αυτό θα έκανε το σωματίδιο Amaterasu 244.000.000.000.000.000.000.000.000.000 ηλεκτρονιοβόλτ. Συγκριτικά, η τυπική ενέργεια ενός ηλεκτρονίου στο πολικό σέλας είναι 40.000 ηλεκτρονιοβόλτ, σύμφωνα με τη NASA.

Μια κοσμική ακτίνα υπερυψηλής ενέργειας μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από οποιονδήποτε επιταχυντή σωματιδίων ανθρώπινης κατασκευής, όπως ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, ο ισχυρότερος επιταχυντής που κατασκευάστηκε ποτέ, εξήγησε στο CNN, ο Glennys Farrar, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Πιθανότητες να χτυπήσουν τα σωματίδια αυτά τη Γη είναι ελάχιστες. Η ατμόσφαιρα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους από τυχόν βλαβερές συνέπειες των σωματιδίων, αν και οι κοσμικές ακτίνες προκαλούν μερικές φορές δυσλειτουργίες στους υπολογιστές.

Τα σωματίδια, και γενικότερα η διαστημική ακτινοβολία, αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αστροναύτες, με τη δυνατότητα να προκαλέσουν δομικές βλάβες στο DNA και να αλλοιώσουν πολλές κυτταρικές διεργασίες, σύμφωνα με τη NASA.

«Αίνιγμα» η προέλευσή του

Το σωματίδιο Amaterasu, συγκεκριμένα, φάνηκε να προέρχεται από αυτό που είναι γνωστό ως Τοπικό Κενό, μια κενή περιοχή του διαστήματος που συνορεύει με τον Γαλαξία μας

“Προέρχεται από μια περιοχή που μοιάζει με τοπικό κενό χώρο. Είναι ένα κενό. Οπότε τι στο καλό συμβαίνει;”

Μια επέκταση της συστοιχίας τηλεσκοπίων μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί, 500 νέοι ανιχνευτές θα επιτρέψουν στο Telescope Array να συλλάβει τις βροχές σωματιδίων που προκαλούνται από τις κοσμικές ακτίνες σε 2.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 1.120 τετραγωνικά μίλια) – μια περιοχή σχεδόν στο μέγεθος του Rhode Island, σύμφωνα με τη δήλωση του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΗ ΤΕΤΟΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ

  2. ΑΠΟ ΚΟΣΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ G. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΗΔΗ ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Comments are closed.