Οι ελληνικές οδηγικές συνήθειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες

Κοινοποίηση:
woman hand fastening a seat belt in the car

Οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε κάθε χρόνο στη χώρα μας, μας κάνουν να είμαστε όχι τοσο προσεκτικοί στους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς και δυστυχώς κάποιες συνήθειες που λίγο ως πολύ τις κάνουμε όλοι μας μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω στη μηχανή μας, μπορεί να έχουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Οδήγηση χωρίς μπλούζα

Αν έχουμε τη συνήθεια να οδηγούμε χωρίς μπλούζα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να τη ξεχάσουμε και να μείνει κλειδωμένη έξω από την καμπίνα του αυτοκινήτου, δεδομένου ότι η οδήγηση χωρίς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και με μικρή ταχύτητα, ο οδηγός θα τραυματιστεί, αφού από την τριβή στο σημείο της επαφής της ζώνης ασφάλειας με το δέρμα, θα υπάρξει έγκαυμα.

Οδήγηση με σαγιονάρες

Τα καλοκαιρινά υποδήματα, όπως είναι τα σανδάλια και οι σαγιονάρες, αποτελούν «must» αξεσουάρ της θερινής περιόδου. Κρίνονται, ωστόσο, απαγορευτικά όταν πρόκειται να οδηγήσουμε.

Καθώς, ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να επιφέρει πρόστιμο (100 ευρώ) σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, εφόσον κριθεί ότι η οδήγηση με ανοιχτά υποδύματα περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού.

Πόδια στο ταμπλό

Οι κίνδυνοι, ωστόσο, που ελλοχεύουν από την οδήγηση με σαγιονάρες και χωρίς μπλούζα είναι μηδαμινοί μπροστά σε αυτούς που ενέχει η ιδιαίτερα διαδομένη στη χώρα μας συνήθεια των συνοδηγών η οποία αφορά στην τοποθέτηση των ποδιών πάνω στο ταμπλό.

Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ο αερόσακος θα ανοίξει με τεράστια δύναμη, ξεπερνώντας τα 300 χλμ./ώρα. Κατά την ενεργοποίηση του αερόσακου, τα πόδια του συνοδηγού, που βρίσκονται στο ταμπλό, θα τιναχτούν προς τα πίσω. Επομένως, ο συνοδηγός δεν αποκλείεται να αποκομίσει πολλαπλά κατάγματα στα πόδια του, ενώ είναι πιθανό το σενάριο να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στη λεκάνη ή την σπονδυλική του στήλη.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που το ατύχημα προκληθεί σε μεγάλες ταχύτητες, ο αερόσακος ενδέχεται να σπρώξει τα πόδια του συνοδηγού προς το κεφάλι του, επιφέροντας ακόμα και θανάσιμο τραυματισμό.

Τσιγάρο στο αυτοκίνητο

Το κάπνισμα, πέρα από μία ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια, ενδέχεται να αποτελέσει την αίτια πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, δεδομένου ότι αποσπά την προσοχή μας από τον δρόμο, την ίδια ώρα που απαιτεί, έστω τη στιγμιαία, απομάκρυνση ενός χεριού από το τιμόνι.

Παράλληλα, η ρίψη του αποτσίγαρου στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Το πρόστιμο για αυτό το αδίκημα είναι 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (ανάλογα την περιοχή που γίνεται ρίψη της «γόπας» και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς).

Χέρι έξω από το παράθυρο

Λιγότερη επικίνδυνη δεν είναι ούτε η συνήθεια να οδηγούμε, κρατώντας το τιμόνι αποκλειστικά με το δεξί μας χέρι, και τον αγκώνα του αριστερού χεριού να ακουμπά… με τις ώρες στη βάση του παραθύρου.

Φαινομενικά πρόκειται για μια ακίνδυνη συνήθεια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μιας και η οδήγηση με το ένα χέρι μειώνει δραστικά τις ικανότητές μας. Και σε μία επείγουσα κατάσταση (επί παραδείγματι η παραβίαση ενός STOP από ένα άλλο όχημα) δεν μας επιτρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις στο τιμόνι προκειμένου να αποτρέψουμε την τέλεση του ατυχήματος.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι όταν το χέρι μας είναι «κρεμασμένο» έξω από το παράθυρο, τότε είναι πλήρως εκτεθειμένο σε μια πληθώρα κινδύνων στο οδικό δίκτυο, και ειδικά στα δίκυκλα που κινούνται σαν «τρελά», περνώντας σύριζα από τους καθρέπτες και τα παράθυρα των αυτοκινήτων.

Μπουκάλι με νερό

Η ύπαρξη ενός μπουκαλιού νερού μέσα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη, αρκεί αυτό να έχει τοποθετηθεί σε ένα ασφαλές σημείο. Διαφορετικά, το αθώο μπουκάλι, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αυτό διότι όταν αναγκαζόμαστε να φρενάρουμε ξαφνικά και απότομα, τα αντικείμενα που είναι «χαλαρά» μέσα στο αυτοκίνητο πολλαπλασιάζουν το βάρος τους και μετατρέπονται σε επικίνδυνα αντικείμενα που μπορούν να χτυπήσουν τον οδηγό ή τους επιβάτες.

Μην ξεχνάμε, επίσης, όταν αν το μπουκάλι πέσει στο πάτωμα και φτάσει στην περιοχή των πεντάλ μπορεί να μπλοκάρει τον συμπλέκτη, το γκάζι ή το φρένο, παρεμποδίζοντας βίαια και επικίνδυνα την διαδικασία οδήγησης.

Κατάργηση της ζώνης ασφαλείας

Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια, ενώ οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.

Με το που εισέλθουμε λοιπόν στο όχημα, οφείλουμε να δένουμε τη ζώνη ασφαλείας. Πρόκειται για μια απλή κίνηση που πρέπει να γίνεται μηχανικά, δεδομένου ότι η ζώνη μπορεί να σώσει τη ζωή μας.

Κράνος κατά την οδήγηση μοτοσικλέτας

«Το κράνος σώζει ζωές». Όσο κοινότυπη και αν ακούγεται η συγκεκριμένη φράση, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ό,τι το κράνος μπορεί να αποτελέσει τον φύλακα άγγελο των μοτοσικλετιστών.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναβάτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αυτόν τον σωτήριο εξοπλισμό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο τόπος βράζει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Βούρδες τα περισσότερα. Αρκεί να μην έρχονται σε επαφή τα 2 αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας και όλα καλά

  2. Το να μη φορας κρανος και τρεχοντας να σε χτυπησει μια σφηκα στο ματι το σκεφτηκε κανείς;
    Ειναι σαν να σε πυροβολει κάποιος

  3. Δεν είναι μόνο αυτές οι κακές συνήθειες….ορισμένοι αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλας ή μπαίνουν ξαφνικά μπροστά και φρενάρουνε διοτι δεν ξέρουν που πάνε….
    Άλλοι διαβάζουν εφημερίδα ή τρώνε σουβλάκι στην εθνική και όποιον πάρει ο χάρος…
    Η Τροχαία? Ούτε για δείγμα….

  4. Για τους μ@λάκες που στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν, κουβέντα.
    Οι οποίοι είναι και η πλειονότητα.
    Εμ βέβαια το να καπνίζεις μάλλον είναι πολύ πιο επικίνδυνο, οπότε……

Comments are closed.