Οι διάσημοι ποδοσφαιριστές που ξεγέλασαν τον θάνατο και η ανατριχιαστική εξαίρεση Νούρι

Κοινοποίηση:
ερικσεν1

Η καρδιά του Κρίστιαν Ερικσεν άντεξε. Και οι καρδιές εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον πλανήτη επέστρεψαν στις θέσεις τους. Ο Δανός άσος της Ιντερ, με τις προσευχές όλου του κόσμου να τον συντροφεύουν, με τους συμπαίκτες του να του προσφέρουν κάθε βοήθεια από την πρώτη στιγμή που κατέρρευσε στο γήπεδο, με τους γιατρούς να εξαντλούν κάθε όπλο τους, απέφυγε τον κίνδυνο. Βγήκε νικητής από μια μάχη που δεν συγκρίνεται με όσες έχει δώσει στα γήπεδα.

Δεν είναι ο μόνος. Αρκετοί ποδοσφαιριστές έκοψαν την ανάσα των συμπαικτών τους και των φιλάθλων, όταν εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα και είδαν τη ζωή τους να κινδυνεύει άμεσα. Βγήκαν όμως νικητές. Αντεξαν στα δύσκολα και κέρδισαν το πιο σπουδαίο χειροκρότημα που μπορεί να ακούσει κανείς.

ΝΤΑΛΕΪ ΜΠΛΙΝΤ

Ο ποδοσφαιριστής που ταράχτηκε όσο κανείς άλλος, με την εικόνα του Ερικσεν πεσμένου στο γήπεδο, ήταν ο Ολλανδός Ντάλεϊ Μπλιντ. Ο 31χρονος αμυντικός, πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από το 2018 του Αγιαξ, είχε βιώσει δύο φορές παρόμοιο περιστατικό ο ίδιος. Το 2019 σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια κατέρρευσε στο γήπεδο. Για να αντιμετωπίσει το καρδιολογικό πρόβλημα των αρρυθμιών εξαιτίας μυοκαρδίτιδας, έβαλε ειδικό βηματοδότη και επέστρεψε στη δράση ύστερα από 2 μήνες, αν και αρχικά υπήρξαν σκέψεις να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Τον Αύγουστο του 2020 λιποθύμησε πάλι στην προπόνηση. Μετά από νέο γύρο εξετάσεων, έπαιξε πάλι ποδόσφαιρο και μετέχει κανονικά στο Euro με την Εθνική Ολλανδίας. Οπως αποκάλυψε, σκέφτηκε να τα παρατήσει μετά από αυτό που έγινε με τον Ερικσεν. Τελικά βρήκε τη δύναμη, βγήκε κι έπαιξε και όλοι στην ομάδα αισθάνονται περήφανοι για το αμίμητο ψυχικό του σθένος.

ΙΚΕΡ ΚΑΣΙΓΙΑΣ

Τον Μάιο του 2019 ο Ικερ Κασίγιας έπεσε στο χορτάρι του γηπέδου όπου έκανε προπόνηση με την Πόρτο. Ο τερματοφύλακας-θρύλος της Ρεάλ και της Εθνικής Ισπανίας έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά άντεξε. Κι όχι μόνο σωματικά. Δυνατός όσο λίγοι ψυχολογικά, μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στις προπονήσεις. Υποβλήθηκε σε αναλυτικές εξετάσεις και μπήκε στο ρόστερ της Πόρτο τη χρονιά 2019-20. Οι γιατροί όμως δεν του επέτρεψαν να πάρει αυτό το ρίσκο. Στα 38 του (τότε) δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσει. Στις 4 Αυγούστου 2020 ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του.

ΣΑΜΙ ΚΕΝΤΙΡΑ

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο διάσημος Γερμανός μέσος Σάμι Κεντίρα, με τη σπουδαία καριέρα (2010-15) στη Ρεάλ και μετέπειτα στη Γιουβέντους, παραπονέθηκε για ισχυρούς πόνους στο στήθος πριν από αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Υπέφερε από κολπική αρρυθμία, υποβλήθηκε σε ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και ειδική θεραπεία επί δύο μήνες. Επέστρεψε τον Απρίλιο του 2019 στη δράση. Εκανε συχνούς καρδιολογικούς ελέγχους και είχε λίγες συμμετοχές με τη Γιουβέντους. Τον περασμένο Φεβρουάριο επέστρεψε στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Χέρτα και πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του.

ΙΒΑΝ ΣΤΡΙΝΙΤΣ

Ο Ιβάν Στρίνιτς είδε την καριέρα του να παίρνει πρόωρο τέλος στα 32 του. Εφτασε στο απόγειο της δόξας του το 2018 συμμετέχοντας με την Εθνική Κροατίας στον τελικό του Μουντιάλ. Εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με ένα μεγάλο συμβόλαιο στη Μίλαν. Μόνο που δεν πρόλαβε να παίξει σε επίσημο ματς με τους Μιλανέζους. Οι εξετάσεις ρουτίνας στις οποίες υποβάλλονται όλοι οι αθλητές έδειξαν ότι ο Στρίνιτς πάσχει από μια μορφή υπερτροφίας της καρδιάς και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με την άσκησή του. Δεν μπορούσε να ζήσει με τον φόβο του εμφράγματος και έλυσε το συμβόλαιό του. Αναζήτησε αργότερα ομάδα σε υψηλό επίπεδο, αλλά δεν βρήκε.

ΜΑΪΚΛ ΟΛΑΪΤΑΝ

Ο γιατρός του Ολυμπιακού Χρήστος Θέος, παρακολουθώντας από την τηλεόραση την κατάρρευση του Ερικσεν στον αγώνα Δανίας-Φινλανδίας, μεταφέρθηκε νοερά στον Μάρτιο του 2014. Τότε που ο Μάικλ Ολαϊτάν έκοψε την ανάσα σε όλο το Καραϊσκάκη. Σε μια σκηνή όπως αυτή του Ερικσεν, κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο την ώρα του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η άμεση επέμβαση του Χρ. Θέου έσωσε τη ζωή του 21χρονου τότε Νιγηριανού ποδοσφαιριστή. Ιογενής μυοκαρδίτιδα ήταν η διάγνωση. Ξεπέρασε τον κίνδυνο και πλέον ξεκινούσε έναν διαφορετικό αγώνα, αυτή τη φορά για να μπορέσει να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Τα κατάφερε. Μετά τον Ολυμπιακό πήγε στον Εργοτέλη, την Τβέντε, την Κορτράικ, τον Πανιώνιο, τη Σαμτρέντια της Γεωργίας, τον Απόλλωνα Πόντου και τον Πανσερραϊκό.

ΓΚΟΝΣΑΛΟ ΠΑΣΙΕΝΣΙΑ

Στον Ολυμπιακό είχαν κι άλλη οδυνηρή εμπειρία με ποδοσφαιριστή τους. Τον Οκτώβριο του 2016 σε μια προπόνηση της ομάδας ο 22χρονος Πορτογάλος επιθετικός των Πειραιωτών, Γκονσάλο Πασιένσια, έπεσε λιπόθυμος στο χορτάρι.

Ο Πασιένσια που είχε πιάσει Λιμάνι ως δανεικός από την Πόρτο τον Αύγουστο του 2016, αντιμετώπιζε πρόβλημα στην καρδιά. Οι «ερυθρόλευκοι» ειδοποίησαν άμεσα την ομάδα του, την Πόρτο και ξετυλίχτηκε το… κουβάρι. Ο Πασιένσια αντιμετώπιζε πρόβλημα στην καρδιακή του λειτουργία από το 2013. Οι Πορτογάλοι γιατροί διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν κληρονομικό, αφού το είχε και ο πατέρας του, Ντομίνγκο Πασιένσια, ο οποίος λίγο έλειψε να αναλάβει τον Ολυμπιακό το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το καρδιολογικό πρόβλημα δεν του ανέκοψε την καριέρα. Τα εύσημα τα παίρνει ο ίδιος, που δεν φοβήθηκε, αλλά έμαθε να ζει με το αντιμετωπίσιμο πρόβλημά του. Μετά τον Ολυμπιακό έπαιξε στη Ρίο Αβε και τη Σετουμπάλ στην Πορτογαλία, το 2018 αγωνίστηκε στην Μπουντεσλίγκα με την Αϊντραχτ και πέρυσι στο ίδιο πρωτάθλημα με τη Σάλκε.

ΝΤΑΡΚΟ ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ

Το 2009 οι γιατροί του Ολυμπιακού πρόλαβαν δυσκολότερες καταστάσεις με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Η έγκαιρη διάγνωση μιας βουλωμένης αρτηρίας έδωσε τέλος στην καριέρα του στα 36 του χρόνια, αλλά του έσωσε τη ζωή.

Η ατυχία του Νούρι

Θλίψη σκόρπισε σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η περίπτωση του Ολλανδού Νούρι του Αγιαξ. Ο μέσος του «Αίαντα» κατέρρευσε στο γήπεδο το 2017, στα 20 του χρόνια, σε φιλικό ματς με τη Βέρντερ Βρέμης. Η ζωή του σώθηκε, αλλά προκλήθηκε σημαντική ζημιά στον εγκέφαλό του και ο άτυχος παίκτης έπεσε σε κώμα. Για ποδόσφαιρο, ούτε λόγος. Υστερα από πολλούς μήνες απέκτησε επαφή με το περιβάλλον κι επέστρεψε σπίτι του το 2019, όπου χρειάζεται αυξημένη φροντίδα, ενώ έγινε έρευνα για πιθανά ιατρικά λάθη, κυρίως την ώρα που του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όταν κατέρρευσε στο γήπεδο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: