Οι ΗΠΑ στέλνουν τον κορυφαίο διπλωμάτη για την Βόρεια Κορέα στην Σεούλ – Αναμένονται νέες δοκιμές όπλων από την Πιονγκγιάνγκ

Κοινοποίηση:
sung-kim

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα έφτασε στη Σεούλ, σήμερα Δευτέρα, για συνομιλίες σχετικά με την προκλητικότητα της Πιονγκγιάνγκ και την άνευ προηγουμένου εκτόξευση πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δώδεκα δοκιμές φέτος, την πιο πρόσφατη το Σαββατοκύριακο, μια δοκιμή μικρής εμβέλειας που ισχυρίστηκε ότι «θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τακτικών πυρηνικών όπλων».

Ο Σουνγκ Κιμ, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την πολιτική της Βόρειας Κορέας, θα συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Νοχ Κούιου Ντουκ, καθώς και με άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του.

Η άφιξή του έρχεται καθώς η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ξεκίνησαν μια ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση διάρκειας εννέα ημερών. Τέτοιες ασκήσεις πάντα εξόργιζαν την Πιονγκγιάνγκ, η οποία τις αποκαλεί «πρόβες πολέμου».

Οι σύμμαχοι πραγματοποιούν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να προχωρήσει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τον Βορρά.

Η Βόρεια Κορέα είχε σταματήσει τις δοκιμές μεγάλης εμβέλειας και τις πυρηνικές δοκιμές από την περίφημη συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν – Ντόναλντ Τραμπ το 2019. Οι συνομιλίες έκτοτε έχουν σταματήσει.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε πλήρη εμβέλεια για πρώτη φορά από το 2017.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είπαν ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση και να πραγματοποιήσει δοκιμή όπλων στις 25 Απριλίου (ή γύρω στις 25 Απριλίου) όποτε είναι η επέτειος της ίδρυσης του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού.

Ο Σουνγκ Κιμ είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα ανά πάσα στιγμή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προσφορές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: