Οι Αμερικανοί ανοίγουν «πόλεμο» με τους Κινέζους

Κοινοποίηση:
BYD-1-1

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από το 25% που είναι σήμερα έως σχεδόν 100%, γεγονός που αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την είσοδο αυτών των οχημάτων στην αγορά των ΗΠΑ.

Η επικείμενη αύξηση των δασμών, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, θα αφορά όχι μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και τις μπαταρίες και τα ηλιακά πάνελ.

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν ένα παραθυράκι κατασκευάζοντας τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα στο Μεξικό.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να παρακάμψουν τους δασμούς κατά την είσοδό τους στην αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του ελιγμού συναντά κάποια εμπόδια.

Ήδη το Μεξικό απάντησε στις πιέσεις των ΗΠΑ σταματώντας τα κίνητρα που είχε δώσει η κυβέρνησή του προς τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το Μεξικό πάντως δεν εγγυάται την εύκολη είσοδο των Κινέζων στην αγορά των ΗΠΑ καθώς όπως φαίνεται, η αγορά των ηλεκτρικών σε όλο τον κόσμο είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και δύσκολη στις μακροχρόνιες προβλέψεις.

Πάντως οι δασμοί στα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα των ΗΠΑ, καθώς και ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανεβάσει τους δασμούς στο 60% αν εκλεγεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response