Οι Έλληνες μαθαίνουν το διαδίκτυο! Ρεκόρ χρήσης για το Taxis net το τελευταίο 7μηνο

Κοινοποίηση:
taxis-net-1021x580-thumb-large

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους τελευταίους 7 μήνες έχει διπλασιαστεί η χρήση του TaxisNet από πολίτες και επιχειρήσεις που πλέον έχουν ασφαλή πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, μέσω του μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Το TaxisNet επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τους ίδιους κωδικούς να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά μια σειρά από υποθέσεις τους με το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, όχι μόνο δεν χρειάζεται να δημιουργούν ξεχωριστούς λογαριασμούς πρόσβασης για κάθε υπηρεσία αλλά επιπλέον, είναι βέβαιοι για την ασφάλεια του συστήματος που χρησιμοποιούν.

Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 πραγματοποιήθηκαν 21 εκατομμύρια χρήσεις του TaxisNet από πολίτες και επιχειρήσεις για ψηφιακές υπηρεσίες των φορέων του Δημοσίου, έναντι μόλις 11 εκατομμυρίων το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Επίσης, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2020, επιπλέον 88 φορείς του Δημοσίου αξιοποίησαν το TaxisNet ως μηχανισμό πρόσβασης για να εντάξουν ακόμα 93 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2019, μόλις 27 νέοι φορείς είχαν αξιοποιήσει το TaxisNet για 37 υπηρεσίες.

Μέσω των υπηρεσιών του TaxisNet οι πολίτες μπορούν για παράδειγμα να κάνουν ψηφιακή ταυτοποίηση κηδεμόνων για την εγγραφή των παιδιών στα νηπιαγωγεία, υποβολή αιτήσεων για επιδόματα, υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», υποβολή αιτημάτων λογοθεραπείας/εργοθεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι, νωρίτερα από το προβλεπόμενο, υλοποιήθηκε η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr, όπου έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 600 υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. Με τους κωδικούς TaxisNet και μόνο, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ταυτοποιούνται και σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του gov.gr αλλά και σε μια σειρά άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που δεν περιλαμβάνονται, προς το παρόν, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.

Με τις ψηφιακές υπηρεσίες επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος. Κατ’ αρχάς αποφεύγεται ένας τεράστιος αριθμός επισκέψεων σε δημόσιους φορείς, με σαφές όφελος για τη δημόσια υγεία, αλλά, επιπλέον, επιταχύνονται οι διαδικασίες με όφελος χρόνου για τον πολίτη και το ελληνικό δημόσιο. Όπως φαίνεται, η πανδημία και η ανάγκη αποφυγής των μετακινήσεων λειτούργησε ως επιταχυντής για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Ο μηχανισμός πρόσβασης TaxisNet λειτουργεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε θέματα ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας. Η ΓΓΠΣΔΔ πριν από λίγους μήνες προχώρησε σε συστάσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου οι κωδικοί που χρησιμοποιούν να είναι πιο ισχυροί, ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο, λόγω της διεύρυνσης της χρήσης των διαπιστευτηρίων Taxisnet τώρα και στο μέλλον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μα στο πρωτο 6μηνο του 20 ειχαμε καραντινα.εννοειτε θα αυξηθει.
    Προφανως ειναι ενθαρυνση εως οτου μας λενε τα ιδια στα πρωτα τσιπακια

  2. Τι να λεμε τώρα… Το διαδικτυο είναι το taxis το fb το tweeter και το instagram…

Comments are closed.