ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ! Βεβαίωσαν ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Λάρισας – Τι απαντά η ΑΑΔΕ

Κοινοποίηση:
ΣΔΩΣΔΩΣΔΩ

Τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της κακοκαιρίας Daniel πλημμύρισε ένα σημαντικό τμήμα της πόλης της Λάρισας. Πρόκειται κυρίως για συνοικίες περιφερειακά της πόλης, όπως η συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και τα δυο μέτρα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους πλημμυροπαθείς ήταν πως θα είχαν τριετή αναστολή του ΕΝΦΙΑ ως μέτρο ανακούφισης μετά την πρωτοφανή καταστροφή.

enfia__2_
enfia__1_
enfia__3_

Από χθες όμως που αναρτώνται ηλεκτρονικά τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είναι εξοργισμένοι καθώς είδαν πως καλούνται να πληρώσουν κανονικά τα χρήματα που αναλογούν στο ακίνητο τους το οποίο πλημμύρισε και μάλιστα έλαβαν κάποιοι από αυτούς κρατική αρωγή πριν από μερικούς μήνες!

Ο Νίκος Καραγιώργος κάτοικος από την Νέα Σμύρνη Λάρισας είδε σήμερα πως για το σπίτι του που πλημμύρισε καλείται να καταβάλει σχεδόν 800 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Τι απαντά η ΑΑΔΕ

Με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ διευκρινίζει σχετικά με την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, τα εξής:

Η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024.

Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στο νόμο βεβαιώσεις.

Με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων. Αναλυτικά, δόθηκαν απαλλαγές ως εξής: (βλ. πινακα)

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

 1. Να τους ξαναψηφησετε για να τα παρετε . χα χα χα…

 2. εκεί πάνω είναι όλοι βολεμένοι 41 τακατοοοοοο

 3. Και θα χασει η ΑΑΔΕ εσοδα επειδη εσεις δεν πληρωνετε τ αχρεη σας? Αμα δεν μπορειτε δψστε στο ΤΑΙΠΕΔ τα κτηματα σας.

 4. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΒΡΩΜΟΒΛΑΧΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΒΑΡΚΕΣ Η ΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ & ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΚΑΙ ΓΕΜΗΣΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΑΡ ΟΙ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ &ΤΑ ΣΤΡΙΠΤΙΖΑΔΙΚΑ

  1. Μίλησε η λουκρητια ο “πρωτευουσιάνος” είμαι σίγουρος ότι το χωριό σου είναι 200 χιλιόμετρα πιο μακριά από την πόλη από ότι το δικο τους …

 5. Μακάρι να τα πληρώσουν διπλά και τριπλά με τους μακακες που ψήφισαν. Έτσι και αλλιώς όλοι βολεμένοι είναι εκεί πάνω γιατί γκρινιάζουν?

 6. Εσείς που δεν πήγατε να ψηφίσετε να πληρώσετε τον Θαλάσσιο ΕΝΦΙΑ για να γλυτώσουν οι πληγέντες ..!!
  Δεν ξέρουν ποιοι είναι ΑΛΛΑ ξέρουν πολύ καλά από που να τα παρουν…για να δώσουν ή να απαλλάξουν ..τιποτα ….αντε και στις Ευρωεκλογές ρε ντουγάνια..!!

  1. Ναι, για να αλλάξει απλά το όνομα του δυνάστη… Το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Το καθεστώς της ασυδοσίας, το περί ευθύνης υπουργών, τα προνόμια, και τέλος να λογοδοτούν. Οι τρείς εξουσίες πρέπει επιτέλους να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ.

Comments are closed.