ΟΣΟ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΨΑΧΝΕΙ «ΔΕΞΙ» ΧΕΡΙ ΜΗΠΩΣ ΣΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ, ΕΝΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ – ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Κοινοποίηση:
timologia reumatos

Σε τροχιά ανόδου η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η οποία αναμένεται να περάσει στα τιμολόγια ρεύματος. Αυξημένες οι τιμές και οι εισαγωγές αερίου
Σημαντική άνοδο καταγράφει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον τρέχοντα μήνα προμηνύοντας συνέχιση των αυξήσεων στα τιμολόγια λιανικής και τον Ιούλιο, τη στιγμή που η κατανάλωση ανεβαίνει κατακόρυφα δοκιμάζοντας το σύστημα στον πρώτο μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Ο Ιούνιος μπήκε με υψηλές τιμές, ξεπερνώντας και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Ιανουάριο, τα οποία διατηρούνται προς το παρόν, κι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική και διαρκής μείωση κατά το δεύτερο μισό του μήνα, τα επόμενα τιμολόγια θα «φουσκώσουν» κι άλλο εντείνοντας τη γενικότερη ακρίβεια για τα νοικοκυριά.

Μέχρι σήμερα (1-12/6) η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 94,32 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 16,32% σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαΐου (81,08 ευρώ). Σημειώνεται ότι ήδη ο Μάιος στη χονδρεμπορική έκλεισε με αύξηση κατά σχεδόν 35% έναντι του Απριλίου, η οποία μεταφέρθηκε στα τιμολόγια του Ιουνίου, οδηγώντας σε αυξήσεις στη λιανική και ειδικότερα στο πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, πάνω από 36% μεσοσταθμικά. Συγκρίνοντας δε τη χονδρεμπορική Απριλίου-Ιουνίου με τα σημερινά δεδομένα, η αύξηση σχεδόν αγγίζει το 57%.

Αν υποθέσουμε ότι η χονδρεμπορική τιμή θα διατηρηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, τότε με πρόχειρους υπολογισμούς η τιμή της κιλοβατώρας, χωρίς εκπτώσεις, θα βρεθεί τον Ιούλιο πάνω από τα 15 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο (με μπούσουλα τη ΔΕΗ, που δίνει τον τόνο στην αγορά προμήθειας). Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο οι ανατιμήσεις στη λιανική ξεκινούν για τη βασική κατανάλωση από 11,65% και φτάνουν για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις (από μια εταιρεία) έως 70,17%.

Επιστροφή στις πρώτες θέσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι για χθες η χονδρεμπορική τιμή ανέβηκε στα 110,15 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,21% σε σχέση με την αντίστοιχη της Δευτέρας. Σ’ αυτό το επίπεδο το κόστος της ελληνικής αγοράς είναι το δεύτερο υψηλότερο σήμερα στην Ευρώπη έπειτα από αυτό της Ιρλανδίας (124,17 ευρώ).

Οι γείτονές μας Ιταλία και Βουλγαρία (χώρες με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένο το ελληνικό σύστημα-εισαγωγές/εξαγωγές) βρίσκονται λίγο χαμηλότερα, με 109,59 και 109,52 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα. Παράλληλα, σε επίπεδο μηνός η χώρα μας καταλαμβάνει μέχρι σήμερα την τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή, ενώ είναι η τέταρτη ακριβότερη και σε ετήσια βάση (για το 2024).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, όπως και όλες τις μέρες που η τιμή ξεπέρασε τα 100 ευρώ, το φυσικό αέριο ήταν κυρίαρχο στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ υποχώρησε η συμμετοχή των ΑΠΕ και των εισαγωγών και η λιγνιτική παραγωγή ήταν από αμελητέα έως μηδενική.

Ψηλά τιμές και εισαγωγές αερίου
Ωθηση στις τιμές συνολικά στην Ευρώπη δίνει η άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής (TTF) του φυσικού αερίου, που και χθες βρέθηκε προς στιγμή στα 36 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον Απρίλιο και τον Μάρτιο είχε πέσει και στα 25 ευρώ. Ωστόσο, φέτος έχει αυξηθεί και η ζήτηση εισαγόμενου ορυκτού αερίου σημαντικά, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην κατανάλωση και τις εισαγωγές ορυκτού αερίου που δημοσιοποιήθηκες χθες, τον Μάιο πρώτη πηγή εισαγωγών ήταν το ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, με 11 φορές περισσότερες εισαγωγές σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Η κατανάλωση αερίου μάλιστα πλησίασε τις 5 τεραβατώρες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+56,1%). Όπως αναφέρεται, σε απόλυτες τιμές η αύξηση τον Μάιο προήλθε κυρίως από τη χρήση του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού (+1,43 τεραβατώρες) και ήταν της τάξης του 65%.

Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 30,5% (+5,93 τεραβατώρες) συγκριτικά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ενώ κατά 30,05% αυξήθηκε η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

 1. Πώς λέγεται ο κυβερνήτης?
  Μητσοτάκης!!!!!
  Επομένως όλα εξηγούνται! Αυξήσεις,λαμογιές,αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς,εγκληματικότητα,κλπ…κλπ!

 2. Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι πλούσια και να ζούμε καλύτερα , έχουμε λιγνίτη, ουράνιο, πετρέλαια, χρυσό, και πολλούς άλλους πόρους στο υπέδαφος, έχουμε τη γη μας που θα μπορούσε να εξάγει σχεδόν τα πάντα και τελικά μας κατάντησαν με σχέδιο μία καταχρεωμένη φτωχή γερασμένη αποικία έτοιμη στο πιάτο για τα αρπακτικά…μπράβο μας

 3. Α κάνει και τον πηδάει αυτό τον λαό, μόνο γαμησι του αξιζει

 4. Δώσαμε Αλεξανδρούπολη,Σούδα,Ανδραβίδα κ άλλα στους Αμερικανούς.επρεπε να μας δίνουν τσάμπα υγροποιημένο αέριο κ F35.κουλης ο άχρηστος δουλοπρεπής υπεύθυνος για την κατάντια της χώρας.ουστ

 5. ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΠΩΣ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ. ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΑΠΛΩΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΦΤΕΙ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΣΥΝ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ?

 6. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΣΚΟΜΠΑΡΑΚΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΤΥΓΝΗ ΜΑΦΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΨΗΦΗΣΕΙ Ο ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 7. Απατεώνες, αυτά που αρπαζετε είναι ματωμένα λεφτά! Ου να χαθείτε τέρατα!

 8. Στέφανε πές και το άλλο ότι η λογαριασμοί της ΔΕΗ μας έρχονται κάθε μήνα αντί για κάθε δύο μήνες που ήταν πριν

 9. Έλεος ρε λαμόγια. Πόσα ακόμα θα φάτε. Αφαιρέστε τις ΥΚΩ από τους λογαριασμούς να ανασάνουμε λίγο. Δεν αναπτύσεται η οικονομια με κλέφτες και λαμόγια. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ !!

 10. Χίο η μεγάλη απάτη είναι με τα τέλη.
  Τώρα που οι λογαριασμοί είναι μηνιαίοι τα τέλη δεν μειώθηκα στο μισό. Οπότε πληρώνουμε ΔΙΠΛΑΣΙΑ ποστά για ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη, Δημοτικούς Φόρους κλπ. Δες το λογαριασμό σου.

  ΔΙΠΛΑΣΙΑ τα ποσά. ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ.

  Κάντους βούκινο.

Comments are closed.